Blogolj!

Trump a világűrben is vigyázza Amerika nagyságát

Pintér M. Lajos

Szükség van a horizonton túli további kutatásokra – tudta meg az amerikai elnök az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás két űrhajósától.

Fotó: MTI

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta az 50 évvel ezelőtti Holdra szállás még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst – jelenti az MTI.

„Szombaton nagyszerű napot köszöntünk, ötven éve lesz, hogy egy szép amerikai zászlót helyeztünk el a Holdon”

– fogalmazott az elnök a két asztronauta tiszteletére rendezett ünnepségen.

1969. július 20-án lépett először ember a Holdra. A NASA (amerikai űrhajózási hivatal) Apollo-programja keretében ez volt az ötödik Apollo-küldetés. Miután az Apollo 11 holdkompja landolt a bolygón, először a parancsnok, Neil Armstrong lépett ki, majd 19 perccel később követte őt Buzz Aldrin. Mintegy két és egynegyed órát töltöttek a Holdon, talajmintákat gyűjtöttek és 21 kilogrammnál is több anyagot hoztak a Hold felszínéről a Földre. A harmadik űrhajós, Michael Collins a Hold körüli pályán keringő parancsnoki űrhajón maradt. A világraszóló eseményt élő adásban közvetítették a televíziók.

Neil Armstrong 2012-ben elhunyt. A Fehér Ház ünnepségén a két fia és a családtagjai vettek részt. A 89 éves Aldrin és a 88 esztendős Collins azonban a családtagokkal együtt jelen volt az ünnepségen.

„Nagyszerű találkozó Donald Trump elnökkel. Arról beszélgettünk, hogy milyen legyen Amerika jövője a világűrben, hogyan válaszoljuk meg a világűr kihívásait, és hogy szükség van a horizonton túli további kutatásokra”

– írta az ünnepség utáni Twitter-bejegyzésében Aldrin. Majd hozzáfűzte:

„őrizzük meg Amerika nagyságát a világűrben!”.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/76152/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,Hold,űrkutatás,USA,világűr
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?