Blogolj!

Taroltak Salviniék az umbriai regionális választáson

Dorogi László

A vártnál is nagyobb győzelmet aratott az ellenzéki jobboldali koalíció Umbriában a regionális választáson, az eredmények a Liga erősödéséről árulkodnak.

Fotó: mandiner.hu

A vasárnap esti exit poll adatok szerint Donatella Tesei, a Liga szenátora lesz Umbria új vezetője - számolt be a Reuters. Tesei a három főbb jobboldali párt, a Matteo Salvini vezette Liga, az Olasz Testvérek és Silvio Berlusconi Forza Italia nevű szervezetének közös jelöltjeként 56,5-60,5 százalék közötti eredményt érhetett el, míg a kormánypártok összefogásának jelöltje Vincenzo Bianconi 35,5-39,5 százalék között szerepelt.

Salviniék győzelmének azért is van különösen nagy jelentősége, mert a régiót a hetvenes évek óta megszakítás nélkül baloldali pártok vezették, nem éppen példaértékűen - több korrupciós botrány jellemezte ezt az időszakot, a munkanélküliség pedig elérte a tíz százalékot. A Financial Times beszámolója szerint ezt a folyamatot az olasz választók egy része a bevándorlással hozza összefüggésbe.

Matteo Salvini az ellenzékbe vonulva sem adta fel migrációs és adócsökkentési politikáját, miközben egyre egységesebb az olasz jobboldal komoly nyitottsága a magyar családpolitika egyes elemeinek átvételére is - írja a Mandiner. Salvini egy perugiai szállodában várta az eredményeket vasárnap, első reakciójában pedig arról beszélt, hogy történelmet írtak.

Olaszországban nemcsak Umbriában tartanak tartományi választásokat, január végén a régióhoz hasonlóan baloldali Emilia Romagnában folytatódik a választások sora, ezt követően további hat régióban szavaznak. Matteo Salvini kiemelte, ha a húszból jelenleg tíz tartományt vezető Liga további régiókat tud megszerezni, az a Conte-kormány bukásához vezet.

Giancarlo Giorgetti, akit Salvini jobbkezének tartanak korábban úgy fogalmazott, a Liga esetleges előretörésével szemben a kormánypártok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a parlamenti választásokat, ezért újabb politikai trükkhöz folyamodhatnak, belső puccsal állíthatják félre Giuseppe Contét, akit ebben az esetben Mario Dragi, az Európai Központi Bank elnöke váltana.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85142/pics/lead_800x600.jpg
Matteo Salvini,Olaszország,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?