Blogolj!

Macron nyugdíjreformjai megbénítják Franciaországot

Dorogi László

Hatalmas, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sztrájkja kezdődik csütörtökön Franciaországban. A közszolgálati szférában dolgozóknál a francia kormány nyugdíj-megszorításai verték ki a biztosítékot.

Fotó: Getty Images

Nagy nyomás helyeződik a következő órákban Emmanuel Macron francia elnökre. Macron egyik választási ígérete a nyugdíjrendszer egységesítése volt, aminek következtében 42 különböző nyugdíjkedvezményt törölnének el, emiatt viszont nagyszabású sztrájk kezdődik csütörtökön Franciaországban, amelyen a közszolgálati szférában dolgozók vesznek részt.

A francia kormány kommunikációja szerint a nyugdíjrendszer átalakítása azért indokolt, mert az öregedő francia társadalom már nem sokáig lenne képes finanszírozni a temérdek nyugdíjkedvezményt, amely jelenleg érvényben van. Az érintettek és a szakszervezetek viszont úgy gondolják, hogy ezzel a kormány pénzt vesz ki a zsebükből. Ha sikerül végigvinnie Macronéknak a nyugdíjreformokat, akkor a nyugdíj-támogatástól eleső alkalmazottaknak vagy tovább kellene dolgozniuk a 62 éves nyugdíjkorhatárnál, vagy be kéne érniük kevesebb nyugdíjjal.

A sztrájk az egész országot érinti, leáll szinte a teljes francia vasút, de a nemzetközi, Párizs és London között közlekedő vonatok fele sem közlekedik. A tizenhat párizsi metróból tizenegy sem jár csütörtökön, és a további tömegközlekedési eszközök is meglehetősen hiányos létszámban indulnak útjukra. A Franciaországba és a Franciaországból repülő gépek száma is ötödével csökken, több iskola, posta és benzinkút zár be, de a bírók, az ápolók és a kukások is csatlakoznak a sztrájkhoz.

A francia közlekedési miniszter szerint a sztrájk nemcsak csütörtökön bénítja majd meg az országot, a Local című lap arról számolt be, várhatóan pénteken sem változnak a közlekedési anomáliák. A francia rendőrség több mint hatezer rendőrt vezényelt Párizsba, de több más városban is várhatók tüntetések, útbarikádok.

Emmanuel Macron népszerűsége jelenleg 30 és 40 százalék között áll a franciák körében, s bár a társadalom jelentős része szükségesnek tartja a nyugdíjreformot, ám a többség nem hisz abban, hogy a kormány végig tudja vinni - erről árulkodik egy friss felmérés.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/87011/pics/lead_800x600.jpg
Emmanuel Macron,Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?