Blogolj!

Salvini az „áruló” Conte azonnali lemondást követeli

Pintér M. Lajos

A Liga és a jobbközép ellenzék vezetője szerint mielőbb új választást kellene tartani Olaszországban.

Fotó: MTI

Az olasz államfő közbelépését, a miniszterelnök parlamenti számonkérését és lemondását követelte Matteo Salvini, a Liga és a jobbközép ellenzék vezetője, aki árulással vádolta Giuseppe Conte kormányfőt, mivel a parlament megkerülésével az Európai Unióval megállapodott az európai pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) reformjáról – jelenti az MTI.

Giuseppe Conte úgy reagált: hétfőn a római alsóházban szólal fel az ESM-ügyben és „elsöpri” Matteo Salvini „féligazságait és egyértelmű hazugságait”. A miniszterelnök hozzátette, hogy készen áll feljelenteni Matteo Salvinit rágalmazásért: ezért arra szólította fel a Liga vezetőjét, hogy viselkedjen úriemberként, és mondjon le parlamenti mentelmi jogáról.

A Liga politikusa ezt megelőzően sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott,

az „áruló Giuseppe Conte merényletet követett el” az olasz nép, az olasz alkotmány és az olasz gazdaság ellen. Olaszország számára „halálosnak” nevezte az ESM reformját.

Korábban többször azért is támadta a Conte-kabinetet, mert utat nyit az illegális bevándorlás előtt, illetve lefekszik az NGO-knak.

Botrány: lefekszik az NGO-nak az olasz kormány

A határokat védő olasz hatóságok helyett a külföldi „civil" szervezetek és a migrások pártjára állt Itália balliberális vicckormánya. A felek közötti „közvetlen párbeszédet" szolgálta Luciana Lamorgese belügyminiszter és a líbiai és olaszországi partok között tevékenykedő civilszervezetek (NGO) képviselőinek pénteki találkozója - ezt állítja a római belügyi tárca.

„Minél előbb lesznek választások, annál jobb, az olasz nép a káosz és a rosszakarat túszává vált”

– hangsúlyozta a Liga vezetője. Megjegyezte, hogy a Liga is azt mérlegeli, miként tudja bíróság elé állítani az európai szerződéseket az olasz parlament megkérdezése nélkül módosító Giuseppe Contét.

Matteo Salvini azonnali találkozót kért Sergio Mattarella államfőtől. Ezzel egy időben felszólította Giuseppe Contét, hogy a parlamentben tisztázza a történteket, és ajánlja fel lemondását.

Salvini és jobboldali szövetségesei szerint az ESM reformja a német bankok megmentését célozza az olasz dolgozók megtakarított pénzén, ami nem megengedhető. Elemzők szerint ezzel az üggyel „a legmagasabb fokozatra” kapcsolt a közvélemény-kutatásokban 50 százalék feletti ellenzéket vezető Matteo Salvini és Giuseppe Conte közötti politikai ellentét, amely tovább gyengíti a kormányt. Matteo Salvini a parlamentben bizalmi szavazást kérhet, amelyet Giuseppe Conte mindenképpen el akar kerülni.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86723/pics/lead_800x600.jpg
Giuseppe Conte,Matteo Salvini,Olaszország,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?