Blogolj!

Boris Johnson újévi fogadalma: Brexit, Brexit, Brexit!

Pintér M. Lajos

A brit miniszterelnök durván szétsavazta a régi parlamentet, mely szerinte trükkök százaival akadályozta a népakarat érvényesülését. Azt ígérte, véget vet a gyűlölködésnek és a megosztottságnak...

Illusztráció: pixabay.com

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által szerda hajnalban közzétett újévi üzenetében, a Brexit-folyamatot kísérő vitákra utalva leszögezte: a 2019-es évvel együtt az Egyesült Királyság a megosztottságnak, a gyűlölködésnek és a közéletet oly sokáig terhelő bizonytalanságnak is búcsút inthet, és új fejezetet nyithat történelmében. Johnson közölte:

idei napirendjének első pontja az, hogy a választók akaratát teljesítve kivezesse az országot az Európai Unióból.

„Ennek már meg kellett volna történnie, de ebben megakadályozott bennünket a parlament, amely elszánta magát minden trükk bevetésére annak érdekében, hogy meghiúsítsa kilépésünket az EU-ból”

– fogalmazott a brit kormányfő.

2019 - egy évet vártunk a Brexitre, 2020-ban végre megvalósulhat

Elhúzódó kormányválság, miniszterelnök-váltás, majd előrehozott választás kellett ahhoz, hogy - jelen állás szerint legalábbis úgy tűnik - az Egyesült Királyság kiléphessen az Európai Unióból. 2020-ban, miután a britek többsége 2016-ban megszavazta a Brexitet. 2019-et ugyanis sikerült kibekkelniük. Mi történt idén, és mi következik most? 2019. március 29.; 2019. május 22.; 2019.

Johnson az előző parlamentre utalt, amelyben a kormányzó Konzervatív Pártnak nem volt többsége, és az ellenzék elfogadtatott egy törvényt, amelynek alapján a Brexit-megállapodás ratifikálásának elmaradása miatt Johnsonnak kezdeményeznie kellett az EU-nál a Brexit elhalasztását január végéig.

A december 12-én tartott előrehozott választáson azonban a Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban.

Az új összetételű alsóház karácsony előtti első ülésnapján nagy többséggel elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit; a végleges ratifikáció januárra várható. Újévi üzenetében Boris Johnson ki is emelte, hogy az új parlamenttel a háta mögött a brit kormány ebben a hónapban végigviszi a Brexit-folyamatot – írja az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88272/pics/lead_800x600.jpg
Boris Johnson,Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?