Blogolj!

Boris Johnson túlságosan EU-pártinak tartja a brit közszolgálati médiát

Dorogi László

A régi-új miniszterelnök ezért most rövidre is szabná a BBC szoknyáját: utasítást adott a közszolgálati média előfizetési díjának felülvizsgálatára.

Komoly győzelmet aratott Boris Johnson és pártja múlt héten a brit időközi választásokon, ez pedig azt jelenti - legalábbis ha lehet hinni a politikus és a toryk választási ígéreteinek -, hogy pont kerülhet a Brexit-vita végére és a britek tényleg elhagyják az Európai Uniót. Johnson kampánya egyértelműen a kilépéspártiakat és a munkásosztályt célozta, ennek pedig meg is lett az eredménye.

Johnsonék simán nyertek - kezdődhet az igazi brexit

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a kormányzó Konzervatív Párt az előrejelzésekből következtethetően erőteljes új felhatalmazást kapott az előrehozott parlamenti választáson a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitelére. A konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények szerint elérték az abszolút többséghez minimálisan szükséges alsóházi mandátumszámot, de a prognózis ennél is jóval nagyobb tory többséget valószínűsít.

A brit miniszterelnök régóta "hadban áll" a brit közszolgálati médiával, mert szerinte a BBC túlságosan is az Európai Unió pártját fogja Brexit-ügyben. Tiltakozása jeléül a választások előtt interjút sem volt hajlandó adni a televíziónak és brit lapok szerint a konzervatív párti miniszterek a BBC Radio 4 Today című hírműsorát is bojkottálják.

Boris Johnson gyorsan meg is rövidítené a BBC szoknyáját, legalábbis erre enged következtetni egyik első lépése újraválasztott miniszterelnökként: utasítást adott a BBC támogatását célzó kötelező előfizetési díj felülvizsgálatára.

A BBC 154 fontos előfizetési díját az elmúlt évben 25,8 millió brit háztartás fizette be - kötelezően -, gyors számolás után kiderül, hogy ez 3,6 milliárd fontos bevételt jelentette a közszolgálati médiumnak. Johnsonék szeretnék megszüntetni a kötelező előfizetést, elképzeléseik szerint a jövőben maximum polgári eljárást lehet majd kezdeményezni azok ellen, akik nem fizetik be a díjat.

A miniszterelnök kiemelte, szerinte igazságtalan dolog a kötelezően befizetendő díj fenntartása, de ne lepődjünk meg, ha nem ez lesz az utolsó lépés, amivel keresztbe tesz Johnson a BBC-nek.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/87521/pics/lead_800x600.jpg
Boris Johnson,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?