Blogolj!

Irán kemény válaszlépésekkel fenyegeti Amerikát

Ragnar Volarus

Kemény válaszlépés várható az iraki fővárosban végrehajtott amerikai légitámadások után, amelyben meghalt egy iráni tábornok is - figyelmeztetett közleményében pénteken Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást.

Ali Hamenei

"Kászim Szulejmáni tábornoknak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokának mártírhalála az elmúlt évek fáradhatatlan munkájának a jutalma. Ha Isten is úgy akarja, életműve és életútja nem szakad itt meg, könyörtelen bosszú vár az ő és más mártírok vérét kiontókra"

- írta fárszi nyelven Twitter-oldalán a legfőbb iráni vezető, aki a legfelsőbb vezető Szulejmánit az "ellenállás nemzetközi arcának" nevezte. Halála miatt az ajatollah háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. 

"Minden ellenségünknek tudnia kellene, hogy az ellenállás dzsihádja kettős motivációval folytatódni fog, és harcosainkat végső győzelem várja a szent háborúban"

- írta Hamenei egy közleményében.

A Pentagon szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel végrehajtott "csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a jövőbeni támadásoktól". A Pentagon információi szerint ugyanis Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes szerint a parancsnokra a repülőtérre vezető egyik úton csaptak le felfegyverzett drónnal. Szulejmani Libanonból vagy Szíriából érkezett repülőgépen, kiszállt a gépből, és átült abba a gépkocsiba, amelyben Muhandisz és mások tartózkodtak.

Az AP amerikai hírügynökség által idézett szakértők szerint Szulejmáni célzott csapással történt megölése erőteljes iráni megtorlást válthat ki a térségbeli amerikai érdekek ellen, és elmélyítheti az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktust, veszélybe sodorva az Irakban, Iránban és másutt állomásozó amerikai erőket.     

"Játszmájával Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államokat a legveszélyesebb helyzetbe taszította a térségben. Bárki lépi is át a tiltott vonalat, számolnia kell a következményekkel"

- írta a Telegram közösségi portálon Hesszameddin Asena, Haszan Róháni iráni elnök tanácsadója. 

Az iráni állami televízió kommentárjában az is elhangzott, hogy "a térség népe nem fogja tovább tűrni az amerikai jelenlétet". Az iráni külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok érdekeit is képviselő bagdadi svájci nagykövetet Szulejmáni megölése miatt - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

Irán számára a tábornok nemcsak egy harctéri parancsnok volt, de a nemzeti büszkeség és az amerikai szankciók elleni szembenállás jelképe is. Az al-Kudsz támogatta Szíriában Bassár el-Aszad elnököt és az iraki kurdokat a Szaddám Huszein néhai diktátor elleni harcukban. Brigádjai Ali Hamenei ajatolláhnak, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének vannak alárendelve, akié az utolsó szó minden stratégiai ügyben az iráni alkotmány értelmében.

Eközben az iráni Kudsz egység parancsnokhelyettese, Eszmáíl Gááni már át is vette a meggyilkolt Szulejmáni helyét. Hamenei közleményében hangsúlyozta, hogy a külföldi és titkos műveletekért felelős Kudsz egység programja és feladatköre nem változik.

Gááni 1997-től volt a Kudsz második embere. Szulejmánival együtt nevezték ki a csoport élére. Az új parancsnok 2017-ben azt mondta, hogy Donald Trump amerikai elnök Iránnal szembeni fenyegetései ártani fognak Amerikának.

"Sokakat eltemettünk, ahogyan Trump is, és tudjuk, hogyan harcoljunk Amerika ellen" - húzta alá akkor.

Eszmáíl Gááni

Ádil Abdul Mahdi iraki ügyvezető kormányfő közleménye szerint ami történt, az Irak elleni agresszió, az ország szuverenitásának megsértése, amely háborúhoz fog vezetni Irakban, a térségben és a világban. A támadás megsértette az iraki amerikai jelenlét feltételeit is - tette hozzá -, és emiatt egyeztetnie kell a törvényhozással, hogy megvédje Irak biztonságát és szuverenitását. A kormányfő sürgette a parlament rendkívüli ülésének összehívását is. 

De Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok is bejelentette, hogy reaktiválja Amerika-ellenes milíciáját. Kaisz al-Hazali, az egyik iráni támogatású iraki milícia vezetője magas fokú harckészültséget rendelt el fegyvereseinek, és kijelentette, hogy az amerikai katonai jelenlét Irakban rövidesen véget ér.

A bagdadi amerikai nagykövetség felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el Irakot.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88393/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?