Blogolj!

Exit poll: Klaus Iohannist választották újabb öt évre államfővé


A belföldi szavazóhelyiségek zárása után közzétett exit poll-becslések szerint a tisztségben lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő vasárnap magabiztos győzelmet aratott a romániai elnökválasztás második fordulójában szociáldemokrata ellenfele, Viorica Dancila exminiszterelnök felett, és így a következő öt évben is ő lesz Románia elnöke.

A román hírtelevíziók helyi idő szerint vasárnap 21 órakor (magyar idő szerint 20 órakor) ismertették a belföldi szavazókörökből távozó választók megkérdezése alapján készült becsléseiket, amelyek szerint

Iohannis az érvényes voksok több mint 65 százalékával nyert.

A részvétel magasabb volt, mint az első fordulóban, a milliós nagyságrendben voksoló román diaszpóra újabb részvételi rekordot döntött, a romániai magyarok többsége azonban tüntetően távol maradt az urnáktól.

Klaus Iohannis román államfő az európai, modern és normális Románia győzelmeként értékelte vasárnap este azt, hogy a voksok kétharmadát megszerezve legyőzte szociáldemokrata ellenfelét.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi harminc év egyetlen elnökválasztásán sem szenvedett ilyen súlyos vereséget

- mondta, de felhívta a figyelmet, hogy a jobboldal csak egy csatát nyert, a "háborút" csak akkor fogja megnyerni, ha a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokon ellenzékbe küldi a PSD-t.

Iohannis azt ígérte, hogy újabb ötéves mandátuma idején valamennyi román választópolgár elnöke lesz, azoké is, akik nem rá szavaztak, vagy távol maradtak az urnáktól.

(forrás: MTI, borító: MTI/EPA/Robert Ghement)

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86516/pics/lead_800x600.jpg
elnökválasztás,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
kata 2019-11-24 21:29:10
Olyan nincs, hogy normális románia! Már bebizonyították!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?