Blogolj!

Trump megint beszólt: Iránnak nem lesz atomfegyvere

Pintér M. Lajos

Az amerikai elnök rövid, de egyértelmű üzenetet küldött a perzsa államnak.

Az amerikai elnök megismételte, hogy kormányzata nem engedi meg Iránnak atomfegyver előállítását. Az egymondatos mikroblog-bejegyzést Trump egy nappal azt követően tette közzé, hogy Teherán bejelentette, nem korlátozza többé atomprogramját, nem teljesíti a 2015-ben kötött többhatalmi nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeit.

„Iránnak soha nem lesz atomfegyvere”

– írta az amerikai elnök a Twitteren.

Elemzők megjegyzik: Donald Trump megsokszorozta az Iránt fenyegető üzeneteit azóta, hogy Washington a múlt péntek hajnalban Bagdadban célzott támadást hajtott végre. E dróntámadásban vesztette életét Kászim Szulejmáni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének vezetője és Abu Mahdi al-Muhandisz, az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű, több milíciát tömörítő iraki ernyőszervezet irányítója.

Az MTI emlékeztet: Trump 2018-ban bejelentette, hogy egyoldalúan felmondja a 2015-ben az iszlám köztársasággal, valamint öt másik nagyhatalommal (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína) megkötött egyezményt. Ezt követően tavaly Irán ismét megkezdte az urándúsítást, és jelezte, hogy fokozatosan visszalép a szerződésben vállalt kötelezettségeitől. Azóta nem csupán a dúsított urán mennyiségét növelte, hanem meghaladta a nehézvízkészlet 300 tonnában meghatározott felső határát is.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88557/pics/lead_800x600.jpg
atomegyezmény,atomfegyver,atomprogram,Donald Trump,háború,Irán,közel-kelet,USA,válság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?