Blogolj!

Botrány: lefekszik az NGO-nak az olasz kormány

Pintér M. Lajos

A határokat védő olasz hatóságok helyett a külföldi „civil” szervezetek és a migrások pártjára állt Itália balliberális vicckormánya.

Fotó forrása: Mandiner.hu

A felek közötti „közvetlen párbeszédet” szolgálta Luciana Lamorgese belügyminiszter és a líbiai és olaszországi partok között tevékenykedő civilszervezetek (NGO) képviselőinek pénteki találkozója – ezt állítja a római belügyi tárca. Luciana Lamorgese a belügyminisztériumban fogadta az Olaszországban bejegyzett Mediterranea nem kormányzati szervezetet (NGO), valamint a külföldi Orvosok Határok Nélkül (MsF), az Open Arms, Pilotes Volontaries, Sea Eye, Sea Watch és Sos Mediterranée küldöttségeit. A találkozón részt vettek a belügy- és külügyminisztérium más képviselői, és a kikötőkapitánysági parancsnokság vezetői is.

A tárca közleménye szerint a megbeszélés az első lépés volt a felek közti közvetlen párbeszéd elindítására. A civilszervezetek sajtónyilatkozatban méltatták a római kormány nyitását a civilszervezetek felé. Elsőrendűnek nevezték a tengeri életmentést, a legközelebbi biztonságos kikötő minél előbbi megnyitását szorgalmazták hajóik számára, hangsúlyozva, hogy az esetleges késedelem és várakoztatás tovább növeli a „hajótöröttek” fizikai és lelki nehézségeit. Az NGO-k azt kérték, akadályozzák meg, hogy a líbiai hatóságok lehallgathassák a civilhajókat, mivel így rájuk találhatnak és visszaszállíthatják Líbiába az embereket. A szervezetek az Olaszországban lefoglalt hajóik azonnali elengedését sürgették, valamint, hogy a tengeri mentést végzőket ne bűncselekményt elkövetőként kezeljék – foglalja össze az MTI.

A Földközi-tengeren tevékenykedő NGO-kal egyébként hasonló párbeszédet utoljára 2017 nyarán az akkori olasz balközép kormány belügyminisztere, Marco Minniti keresett. Akkor az NGO-k úgynevezett magatartási kódexet írtak alá a római kormánnyal.

Az olasz nemzeti, hazafias politikai közösség határozottan elítélte, hogy a balliberális kormány lefekszik az NGO-knak és a migránsoknak.

Matteo Salvini, a Liga jobboldali párt vezetője, volt belügyminiszter szerint

Luciana Lamorgesének „nem elég, hogy az utóbbi hónapokban megháromszorozta az érkező migránsok számát, most még az NGO-kat is Olaszországba hívta”.

Salvini megjegyezte, ő a külföldi civilszervezetek helyett a határokat védő olasz hatóságok oldalán áll. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni

„botrányosnak” nevezte, hogy a belügyminiszter azokkal „egyezkedjen, akik rendszeresen és tudatosan megszegik az olasz törvényeket” – Meloni szerint – illegális bevándorlókat szállítva Olaszországba.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/85045/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,migráció,migránshajó,NGO,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?