Blogolj!

Mindenki a másikra mutogat – új választás jöhet Izraelben

Pintér M. Lajos

A pártok képtelenek feloldani a szeptemberi választás után kialakult patthelyzetet, nem tudnak kormányt alakítani.

Liberman szerint Netanjahu és Ganz a hibás. Fotó: Facebook/Avigdor Liberman

Avigdor Liberman szerdán bejelentette, hogy sem a jobboldali Likud, sem a centrista Kék-fehér párt kisebbségi koalícióját nem támogatja, egyúttal Benjámin Netanjahu miniszterelnököt (Likud), valamint Beni Ganzot, a Kék-fehér Párt vezetőjét tette felelőssé a kormányalakítási fiaskóért, és így várhatóan ismét választások lesznek Izraelben – írja az MTI a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet alapján.

Beni Ganznak éjfélkor jár le a kormányalakítási megbízatása, de mivel a nagykoalíció meghiúsult, vagyis a Likud bevonásával nem sikerült koalíciót alakítania, és Liberman pártja, az Izrael, a hazánk nélkül nem tud kisebbségi kormányt létrehozni, gyakorlatilag reménytelenné vált minden további próbálkozása. Ha a következő 21 napban senki sem tud maga mellé állítani legalább 61 törvényhozót a 120 fős parlamentben, akkor a jövő év elején újra megismétlik a választásokat Izraelben.

Nagykoalíció oldja fel az izraeli patthelyzetet?

Netanjahu már nem mondja, hogy csakis ő lehet a miniszterelnök. Reuven Rivlin államelnök kérésére nagykoalíciós tárgyalások kezdődtek Izraelben a két legnagyobb párt, a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér és a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud között - jelenti az MTI a helyi médiára hivatkozva.

Liberman Ganzot és Netanjahut egyaránt hibáztatta, amiért nem alakítanak nagykoalíciós kormányt, ami Liberman követelése volt.

Netanjahut azzal vádolta, hogy az egész Likudot az ultraortodox vallásos pártok túszává tette, Ganzot pedig azért ostorozta, mert nem fogadta el Reuven Rivlin elnök hatalommegosztási javaslatát a közös kormányzásra Netanjahuval.

Netanjahu felajánlotta Ganznak, hogy lássák el felváltva a miniszterelnöki posztot, és még abba is belement volna, hogy Ganz legyen a kormányfő a ciklus első felében, de csak azzal a feltétellel, hogy ha a parlament megszavazza azt a jogszabályt, amely mentességet biztosítana számára az ellene folyó korrupciós vizsgálatokkal szemben, azonban ezt Ganz nem fogadta el.

Teljes a patthelyzet az izraeli választás után

Netanjahu megbukott - vagy mégsem... Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki centrista Kék-fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján - jelentette a helyi média szerdán. A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint a szavazatok közel kilencvenkét százalékos, nem hivatalos feldolgozottsága alapján a két legnagyobb párt harminckét-harminckét mandátumot szerzett a százhúsz tagú kneszetben.

Az izraeli törvények szerint ha Ganz éjfélig nem jelenti be kormányának megalakítását, akkor 3 hétig a kneszet bármely képviselője kormányfővé válhat, ha sikerül maga mellé állítania a törvényhozók többségét. Ha ebben az időszakban sem születik új kabinet, akkor új választások várhatók februárban vagy márciusban.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/86319/pics/lead_800x600.jpg
Beni Ganz,Benjámin Netanjahu,Izrael,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?