Blogolj!

Salvini a börtönt is vállalná Olaszország védelméért

Pintér M. Lajos

A Liga elnöke kőkeményen odacsapott a bevándorláspárti baloldalnak: azt üzente, kész akár börtönbe vonulni a migránshajók megállításáért, de mindenáron megvédi Olaszországot.

Fotó: Twitter

Olaszország védelmében és a római kormány tudomásával nem engedte partra szállni a migránsokat a volt belügyminiszter, Matteo Salvini. A Liga elnöke erről nyilatkozott az ellene indított újabb eljárásban a felsőház mentelmi bizottságának, egy időben a tartományi választási kampány elindulásával.

A sajtóval is megosztott nyilatkozatot Matteo Salvini közösségi bejegyzéssel kommentálta:

„Országom az otthonom. Becsengetsz az ajtómon, és ha ismerlek, ajtót nyitok, de ha átugrasz a kapun, elküldelek (..) bíróság elé állíthatnak, bebörtönözhetnek, nem érdekel, készen állok 18 év börtönre is”.

Matteo Salvini ügyvédje adta át a felsőház mentelmi bizottságának a 30 oldalas feljegyzést, amelynek első része részletesen rekonstruálja az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajója és az ezzel tavaly nyáron érkezett 131 migráns ügyében hozott döntéseket. A hajó július 26-án kapott kikötési engedélyt a szicíliai Augusta katonai kikötőjében, a migránsok azonban csak 31-én szállhattak partra, miután öt európai tagállam vállalta befogadásukat.

Salvinivel szemben a szicíliai Siracusa ügyészsége kezdeményezett eljárást a hajón lévő migránsok személyi szabadságának korlátozása, a nemzetközi konvenciók megsértése, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a biztonságos kikötő indokolatlan megtagadása címén. Ezt a felsőbb szintű cataniai ügyészség elvetette, az utóbbi felett álló miniszteri bíróság viszont ezt a döntést felülbírálta, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását. A felsőház mentelmi bizottsága január 8-án kezdi meg az ügy megvitatását. A testület véleményének ismeretében a szenátusi voksolás február-márciusban várható.

A mentelmi bizottságnak most benyújtott dokumentumban Matteo Salvini hangsúlyozza, hogy a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket belügyminiszteri hatáskörében, az akkor még az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormánnyal, Giuseppe Conte miniszterelnökkel és a szétosztást koordináló Európai Bizottsággal együttműködésben hozta meg. Az M5 szerint viszont a Gregoretti kitiltása nem a kormány, hanem Salvini egyéni döntése volt. Contéék jelenlegi szövetségese, a baloldali Demokrata Párt (PD) is támogatja a Salvinivel szembeni eljárást.

Elemzők rámutatnak – írja az MTI –, hogy a legnagyobb olasz párt, a Liga vezetője elleni ügyészi-politikai eljárás ismét az illegális migrációt helyezte a január 26-án Emilia Romagna és Calabria tartományban esedékes választások kampányának középpontjába. Ha az M5S-PD felmenti Salvinit, felmenti migrációs intézkedéseit is; ha viszont megvonja mentelmi jogát, áldozattá teszi, ami Salvininek adhatna további előnyt.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88440/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,Giuseppe Conte,Liga,Matteo Salvini,migráció,migránshajó,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?