Blogolj!

Brexit-gate: tovább pörög Johnson és Corbyn csihi-puhija

Pintér M. Lajos

A bizonytalanságban annyi biztos: ha december 12-én buknak a konzervatívok, akkor újrakezdődnek az EU és Nagy-Britannia soha véget nem érő Brexit-tárgyalásai.

Illusztráció: pixabay.com

Boris Johnson brit miniszterelnök megismételte: azért kellett kiírni a decemberben esedékes előrehozott választást, mert az eddigi parlament megakadályozta a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntés végrehajtását. A konzervatív párti kormányfő a BBC televízió péntek esti választási műsorában kijelentette: ő nem akart volna decemberben parlamenti választást tartani, de ez elkerülhetetlenné vált, miután a választási kampány kezdetén feloszlatott előző törvényhozás „blokkolta a Brexitet” – írja az MTI.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje ugyanebben a műsorban megerősítette, hogy ha pártja a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választáson kormányra kerülne, új Brexit-megállapodásról kezdene tárgyalásokat az Európai Unióval (EU), és az egyezményt népszavazásra bocsátaná. Corbyn – most első ízben – felfedte, hogy a Labour által tervezett EU-referendum kampányában ő semleges állásponton lenne, vagyis sem az új Brexit-megállapodás elfogadása, sem a további brit EU-tagság mellett nem kampányolna.

Johnson és Corbyn egymást üti a Brexit miatt

Nem csillapodnak a kedélyek Nagy-Britanniában az előrehozott választás kampányában: a konzervatívok a kilépését sürgetik, a munkáspártiak új népszavazás mellett lobbiznak. Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság januárban kilép az Európai Unióból (EU). Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor új kilépési megállapodásra és népszavazásra van szükség - összegzi az egyre élesedő vitát az MTI.

Boris Johnson a műsorban kijelentette:

azt szeretné, hogy „a jövő év fantasztikus év legyen”, de ehhez az szükséges, hogy „véghezvigyük a Brexitet”.

A brit kormányfő szerint a brit gazdaságot sem lehet mozgásba lendíteni, amíg a Brexit-folyamat le nem zajlik. Kijelentette: semmi más nem okoz olyan mértékű „bizalmi korróziót” a brit politikában, mint az, hogy három és fél évvel a kilépésről döntő népszavazás után még mindig lezáratlan a Brexit ügye. Johnson szerint az Egyesült Királyság a Brexit január 31-i határnapján kilép az EU-ból, mivel megvan a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás.

Az egyetlen tényleges és komoly horderejű újdonság Jeremy Corbyn részéről hangzott el a műsorban. A Munkáspárt vezetője ugyanis most először válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy egy esetleges újabb EU-népszavazáson ő személyesen a további brit EU-tagság vagy a kilépés mellett kampányolna-e. A Labour minap ismertetett választási programja leszögezi: ha a december 12-i parlamenti választáson a párt kormányra kerül, új megállapodást kíván kötni az unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná.

A Munkáspárt programja szerint a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az unió teljes jogú tagja.

Jeremy Corbyn eddig nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni arról, hogy a tervezett népszavazáson ő az új Brexit-megállapodás vagy a bennmaradás mellett kampányolna. Most viszont kijelentette: miniszterelnökként semleges álláspontra helyezkedne a kampányban annak érdekében, hogy a választók döntését hitelesen teljesíthesse.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86441/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Nagy-Britannia,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?