Blogolj!

A konzervatívoknak áll a zászló a brit választáson

Pintér M. Lajos

A Konzervatív Párt a közvélemény-kutatások szerint elérte a 43 százalékot.

Boris Jonhson behűtheti a pezsgőt?

Várhatóan meglesz a Konzervatív Párt többsége a december 12-i brit előrehozott parlamenti választáson

– ezt mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1-en.

A szakértő szerint a Konzervatív Párt a közvélemény-kutatások szerint elérte a 43 százalékot, azt az értéket, mint az előző választásoknál, 2017-ben. A Munkáspárt viszont biztosan nem éri el az akkori 41 százalékos szintet, mert a felmérések szerint 30 százalékon áll most – mutatta be.

Azt mondta, egyes közvélemény-kutatások szerint 58 fős konzervatív többség is kialakulhat a brit parlamentben, de előfordulhat, hogy nem lesz meg a Konzervatív Párt többsége, és valakivel együtt tud csak kormányozni, vagy esetleg egy munkáspárti kisebbségi kormány alakulhat. Utóbbiaknak azonban a szakértő szerint kicsi az esélye.

Brexit-gate: tovább pörög Johnson és Corbyn csihi-puhija

A bizonytalanságban annyi biztos: ha december 12-én buknak a konzervatívok, akkor újrakezdődnek az EU és Nagy-Britannia soha véget nem érő Brexit-tárgyalásai. Boris Johnson brit miniszterelnök megismételte: azért kellett kiírni a decemberben esedékes előrehozott választást, mert az eddigi parlament megakadályozta a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntés végrehajtását.

Gálik Zoltán hangsúlyozta – és mint mondta, ezt a konzervatívok is sugallják a lakosságnak –, hogy az előrehozott választás arról szól: a három és fél éve tartott népszavazás után minél hamarabb „letudják” a Brexitet. Azonban még biztos konzervatív többség esetén sem lehet tudni, hogy pontosan mi történik, valószínűleg újrakezdődne az a vita, hogy pontosan milyen feltételekkel akar az Egyesült Királyság hozzáférni az egységes piachoz – fejtette ki.

A Munkáspárt gyorsan, három hónap alatt újratárgyalná a megállapodást az Európai Unióval, vámunióba lépne az EU-val, a liberális demokraták egyenesen a kilépés visszavonását ígérik, de ezeknek a szakértő szerint nincs realitása.

A konzervatívok megígérték, hogy még decemberben „keresztülnyomnák” a Boris Johnson brit miniszterelnök által szorgalmazott megállapodást, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság februárban kiléphetne az EU-ból

– foglalja össze szavait az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86559/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Nagy-Britannia,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?