Blogolj!

A bukott kormányfő meccselhet az aktuális elnökkel Romániában

Pintér M. Lajos

A bukott szociáldemokrata kormányfő, Viorica Dancila lesz Klaus Iohannis jelenlegi államfő kihívója a második körben, november 24-én. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje elégedett.

Dancila vs. Iohannis: ki nevet a végén? Illusztráció: Szabadsag.ro

Mintegy 15 százalékpontnyi előnnyel nyerte a tisztségben lévő, második mandátumára pályázó Klaus Iohannis román államfő (Nemzeti Liberális Párt, PNL) az elnökválasztás vasárnap befejeződött első fordulóját a második helyezett Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel szemben. A belföldi választási részvétel egyébként a korábbi, hasonló választásokkal ellentétben nem érte el még az 50 százalékot sem.

A hazai voksok 99 százalékának és a külföldön leadott voksok kétharmadának feldolgozása alapján Iohannis az érvényes szavazatok 37,6 százalékával győzött, míg Dancila a voksok 22,7 százalékát szerezte meg. Kettejük részvételével rendezik meg az elnökválasztás második fordulóját november 24-én – jelenti az MTI.

Az eddigi eredmények tanúsága szerint a harmadik helyen Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke végzett, a részeredmények szerint 14,7 százalékkal. A negyedik helyre a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművész futott be 9, az ötödikre pedig Teodor Paleologu, a (Traian Basescu volt államfő által alapított) Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökjelöltje 5,7 százalékkal.

Ami a magyarokat illeti, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szavazatszámlálás hétfő reggeli állása szerint az érvényes voksok 3,95 százalékát kapta. Eredményét (mint ahogy a többi elnökjelöltét is) még kis mértékben befolyásolhatja a külföldön leadott voksok összesítése.

Kelemen Hunor már vasárnap este köszönetet mondott a rá szavazó magyar és román választóknak. Az MTI szerint elégedettnek mutatkozott a felmérések által 3,9 és 4,6 százalék között jelzett választási eredményével. Kijelentette: folytatják a harcot a bizalmatlanság falának lebontásáért.

Szavai szerint

több szavazatot sikerült szereznie, mint 2009-ben vagy 2014-ben. „Amióta külön tartják a parlamenti választást az elnökválasztástól, ez jó eredmény. Számításaink szerint 390-400 ezer szavazat között lesz az abszolút szám”

– jelentette ki.

„Büszke vagyok az eredményre: ez nem az én eredményem, hanem közösségünké. Egy erős közösségnek a hangja, és ezt szeretném megköszönni”

– fogalmazott.

Az RMDSZ elnöke megemlítette, a kampány során a bizalom, a tisztelet, az emberi méltóság üzenetét emelték ki, és azokat a fontos célokat hangoztatták, amelyek a jövőről: az oktatásról, gazdaságról, környezetvédelemről szólnak. Ezeket az üzeneteket akarják továbbvinni, valamint erősíteni a többség és a kisebbség közötti tiszteletet.

Azt is megemlítette: még korai kérdés, mit javasol az RMDSZ a szavazóinak a második fordulóra...

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85849/pics/lead_800x600.jpg
elnökválasztás,Kelemen Hunor,Klaus Iohannis,RMDSZ,Románia,választás,Viorica Dancila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?