Blogolj!

Ultimátum – továbbra is áll a bál Olaszországban

Pintér M. Lajos

Még meg sem alakult az új baloldali kormány (ha egyáltalán...), máris marakodnak és zsarolják egymást a pártjai.

Ki nevet a végén, Salvini vagy Di Maio?

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) programja megvalósításához kötötte a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös kormány felállítását pénteken. Az M5S vezetője, Luigi Di Maio a Giuseppe Conte ügyvezető kormányfővel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: máskülönben jobb ismét választásokat tartani – tudósít az MTI az olasz kormányválság folytatásáról.

Luigi Di Maio leszögezte:

az M5S ragaszkodik ahhoz, hogy az általa szorgalmazott elképzelések belekerüljenek a kormányprogramba, ellenkező esetben „jobb visszatérni az urnákhoz”.

Kifejtette, hogy Giuseppe Contét pártokon kívül álló személynek tekinti. Elemzők szerint ezzel Luigi Di Maio arra utalt, hogy Giuseppe Contét nem tartja az M5S politikusának, és így próbál nyomást gyakorolni, hogy a párt, vagyis ő maga megtartsa miniszterelnöki-helyettesi posztját. Ami az eddigi M5S-Liga-kormány két migrációs törvénycsomagját illeti, Luigi Di Maio azt mondta, „nincs értelme hozzányúlni azok szerkezetéhez”.

Az M5S vezetőjének szavait a PD politikusai „elfogadhatatlan ultimátumként” értékelték.

A kormányalakítással csütörtökön megbízott Giuseppe Conte lezárta a parlamenti pártokkal folytatott megbeszéléseket. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni és Matteo Salvini, a Liga vezetője nem volt hajlandó Contéval találkozni. A Liga küldöttsége hangoztatta: Giuseppe Contétól garanciát kértek, hogy az új kormány nem törli el a Liga utóbbi egy évben hozott intézkedéseit, de erre nem kaptak biztosítékot.

Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke a sajtónak kijelentette, az olasz jobbközép választóknak el kell gondolkodniuk azon, hogy a Liga – az M5S-szel alkotott kormány felborításával – „átadta az országot a baloldalnak”.

Nicola Zingaretti, a PD-főtitkára az adócsökkentést és a munkahelyteremtést nevezte meg a születendő kormány elsőrendű céljai között. Kijelentette, hogy

a Liga migrációs törvényeit „legalább” módosítani szeretnék az államfő korábbi útmutatásai szerint, amelyek a befogadást helyezték a középpontba.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő öt napot adott Giuseppe Conténak, aki kedden vagy szerdán mutatja be a végleges miniszteri névsort.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/83023/pics/lead_800x600.jpg
Giuseppe Conte,Luigi Di Maio,Matteo Salvini,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?