Blogolj!

Brexit-csavar: a skótok foggal-körömmel ragaszkodnak az EU-hoz

Pintér M. Lajos

Ha Nagy-Britannia tényleg kilép végre, Skócia faképnél hagyhatja az Egyesült Királyságot, és azonnal jelentkezik az Európai Unióba.

Illusztráció: pixabay.com

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint

ha Skócia függetlenné válik, megpróbál önálló tagországként újból belépni az Európai Unióba (EU).

A Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC-nek azt mondta: támogatná, hogy az Egyesült Királyságban ismét népszavazást tartsanak az EU-tagságról, de nincs garancia arra, hogy ez megoldaná Skócia problémáját, hiszen nem lehet kizárni, hogy pontosan ugyanolyan eredmény születik, mint 2016-ban.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről.

Beleállnak a függetlenségi harcba a skótok

A Brexit-csapdában vergődő Nagy-Britannia aligha ússza meg a 2020-as skót függetlenségi népszavazást. A kilépési káosz robbanthatja az Egyesült Királyságot. Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok - ezt Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója erősítette meg az M1-nek, hozzátéve, a helyzetet bonyolítja, hogy jelenleg a nagy brit pártok egyike sem támogatja, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint

Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az EU-ból

– idézi az MTI.

Nicola Sturgeon kijelentette: ha az Egyesült Királyság a Boris Johnson vezette konzervatív párti brit kormány akaratának megfelelően valóban kilép az EU-ból, és „viszi magával” Skóciát is, akkor Skócia megkeresné az Európai Unióba visszavezető utat. Eddigi tárgyalásai alapján azt valószínűsíti, „viszonylag gyorsan” vissza is tudnának térni az EU-ba.

Sturgeon meghirdetett célja, hogy a skót választók már jövőre újabb népszavazáson dönthessenek Skócia függetlenné válásáról.

Nem is oly apró bökkenő azonban, hogy Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök azonban több ízben egyértelműen jelezte, hogy ha ismét ő alakíthat kormányt a december 12-re kiírt előrehozott parlamenti választások után, nem fogja engedélyezni az újabb skót függetlenségi referendumot. A skóciai népszavazást – legalábbis rövid távon – Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is ellenzi, és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője sem támogatja.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86560/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,függetlenség,Nagy-Britannia,népszavazás,Skócia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?