Blogolj!

Nem vitáznak a román elnökjelöltek

Pintér M. Lajos

Klaus Iohannis nem áll szóba kihívójával, Viorica Dancilával.

Illusztráció: constantadeazi.ro

Nem hajlandó nyilvános vitát folytatni a második mandátumára pályázó Klaus Iohannis román államfő kihívójával, Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel az elnökválasztás november 24-i második fordulója előtt – erősítette meg a jobboldali elnök kedden Facebook-oldalán.

„Semmilyen eszmecsere nem létezhet annak a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a képviselőjével, amely lábbal tiporta a jogállamiságot, megpróbálta letéríteni Romániát az európai útról, egy bűnözői csoport érdekeit szolgálva. Egy olyan pártról van szó, amely most demokráciát mímel, miután következetesen semmibe vette a demokrácia alapelveit és értékeit, megalázta a románokat és évekig védte a bűnözőket és korruptokat”

– indokolta elutasítását az egy hete kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) államfőjelöltje.

A bukott kormányfő meccselhet az aktuális elnökkel Romániában

A bukott szociáldemokrata kormányfő, Viorica Dancila lesz Klaus Iohannis jelenlegi államfő kihívója a második körben, november 24-én. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje elégedett. Mintegy 15 százalékpontnyi előnnyel nyerte a tisztségben lévő, második mandátumára pályázó Klaus Iohannis román államfő (Nemzeti Liberális Párt, PNL) az elnökválasztás vasárnap befejeződött első fordulóját a második helyezett Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel szemben.

Választóihoz intézve szavait Iohannis úgy fogalmazott: csak az ő segítségükkel sikerült meggátolnia hogy a PSD maga alá gyűrje az állam intézményeit, és továbbra is számít támogatásukra az ország „újjáépítésében”. Az államfő azt ígérte, folytatja országjáró körútját, és a polgárokkal, újságírókkal, vagy civilekkel bármikor kész párbeszédet folytatni elnöki programjáról – írja az MTI.

Ellenfele, a nemrég megbuktatott volt miniszterelnök szerint

Iohannis azért „fél a nyilvános vitától”, mert abban azonnal lelepleződne az összes „rágalom”, amellyel őt és a PSD-t illette az utóbbi években.

Dancila közösségi oldalán közzétett válaszában azt írta: ő azonban türelmesen várja, hogy az elnök mégis „összeszedje bátorságát, bölcsességét és lelkierejét”, elfogadja a kihívást, és kiálljon vitázni vele, ahogyan azt a választók elvárják és megérdemlik.

Iohannis mintegy 15 százalékpontos előnnyel nyerte a választás első fordulóját Dancilával szemben.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85928/pics/lead_800x600.jpg
elnökválasztás,Klaus Iohannis,Románia,választás,Viorica Dancila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?