Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

A skótok jövőre ismét nekifutnak a függetlenedésnek

Pintér M. Lajos

A Brexit leválaszthatja Nagy-Britanniáról Skóciát, mely nem hagyja, hogy „kirángassák” az unióból.

A skót miniszterelnök szerint jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani Skóciában – írja az MTI.

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette: még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott – a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő érvelése szerint

Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét.

Nicola Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró keddi beszédében fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, mondván: a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást. Kérte a skót választókat: ne higgyenek azoknak, akik szerint a skót gazdaság nem állná meg önállóan a helyét.

Nicola Sturgeon szerint

a Brexit katasztrófával ér fel, és jelképezi a brit politikai berendezkedés csődjét. Hozzátette, az Egyesült Királyság „úgynevezett” uniója újból és újból olyan kormányokat ültet Skócia nyakába, amelyekre a skótok nem szavaztak. Mindezek alapján eljött az ideje Skócia függetlenné válásának, és Skócia el is nyeri függetlenségét.

Sturegeon szerint a független, EU-tag Skócia abban az egyedülállóan kedvező helyzetben lehetne, hogy a híd szerepét tölthetné be az EU és az Egyesült Királyság között.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/84611/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Európai Unió,függetlenség,Nagy-Britannia,népszavazás,Nicola Sturgeon,Skócia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?