Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Pürroszi szoci győzelem – előretörtek a bevándorlásellenesek Spanyolországban

Pintér M. Lajos

Patthelyzet alakult ki a nagyok között, fej-fej mellett a bal- és a jobboldal. A kormányalakítás kérdőjelekkel terhelt. A spanyol választás nagy győztese a bevándorlásellenes VOX, mely ellen – naná – máris balliberális összeborulást követelnek a magukat progresszívnak címkéző erők.

Így ünnepelték a VOX 52 mandátumos történelmi sikerét Abascalék. Fotó: Facebook/Santiago Abascal

A spanyolországi parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte, de öröme nem lehet felhőtlen. Az egyelőre még nem hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi ügyvezető kormánypártra a választók 28,6 százaléka, több mint 6,4 millióan adták le szavazatukat, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában. Ez azonban csak

pürroszi győzelem: a látszólagos siker ellenére a párt rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőik száma hárommal csökkent.

A második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, amelyet több mint 4,7 millió választótól kaptak, és így 88 képviselőjük alakíthat parlamenti frakciót. A PP történetének legrosszabb, április választási szereplését követően most több mint hússzal tudta növelni mandátumainak számát.

Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos, 3,4 milliós választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek. Negyedikként jutott a parlamentbe az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés 12,78 százalékkal és 35 mandátummal, hét képviselői helyet veszítve.

A legnagyobb kudarcot az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt könyvelheti el, amely az eddigi harmadik legnagyobb pártból a hatodik lett. A szavazatok 6,7 százaléka 10 képviselői helyre elegendő az eddigi 57 helyett. A spanyol egységgel kampányoló pártot megelőzte a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amely 13 mandátumot szerzett. A december 3-án megalakuló parlamentben most először ott lesz az újonnan létrejött baloldali Más País 3 képviselője, valamint a radikális elszakadáspárti katalán CUP két politikusa is.

Az eredmények szerint a baloldali erők 158, a jobboldali pártok tömbje 152 mandátumot tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig,

pedig a választások megismétléséhez is épp ez a patthelyzet vezetett. Az új törvényhozásban összesen 16 párt nyert képviseletet, köztük katalán és baszk nacionalista pártok, amelyek szerepe felértékelődhet a kormányalakítási törekvések során – foglalja össze az MTI.

Pedro Sánchez ügyvezető szocialista kormányfő szerint a spanyolok úgy döntöttek, hogy az új kormány ne csak a Spanyol Szocialista Munkáspárttól (PSOE), hanem különböző politikai erőktől függjön. Mint mondta, arra törekszik, hogy haladó kormányt alakítson, amelynek érdekében

együttműködési felhívást intéz minden politikai párthoz, kivéve azokhoz, „amelyek kizárják magukat az együttélésből, és gyűlöletbeszédet, antidemokratikus diskurzust folytatnak”.

Az ügyvezető miniszterelnök szerint minden pártnak nagylelkűen és felelősséggel kell cselekednie, hogy feloldják a belpolitikai patthelyzetet, amely a kormányalakítást akadályozza.

„Spanyolország nem maradhat tovább patthelyzetben”

– reagált Pablo Casado, a konzervatív Néppárt (PP) elnöke, miután megköszönte a választóknak a tavaszinál nagyobb arányú támogatást. Szavai szerint a választás eredménye a Néppártnak jó, az országnak viszont rossz, mert

még nehezebb lesz kormányt alakítani, ezért Sánchez „a nagy vesztes”.

Örömünnep zajlott a legtöbbet erősödött, bevándorlásellenes, jobboldali VOX párt madridi székházánál.

„Tizenegy hónappal ezelőtt még nem volt képviseletünk egy intézményben sem. Most Spanyolország harmadik politikai ereje vagyunk. (...) Ez valami nagyon fontosat jelent: a spanyol demokrácia legnagyobb politikai hőstettének vagytok a főszereplői”

– mondta Santiago Abascal, a VOX elnöke spanyol zászlókat lengető, éljenző támogatóinak.

„Ma megszilárdult Spanyolországban egy hazafias alternatíva, egy társadalmi alternatíva, amely a nemzeti egységet követeli” – tette hozzá. Kifejtette, hogy az őket bíráló baloldalnak nincs morális előnye, és nekik is joguk van megvédeni eszméiket inzultálás, megbélyegzés nélkül.

Pablo Iglesias, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés vezetője viszont az eredményeket értékelve rossz hírnek nevezte a VOX erősödését, amellyel szemben szerinte „történelmi szükséglet” egy progresszív kormány megalakítása a szocialista párttal közösen. Ennek érdekében akár már hétfőn készek tárgyalásokat kezdeni.

A szocialista párt egyébként a parlament felsőházában is elveszítette abszolút többségét. A szocialisták 92 mandátumot nyertek el a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből, ami 31-gyel kevesebb eddigi mandátumaik számánál. A konzervatív Néppárt (PP) az alsóházhoz hasonlóan itt is erősödni tudott, és 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban, 29-cel több, mint eddig. A VOX bevándorlásellenes pártot egy politikus képviselheti a felsőházban, ahova ismét nem jutott be az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés, és kiesett az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt. A 265 tagú felsőházba összesen tizenegy párt nyert képviseletet a választáson. Ötvenhét szenátort az autonóm közösségi parlamentek delegálnak.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85852/pics/lead_800x600.jpg
Néppárt,Spanyol Szocialista Munkáspárt,Spanyolország,választás,VOX
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?