Blogolj!

Beleállnak a függetlenségi harcba a skótok

Pintér M. Lajos

A Brexit-csapdában vergődő Nagy-Britannia aligha ússza meg a 2020-as skót függetlenségi népszavazást. A kilépési káosz robbanthatja az Egyesült Királyságot.

Illusztráció: bumm.sk

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok – ezt Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója erősítette meg az M1-nek, hozzátéve, a helyzetet bonyolítja, hogy jelenleg a nagy brit pártok egyike sem támogatja, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A függetlenségről szóló népszavazás kiírásához a brit kormány engedélye kell – magyarázta az MTI híre szerint.

A szakértő szerint egyébként senki nem tudja, hogy mi történne egy esetleges újabb népszavazáson, de a közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény születne. Tudni érdemes ugyanakkor, hogy a különválásnak óriási ára lenne, mert a két gazdaság nagyon összefonódott. Skócia szárazföldön csak Angliával határos. Megjegyezte továbbá, hogy miként a Brexit, úgy Skócia esetleges maradása az Európai Unióban is számos tisztázatlan jogi kérdést vet fel; ez úgy történhetne meg, ha a Brexit lezárása után Skócia újból kérelmezné felvételét a közösségbe.

Nicola Sturgeon skót kormányfő, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője egyébként a napokban az SNP hivatalos választási kampánynyitó nagygyűlésén kijelentette:

aki a december 12-re kiírt előrehozott országos parlamenti választáson az SNP-re szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon.

Sturgeon szerint az SNP-nek már most is „kőbe vésett felhatalmazása” van az újabb függetlenségi népszavazás kiírására, hiszen ez szerepelt a 2016-os skóciai parlamenti választásokra kidolgozott programjában. Ennek alapján

ha az SNP a mostani választásokat megnyeri Skóciában, a kérdés nem az lesz, hogy a skót kormány mit tesz, ha London elveti az újabb népszavazás engedélyezését – amire Boris Johnson brit miniszterelnök már egyenes utalást tett –, hanem az, hogy a brit kormány ezt milyen jogon tenné

Ami a Brexitet illeti, megint világossá tette: Skócia számára egyértelműen az SNP a bennmaradást pártoló erő, az SNP-kormány célja az, hogy Skócia, sőt az Egyesült Királyság egésze az Európai Unió tagja maradjon, ennek érdekében hajlandó más pártokkal Brexit-ellenes progresszív szövetségre lépni.

Sturgeon legfontosabb törekvés azonban egyértelműen a 2020-as függetlenségi népszavazás. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85847/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Egyesült Királyság,függetlenség,Nagy-Britannia,népszavazás,Nicola Sturgeon,Skócia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?