Blogolj!

Hatalmas a káosz Franciaországban, tombol a sztrájk


Minden idők legnagyobb sztrájkja zajlik jelenleg is Franciaországban. Az egész országot megbénító megmozdulást Emmanuel Macron kormányának nyugdíjreformja váltotta ki.

Fotó: AFP

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, az elmúlt évek, sőt évtizedek legnagyobb sztrájkrája készült Franciaország csütörtökön. Nos, a legfrissebb hírek alapján ezt sikerült is összehozniuk.

Macron nyugdíjreformjai megbénítják Franciaországot

Hatalmas, az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb sztrájkja kezdődik csütörtökön Franciaországban. A közszolgálati szférában dolgozóknál a francia kormány nyugdíj-megszorításai verték ki a biztosítékot. Nagy nyomás helyeződik a következő órákban Emmanuel Macron francia elnökre. Macron egyik választási ígérete a nyugdíjrendszer egységesítése volt, aminek következtében 42 különböző nyugdíjkedvezményt törölnének el, emiatt viszont nagyszabású sztrájk kezdődik csütörtökön Franciaországban, amelyen a közszolgálati szférában dolgozók vesznek részt.

A BBC arról számolt be, hogy Párizsban 250 ezer, az ország többi részén 450 ezer tüntető vonult az utcákra délután négy körül, hogy nemtetszésüket fejezzék ki az új nyugdíj-törvénytervezet ellen.

A közszolgaként dolgozók, többek között a tanárok, a rendőrök, a kórházi dolgozók, az ügyvédek és a reptéri dolgozók is részt vettek a demonstrációban.

Macronék 42 nyugdíjkedvezményt törölnének el és egységesítenék a francia nyugdíjrendszert. Nemrég két évvel kitolták a nyugdíj-korhatárt 62 éves korra, s az új tervezet szerint minél többet dolgozik majd valaki élete során, annál magasabb nyugdíjat kap.

A szakszervezetek a tüntetés során nyolcból hét olajfinomítót blokád alá vettek, így a BBC beszámolója szerint nem elképzelhetetlen, hogy üzemanyagválság lépjen fel, ha sokáig húzzák a sztrájkot.

A megmozdulások teljesen megbénították a francia közlekedést, a vonatok 90 százaléka leállt, a Párizsban közlekedő 16 metróból csak öt járt csütörtökön, a nemzetközi vasút-társaságok a járataik felét törölték és korlátozott menetrenddel közlekednek, több száz repülőjáratot töröltek és a turisztikai látványosságok is bezártak.

Címkék: Franciaország
1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/87039/pics/lead_800x600.jpg
Franciaország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-06 10:21:49
A média összes felülete azt harsogja, hogy a csigafalók fellázadtak a Macron ellen !!!
Hogy hazánk "nagy klasszikusát" idézzem:
" Lósz@rt, mama !!!!
Igaz, hogy sztrájkolgatnak a franciák, de ha igazán fellázadtak volna, akkor ezt húgyagyú már régen a Szajnába evickélne. Ha másért nem , akkor az idióta migránspolitikája miatt !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?