Blogolj!

Balos szörnykoalíció lopakodna Spanyolország élére


Olyannyira berezeltek a VOX előretörésétől a sivalkodó spanyol „progresszívok”, hogy máris egymás keblére borultak a szocialisták és a balradikálisok.

A hataloméhes Pedro Sánchez a józanság helyett a balos radikalizmust választotta; lelke rajta. Fotó: Facebook

A választási patthelyzetet követően két napon belül koalíciós kormány létrehozásáról állapodott meg a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) baloldali párttömörülés Madridban – írja az MTI.

„Spanyolországnak egy stabil kormányra van szüksége. (...) A szavazatok kijelölték az egyetlen utat, azt amelyen most együtt indulunk el a Spanyol Szocialista Munkáspárt és az Unidas Podemos”

– fogalmazott az előzetes együttműködési megállapodás nyilvános aláírása után Pedro Sánchez ügyvezető kormányfő, a PSOE főtitkára.

Felidézte, hogy a két párt korábban, az áprilisi választások után nem tudott megállapodni a kormányzati együttműködésről, és tudatában vannak annak, hogy ezzel sok választónak csalódást okoztak.

„Ez a kormány az ország haladásáért fog dolgozni”

– jelentette ki hangsúlyozva, hogy a szellemiségébe nem fog beleférni a gyűlölet és a spanyolok közötti szembenállás.

Pürroszi szoci győzelem - előretörtek a bevándorlásellenesek Spanyolországban

Patthelyzet alakult ki a nagyok között, fej-fej mellett a bal- és a jobboldal. A kormányalakítás kérdőjelekkel terhelt. A spanyol választás nagy győztese a bevándorlásellenes VOX, mely ellen - naná - máris balliberális összeborulást követelnek a magukat progresszívnak címkéző erők. A spanyolországi parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte, de öröme nem lehet felhőtlen.

Pedro Sánchez kiemelte azt is, hogy az aláírt megállapodás négyéves kormányzati ciklusra szól. A stabil, fenntartható parlamenti többség megszerzése érdekében egyeztetéseket kezdenek a többi párttal.

„Számítunk minden politikai erő nagylelkűségére és felelősségére”

– jegyezte meg.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos vezetője hangsúlyozta: egy progresszív kormányt kívánnak létrehozni, amely kombinálja pártja bátorságát a szocialisták tapasztalatával és a területi krízis leküzdéséért, valamint a társadalmi igazságosságért dolgozik.

Aggasztónak nevezte a PSOE és az Unidas Podemos megállapodását Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke, hangsúlyozva, hogy semmilyen módon nem támogatják a tervezett koalíciót.

„Most Sánchez nyilvánvalóvá tette, hogy jobban kedveli a baloldali radikalizmust”

– mondta a pártelnök, aki szerint ezzel végleg bezárult az ajtó egy esetleges szocialista és néppárti együttműködés előtt. Hozzátette:

Sánchez nem képviseli a „történelmi”, „józan” szocialista pártot, amelynek szerinte sürgősen „vissza kellene térnie”.

Ahhoz, hogy a koalíciós kormány megalakulhasson további pártok támogatása szükséges, kettejüknek ugyanis összesen 155 mandátuma van a 350 fős parlamentben. A miniszterelnök-jelölt megválasztásához első körben 176 támogató szavazat szükséges.

A PSOE és az Unidas Podemos a tavaszi választások után hónapokig tárgyalt egymással egy kormányzati együttműködésről, de az végül az akkori kölcsönös bizalmatlanság és a tárcák elosztásáról szóló vita miatt kudarcba fulladt. Mivel a PSOE nem kapta meg kisebbségi kormányához a támogatást a parlamenttől, új választást kellett kiírni, amelyet múlt vasárnap rendeztek meg. Ennek eredményeként a kormányalakítási lehetőségek tovább nehezedtek. 16 párt került be a törvényhozásba, így jóval széttagoltabb lett a politikai spektrum.

Ráadásul a PSOE-nak és az Unidas Podemosnak kevesebb mandátuma van mint tavasszal. A számítások szerint hét kisebb párt támogatását kell megszerezniük programjukhoz, ha nem akarnak a katalán és baszk szeparatista pártok támogatásától függeni...

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85930/pics/lead_800x600.jpg
Néppárt,Pedro Sánchez,Spanyol Szocialista Munkáspárt,Spanyolország,Unidas Podemos,választás,VOX
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-11-13 17:42:06
Ezek pont olyan idióták, mint az úgynevezett művelt Nyugat összes többi országa !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?