Blogolj!

Lemond a kormányfő – Irakban csak a bizonytalanság a biztos

Pintér M. Lajos

Sokan attól tartanak, hogy miután az egész Közel-Kelet forrong, és továbbra sincs esély a stabilitás megteremtésére, újabb migránshullám indulhat meg Irakból is Európa felé az Ádil Abdel Mahdi távozásával kialakuló helyzetben.

Veszi a kalapját, de mi jön utána? Fotó: www.tehrantimes.com

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök benyújtja lemondását a parlamentnek, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson – jelentette be az iraki miniszterelnöki hivatal Bagdadban. A parlament a tervek szerint legközelebb vasárnap ül össze.

A miniszterelnök távozásának hírét kitörő örömmel fogadták a tüntetők Bagdadban és más városokban. Sokan attól tartanak, hogy miután az egész Közel-Kelet forrong, és továbbra sincs esély a stabilitás megteremtésére, újabb migránshullám indulhat meg Irakból is Európa felé. Az is aggodalomra ad okot, hogy a politikai vezető bukásának hátterében elemzők szerint az húzódik meg, hogy az iraki síiták megunták az iráni síiták befolyását.

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök, vallási felekezetek közti megállapodás révén. Mostani lépését a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések után határozta el, amelyekben már 400 ember vesztette életét. Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között – így az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86767/pics/lead_800x600.jpg
Irak,iszlám,Iszlám Állam,migráció
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?