Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Lassan egy hónapja tart a francia közlekedési sztrájk

Dorogi László

Franciaországban 1968. májusa óta nem volt ilyen hosszú munkabeszüntetés mint most, a közlekedési sztrájk 29 napja tart. A maratoni sztrájk ellenére a francia kormány kiáll nyugdíjreformja mellett.

Fotó: The Local France

Továbbra sem csillapodik minden idők egyik legnagyobb francia sztrájkja. A franciák közel egy hónapja tüntetnek Emmanuel Macron kormányának nyugdíjreform-tervei ellen - mindhiába.

Franciaország forrong: százezrek tüntetnek Macron ellen

Míg kér a nép... Pontosabban ezúttal nem kér az elnök tervezett nyugdíjreformjából, tiltakozásképpen gyakorlatilag megbénította a francia fővárost. Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! Sok százezren, egyes becslések szerint közel egymillióan tiltakoztak a tervezett nyugdíjreform ellen kedden Franciaországban. A szakszervezetek utcai felvonulásokkal fejezték ki nemtetszésüket, miközben hatodik napja folytatódott a közlekedési sztrájk.

Macron egyik legfontosabb választási ígérete volt a nyugdíjrendszer megreformálása, amely meglehetősen bonyolultan épül fel Franciaországban. Bár a felmérések azt mutatják, hogy a franciák többsége indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen gondolják úgy, hogy rosszul járnának egy új rendszerrel.

Franciaországban jelenleg 42 különböző nyugdíjbiztosító működik, ezt szeretnék Macronék egységesíteni. A francia kormány arra hivatkozik, hogy a jelenlegi rendszer túlságosan költséges és meglehetősen tisztességtelen is, mivel a különböző szakmák képviselői nagyon különböző elbírálás alá esnek.

Macron nyugdíjreformjai megbénítják Franciaországot

Hatalmas, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sztrájkja kezdődik csütörtökön Franciaországban. A közszolgálati szférában dolgozóknál a francia kormány nyugdíj-megszorításai verték ki a biztosítékot. Nagy nyomás helyeződik a következő órákban Emmanuel Macron francia elnökre. Macron egyik választási ígérete a nyugdíjrendszer egységesítése volt, aminek következtében 42 különböző nyugdíjkedvezményt törölnének el, emiatt viszont nagyszabású sztrájk kezdődik csütörtökön Franciaországban, amelyen a közszolgálati szférában dolgozók vesznek részt.

Különböző számítások szerint 2025-re 7,9 és 17,2 milliárd euró közötti összegre nőhet a rendszer által generált deficit a francia GDP-ben, amennyiben nem történik változás. A júliusban közzétett tervek szerint Macronék egy pontrendszert szeretnének bevezetni a nyugdíj megállapítására, aminek értelmében minden dolgozó ember az élete során minden befizetett 10 euró nyugdíjjárulék után egy pontot kapna, a végleges nyugdíja pedig pontonként évente 5,5 eurót érne. Magyarul, minél tovább dolgozik az ember, annál magasabb nyugdíjban részesül.

A nyugdíj jelenlegi alsó értéke 1000 euróra rúg Franciaországban, a nyugdíjkorhatár pedig hivatalosan 62 év - ez az új rendszerben is maradnak, azzal a kitétellel, hogy 64 éves kor előtt csak csökkentett összeg járna a nyugdíjasoknak.

A BBC beszámolója szerint a maratoni sztrájk leginkább a vasúti közlekedést érinti. A tárgyalások a kormány és a szakszervezetek között január hetedikén folytatódnak, de úgy tűnik, Macron ragaszkodik elképzeléseihez, szilveszter napján tartott beszédében kijelentette, semmiképpen nem vonja vissza a nyugdíjrendszer átalakításának tervét.

A szakszervezetek január 9-ig hirdették meg a tömeges sztrájkot.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88365/pics/lead_800x600.jpg
Emmanuel Macron,Franciaország,sztrájk
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?