Blogolj!

Franciaország forrong: százezrek tüntetnek Macron ellen

Pintér M. Lajos

Míg kér a nép... Pontosabban ezúttal nem kér az elnök tervezett nyugdíjreformjából, tiltakozásképpen gyakorlatilag megbénította a francia fővárost. Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Fotó forrása: gondola.hu

Sok százezren, egyes becslések szerint közel egymillióan tiltakoztak a tervezett nyugdíjreform ellen kedden Franciaországban. A szakszervezetek utcai felvonulásokkal fejezték ki nemtetszésüket, miközben hatodik napja folytatódott a közlekedési sztrájk.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 339 ezren, a CGT szakszervezet szerint 885 ezren vettek részt a megmozdulásokban – mutatja be a kettős mércét az MTI.

A határozatlan idejű sztrájk meghosszabbításáról naponta döntenek a szakszervezetek, s az előrejelzések szerint szerda estig biztos, de elképzelhető, hogy péntekig folytatódnak a munkabeszüntetések, miközben – ahogy az lenni szokott – a sztrájkolók aránya némiképp csökken. A vasutasoknak mintegy harmada, de a mozdonyvezetőknek háromnegyede sztrájkol, emiatt továbbra is a vasúti közlekedésben a legjelentősebb a fennakadások, a vonatoknak mintegy húsz százaléka közlekedik. A 16 párizsi metróvonalból kilenc továbbra is zárva tart, a többin pedig csak csúcsidőben és szakaszosan közlekednek a szerelvények, az ország nyolc olajfinomítójából pedig hetet eltorlaszoltak a szakszervezeti dolgozók.

Kedden egyébként leállt a legtöbb párizsi metróvonal, így elképesztő, összesen 400 kilométeres dugó alakult ki reggel 8-ra Párizsban és a környékén. Miközben tehát a TGV gyorsvonatokból csak minden ötödik járt kedden, az Air France légitársaság is törölte belföldi járatai negyedét, valamint nemzetközi járatai tizedét. Több párizsi múzeum is részlegesen zárva tartott, az operaházak pedig lemondták a kedd estére meghirdetett előadásaikat.

Az elkövetkező napok sorsdöntőek lehetnek a kormány számára, amely nem kíván engedni Emmanuel Macron államfő egyik legfőbb kampányígéretéből, a nyugdíjrendszer megreformálásából, és a tartósnak ígérkező sztrájkhullám ellenére a parlament elé kívánja terjeszteni a törvénytervezetet – írja az MTI.

Emmanuel Macron először szólalt meg a tüntetéssorozat kitörése óta, és igyekezett magabiztosnak látszani.

„Mindenki tudja, hogy ez egy elengedhetetlen reform hazánknak”

– mondta az államfő, aki mintha másik mozit nézne, hozzátette még:

„Nem érzek nagy nyugtalanságot.”

A napok óta tartó sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek ugyanakkor egyáltalán nem tartják elfogadhatónak a nyugdíjrendszer átalakítását és egységesítését egy pontalapú egyetemes rendszerré a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszer helyett.

A felmérések azt mutatják, hogy miközben a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen állnak a sztrájk mellé, mert úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új nyugdíjrendszerrel, s egyelőre nem világosak a kormány konkrét elképzelései. A Journal du Dimanche vasárnap megjelent kutatása szerint a franciák 53 százaléka támogatja a tiltakozókat, vagy szimpatizál velük.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/87279/pics/lead_800x600.jpg
Emmanuel Macron,Franciaország,Párizs,sztrájk,tüntetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?