Blogolj!

Az osztrákok megcsinálták, összeházasították az összeházasíthatatlant


Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt listavezetője szerda este bejelentette, hogy sikerült konkrét eredményeket elérniük a Zöldekkel történő koalíciós egyeztetésekben.

Fotó: Getty Images

Mindez azt jelenti, hogy hiába a szakadéknyi elvi ellentét, a két párt koalícióra lép egymással. Az egykori kancellár a koalíciós tárgyalások megkezdésekor úgy fogalmazott, a művészet az lesz, hogyan találják majd meg a kompromisszumot, de nagyon gy fest, hogy az osztrák parlamentbe igazi művészlelkeket ültettek be a választópolgárok.

Nem viccelt: Kurz tényleg a Zöldekkel akar kormányozni

Furcsa fordulatot tett a konzervatív osztrák politikus, aki a radikális jobboldal helyett ezúttal a zöldpártiakat hívja kormányzati násztáncba. Elsőre nehéz elképzelni, hogyan fésülik össze alapelveiket és alapértékeiket. Vagy a hatalom oltárán a boldog Ausztriában sincsenek elvek? A szeptemberi parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője bejelentette, hogy kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdenek a Zöldek pártjával.

Kurz a szerdai bejelentése során leszögezte, politikailag eseménydús évet tudhatnak maguk mögött, kiemelve, hogy a szeptember 29-i parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt és a Zöldek is jelentősen megerősödtek.

A konzervatív listavezető elmondta, nagy kihívást és nagy felelősséget jelentett számukra a választási eredmény, ezért azonnal megkezdték puhatolózó koalíciós tárgyalásaikat azokkal a pártokkal, amelyekkel a választási eredményük alapján lehetséges lett volna a kormányalakítás.

"Nem volt egyszerű, mert a két párt programja tartalmilag nagyon eltérő"

- értékelte a Zöldekkel folytatott tárgyalásokat Kurz, hozzátéve, sikerült mindkét párt programjából a legjobb elemeket átemelniük a kormányprogramba, így mindkét tömörülés tartani tudja a választási ígéreteit is.

Példaként említette, hogy míg a Zöldek számára központi kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem és annak átláthatósága, addig pártja adócsökkentést ígért és következetes intézkedéseket az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépésben - ezek egyaránt benne lesznek a koalíció közös programjában.

Werner Kogler, a Zöldek listavezetője arról beszélt, sikerült áthidalniuk az ellentéteket, sikerült hidakat építeniük. Kiemelte, Ausztriának egész Európában és nemzetközi viszonylatban is éllovasnak kell lennie a klímavédelemben, de mindemellett rendkívül fontos egy új adórendszer kialakítása a társadalmi egyenlőség és az összetartás erősítése is.

A koalíciós megállapodást még a Zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának jóvá kell hagynia, ugyanakkor ha ez megtörténik, létrejön a "fekete-zöld" kormánykoalíció - ez azért is lenne történelmi mérföldkő, mert Ausztria történetében még sosem fordult elő az, hogy konzervatív párt a Zöldekkel alakítson szövetségi kormányt.

A kormányprogramból eddig annyi derült ki, hogy létrejön egy integrációs minisztérium, amelyet Sebastian Kurz egyik bizalmasa, az eddig a külügyi tárca integrációs részlegének élén dolgozó Susanne Raab vezet majd. A Zöldek vezetése alá kerül egy úgy nevezett "szuperminisztérium", amely a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, az infrastruktúra, a technológia és az innováció területéért felel majd a kormányban - ezt várhatóan egy környezetvédő szervezet egykori vezetője, Leonore Gewessler irányítja majd.

Ausztriában szeptember végén tartottak előrehozott választásokat, miután a Sebastian Kurz vezette konzervatív párt koalíciója felbomlott a jobboldali Osztrák Szabadságpárttal. Az akkori koalíciós válságot egy titokban rögzített felvétel okozta, amelyen Hans-Christin Strache, akkori alkancellár nyíltan korrupcióról beszél és támogatásért cserébe komoly haszonnal kecsegtető üzleti lehetőségeket ajánl egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adja ki magát - ezt követően az Osztrák Szabadságpárt támogatásával a bécsi parlament megvonta a bizalmat Kurz kormányától.

A szeptemberi választásokon a konzervatív párt ennek ellenére magabiztos győzelmet aratott, a voksok 37,5 százalékát gyűjtötte be, míg a harmadik helyre visszacsúszó szabadságpárt 10 százalékkal esett vissza, miközben a zöldek több tíz százalékponttal növelték támogatottságukat, a szavazatok 13,9 százalékát megszerezve.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88346/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,Osztrák Néppárt (ÖVP),Sebastian Kurz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-03 10:39:39
Tulajdonképpen - ha úgy vesszük - nem történt semmi rendkívüli, csak a szokásos labanc "stílus" ismét érvényesült. Kurcz szemrebbenés nélkül sutba vágta, elárulta saját pártját, az állítólagos "jobboldali" értékeit (értékeiket), elárulta a saját választóit, és végső soron egész Ausztriát ezzel a dinnyepárttal (kívül zöld, belül vörös) történt koalícióval. Senkinek ne legye fokarcnyi kétsége sem afelől, hogy ez a "koalíció" hosszú távon pontosan ugyanúgy fog működni, mint egykor a kis hazánkban létrejött, a kétes dicsőségű, MSZ(M)P - SZDSZ gittegylet. A Zöldek (nálunk az SZDSZ) diktálnak, a Kurczék (nálunk a Horn-Medgyessy-Kurcsány-Bajnai vegyes felvágott) lelkesen bólogatnak hozzá !!!!
Ennyi.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?