Blogolj!

2019 - Elszabadult a nyitott kikötők és üres zsebek kormánya Olaszországban

Dorogi László

Az afrikai migrációshullám utolsó védőbástyája, Olaszország is „kapitulált” 2019-ben. A bevándorláspárti erők kicsinálták a hősiesen küzdő Matteo Salvinit és pártját, újra megnyitották az olasz kikötőket az NGO-s hajók előtt. Sötét fellegek közelednek a keresztény Európa fölé.

Fotó: France 24

Bár 2019 végéhez közeledve összességében elmondható, hogy a migráció kérdése már nincs annyira a figyelem középpontjában, mint néhány évvel ezelőtt, nem söpörhető a szőnyeg alá. A tömeges migráció teljesen megváltoztatta Európa belső felépítését, ám a Brüsszel vezette ultraliberális kontinens saját érdekei előtérbe helyezése helyett mindent elkövet azért, hogy a lehető legnagyobb barátsággal fogadja a muszlimokat.

Mindeközben több nyugat-európai országban szaporodtak el a késes támadások az elmúlt években, csak Londonban 40 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma 2014-hez képest. Az illegális migráció busásan jövedelmező üzletté változott, a nyugat-balkáni útvonalon egy-egy migráns 1500-2000 eurót is hajlandó fizetni azért, hogy Európa szívébe juthasson és továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot, névtelen bankkártyát a kontinensen.

Az elszabaduló migrációshullám ereje elsőként az Európa déli határán fekvő Olaszországot csapta arcon és komolyan fennállt a veszélye annak is, hogy a csizmaország egy hatalmas menekülttáborrá változik – ezzel egyidejűleg pedig hatalmas nyomás helyeződött volna a további EU-s tagállamokra, hogy kötelezően befogadja a bevándorlókat. A 2018-as márciusi parlamenti választások előtt évente mintegy 200 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren át az országba, ám a voksolás után Matteo Salvini került a belügyminiszteri posztra, és a Liga elnökének sikerült megállítania a tengeri migrációt.

Fotó: MTI

2018 nyarán a papíron független Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével az Öt Csillag Mozgalom valamint a Liga koalíciója állt Olaszország élére, ám a baloldali értékek felé evickélő, öt csillagos Luigi di Maio miniszerelnök-helyettes és a Ligát vezető Matteo Salvini között folyamatosan éleződött a politikai ellentét. A migránsellenes Liga támogatottsága ugyanakkor folyamatosan nőtt, az olasz tartományi választásokon már kiütéses győzelmet arattak és egyértelműen Salvini párta lett a legerősebb párt a kormánykoalíción belül.

Matteo Salvini belügyminiszterként az európai migrációellenes politika vezető alakjává lépett elő, májusi, budapesti látogatása alkalmával úgy fogalmazott, ha a baloldal tovább kormányozza Európát, akkor nemsokára egy iszlám kalifátust fogunk itt látni, és nem szabad városokat, községeket és kormányokat.

A migrációs politikai vita tovább éleződött az öt csillagos politikusok és Salvini között: előbbiek a líbiai harcok kiújulása miatt az olasz kikötők újbóli megnyitása mellett kardoskodtak, ám pont az említett fegyveres konfliktusok miatt nőtt meg a veszélye annak, hogy dzsihadista harcosok érkeznek Európába az illegális migránsok közé vegyülve – ezt még Giuseppe Conte miniszterelnök is elismerte.

Fotó: MTI

Matteo Salvini június elején belbiztonsági okokra hivatkozva megtiltotta a civileknek és az NGO-s migránshajóknak, hogy olasz vizekre lépjenek, miközben az olasz rendőrség nyomozásaiból kiderült, több azonosított dzsihadista is érkezett korábban Afrikából ilyen módon az országukba, továbbá a nigériai maffia is ezzel a módszerrel szállította be az utóbbi években sok tízezer tagját Európába.

Július elején Magyarország és Olaszország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is meg kell védeni, és bizalmukat fejezték ki a megújult EU-s vezetés irányába, hogy együtt tudnak működni ezen törekvéseikben. Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását, a szavazás előtt pedig Matteo Salvini úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy ez a törvénycsomag „ajándék Olaszország és a világ számára”, kiemelve, hogy a szigorítás az „embercsempészeket segítő hajókra” vonatkozik.

A kormánykoalíciós ellentét viszont tarthatatlannak bizonyult, összeomlott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciója, Salviniék pedig időközi választásokat sürgettek – a lehető leggyorsabban. Giuseppe Conte augusztus 20-án felajánlotta lemondását és egy darabig úgy tűnt, a népszerűségi listákat toronymagasan vezető jobboldali Liga vezetésével alakulhat új kormány Olaszországban, a baloldali pártok azonban elmenekültek a megmérettetés elől, és inkább megegyeztek a választók feje fölött.

A baloldali olasz kormány szeptember elején állt fel, az Öt Csillag Mozgalom a Demokrata Párttal kötött koalíciót, a miniszterelnök pedig ismét Giuseppe Conte lett. Matteo Salvini a kormányalakítás után úgy fogalmazott, tízmillió olasz választó „elképedve” szemléli azt a „szégyenteljes színházat”, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között.

Fotó: mandiner.hu

A baloldali olasz kormány újra megnyitotta az olasz kikötőket az illegális bevándorlókat szállító embercsempészekkel együttműködő civil szervezetek hajói előtt, ezzel újrakezdődött a beáramlás, amely a Salvini-korszakot megelőzően megállíthatatlannak tűnt. Salvinit eltávolították a belügyminiszteri pozícióból, Olaszország pedig tulajdonképpen megnyitotta kapuit a migránsok tömegei előtt.

Rómában kétszázezres tömeg tüntetett a bevándorláspárti, baloldali kormány ellen Matteo Salvini vezetésével, az ex-belügyminiszter ekkor a „nyitott kikötők és üres zsebek” kormányának nevezte a második Conte-kormányt migrációs politikája és az új adók bevezetése miatt. Az olasz politika alakulása aggasztó képet vetít előre a következő migrációs hullám előtt, ami alatt könnyen lehet, hogy Európa nagyot nyögve roppan meg az előttünk álló időszakban.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88095/pics/lead_800x600.jpg
Giuseppe Conte,Matteo Salvini,migráció,migránshajó,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?