Blogolj!

Horvát elnökség alatt kezdődhet meg a Brexit


Horvátország vette át január elsejével az Európai Unió soros elnökségét. A horvátok 2013-as csatlakozásuk óta először látják el a fél évre szóló, rotációs alapon működő tisztséget.

Fotó: The Dubrovnik Times

Horvátország Finnországtól vette át a tisztséget és majd Németországnak adja tovább 2020 júliusában - számolt be az MTI. A horvátok számára az jelentheti majd a legnagyobb kihívást a következő fél évben, hogy az elnöklésük alatt veszi kezdetét az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának folyamata.

A horvát elnökség programjának mottója az "Erős Európa egy kihívásokkal teli világban, a program célja pedig nem más, mint az unió kiegyensúlyozott, fenntartható és inkluzív növekedésének szorgalmazása.

A horvát elnökség azon dolgozik majd, hogy tovább építse az Európai Uniót a közös értékek, a demokrácia és a jogállamiság elvei mentén és ugyancsak prioritásnak tartják majd a hatékony és hiteles bővítési politika folytatását, amely a stabilitást és a biztonságot hivatott megszilárdítani az európai kontinensen.

A horvát elnökség honlapja kiemeli, az egyenetlen gazdasági fejlődés, az éghajlatváltozás, a növekvő migrációs nyomás, a dezinformációk terjedése és a növekvő populizmus a mai világ legnagyobb kihívásai, amelyekkel szembe kell nézni.

"Polgáraink ezekre a problémákra jogosan várják a megoldást, amelyet azonban csak egy erős Európa adhat meg nekik. Ebben az egységben van a legnagyobb erőnk"

- írják.

A horvát elnökség ideje alatt az EU egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy mielőbb megállapodást kössön a következő, hosszú távú költségvetéssel kapcsolatban.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő január 14-én mutatja be az Európai Parlamentben Horvátország soros EU-elnöki programját, ezt követően Berlinben találkozik Angela Merkellel.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88328/pics/lead_800x600.jpg
Európai Unió,Horvátország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-02 11:29:44
Az a borzasztó sejtésem, hogy - sajnos - sem a horvát, sem a német elnökség alatt nem számíthat ez az ezerszer meggyötört, kicsi ország semmi jóra !!!!
Bár ne lenne igazam !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?