Blogolj!

Mexikóba menekült a megbuktatott bolíviai elnök

Dorogi László

Evo Morales azért mondott le elnöki posztjáról, mert azzal vádolták meg, hogy csalással nyerte meg az októberi választást. Azóta pattanásig feszült a helyzet az országban, gyakorlatilag a polgárháború szélén áll Bolívia.

Fotó: ABC

Morales Bolívia első őslakos elnökeként 13 évig irányította az országot és negyedik alkalommal indult el az elnöki címért október közepén. A szocialista politikus megnyerte a választást, annak ellenére, hogy a korábbi szabályozás szerint el sem indulhatott volna a hivatali idő korlátozása miatt. Ráadásul, sokan úgy vélik, csalással sikerült nyernie.

A latin-amerikai országban a voksolás óta komoly tüntetések zajlanak, többször törtek ki zavargások és összecsapások a kormánypárti szimpatizánsok és a Morales-ellenesek között, ezért az elnök vasárnap este bejelentette lemondását.

Ennek ellenére az erőszakhullám nem enyhült, sőt az MTI beszámolója szerint a bolíviai rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az elszabadult indulatok megfékezése érdekében. Morales lemondását követően La Pazban több helyen is zavargás tört ki, az elnököt támogatók egy csoportja pedig El Alto városából indult el a főváros irányába. A zavargók több településen is kifosztották és felgyújtották a rendőrőrsöket, az andoki őslakosok zászlajával vonuló tömeg azt skandálta, megérkezett a polgárháború.

Morales helyi idő szerint hétfő éjjel elhagyta Bolíviát és Mexikóba menekült a mexikói kormány egyik gépével. Marcelo Ebrard, mexikói külügyminiszter Twitterén azt írta, azért küldtek repülőgépet a lemondott elnökért, hogy garantálják biztonságos útját az országba. Evo Morales azért kért menedéket a közép-amerikai országban, mert úgy ítélték meg, hogy veszélyben lenne az élete, ha Bolíviában maradna.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vezeti a dél-amerikai országot a következő elnökválasztásig, de a szenátus második alelnöke, az ellenzéki szenátor Jeanine Ánez már jelezte, vállalná a tisztséget. A bolíviai törvények értelmében elnök és alelnök hiányában ideiglenesen a szenátus elnöke veszi át a hatalmat - csakhogy a szenátus elnöke szintén lemondott vasárnap este.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85898/pics/lead_800x600.jpg
Bolívia,Dél-Amerika,elnökválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?