Blogolj!

Nagykoalíció oldja fel az izraeli patthelyzetet?

Pintér M. Lajos

Netanjahu már nem mondja, hogy csakis ő lehet a miniszterelnök.

A centrista Kék-fehér vezetőjének, Beni Ganznak egyre jobbak a kormányfői esélyei. Fotó: Facebook

Reuven Rivlin államelnök kérésére nagykoalíciós tárgyalások kezdődtek Izraelben a két legnagyobb párt, a Beni Ganz vezette centrista Kék-fehér és a Benjámin Netanjahu vezette jobboldali Likud között – jelenti az MTI a helyi médiára hivatkozva.

Hétfő este, a pártok képviselőinek meghallgatása után, Rivlin jeruzsálemi rezidenciájára invitálta a múlt keddi választáson legtöbb szavazatot szerző két párt, a 33 mandátummal rendelkező Kék-fehér és a 31 mandátumot szerzett Likud vezetőjét. Rivlin előzőleg tudatta, hogy

egységkormányról szóló nagykoalíciós tárgyalásokat szeretne a két párt és a két politikus között, még mielőtt bárkit is felkérne kormányfőnek a következő izraeli kabinet létrehozására.

Az elnök a találkozó után azt mondta, hogy „jelentős lépést tettek előre”, hiszen a két politikus nem vetette el javaslatát. A két pártdelegáció már kedden találkozik az egyeztetések folytatására, és szerda estére Rivlin újabb találkozóra hívta Netanjahut és Ganzot Jeruzsálembe.

Az izraeli államfő szerint

a választások eredménye azt mutatja, hogy a szavazók nagykoalíciót szeretnének, és nem akarnak újabb előrehozott választást a patthelyzet megoldására.

A hétfő esti tárgyalások után Netanjahu telefonos konferenciabeszélgetést folytatott a jobboldali és az ultraortodox pártok vezetőivel, amelyben közölte, hogy továbbra is csak a teljes jobboldali-vallásos blokk bevonásával kész belépni az egységkormányba – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. A Likud vezetője a konferenciabeszélgetés előtt közzétett Facebook-üzenetében már nem mondta, hogy az új kormány csak az ő vezetésével jöhet létre, szemben múlt heti, közvetlenül a választások után tett kijelentéseivel.

A Kék-fehér párt vezetői a Rivlinnél lezajlott hétfő esti találkozó és a jobboldali tömb telefonos megbeszélése után azt mondták: a koalíciós tárgyalásokat Netanjahu „csak játékból csinálja”, mivel tudja, hogy a Kék-fehér nem lép kormányra az ultraortodoxokkal és a telepesek pártjával, a Jobbra (Jamina) párttal.

A kormányalakítási felkérést kapó politikusnak 28 napja lesz a kabinet megalakítására, amit az államfő két héttel meghosszabbíthat. Sikertelenség esetén az elnök mást kérhet fel, és ha ő is kudarcot vall, új választást írnak ki, hacsak a 120 tagú kneszetből valaki más meg nem szerzi 61 képviselő írásos támogatását.

Az áprilisi előrehozott választások után Rivlin Netanjahut kérte fel kormányalakításra, aki kudarca után feloszlatta a kneszetet, és új választást íratott ki szeptemberre, amelyen a jobboldali-vallásos tömb parlamenti képviselőinek száma hatvanról ötvenötre csökkent.

Teljes a patthelyzet az izraeli választás után

Netanjahu megbukott - vagy mégsem... Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki centrista Kék-fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján - jelentette a helyi média szerdán. A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna értesülése szerint a szavazatok közel kilencvenkét százalékos, nem hivatalos feldolgozottsága alapján a két legnagyobb párt harminckét-harminckét mandátumot szerzett a százhúsz tagú kneszetben.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/83929/pics/lead_800x600.jpg
Beni Ganz,Benjámin Netanjahu,Izrael,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?