Blogolj!

Szemünk előtt zajlik a soha nem látott katasztrófa


Csendben zajlik egy súlyos demográfiai katasztrófa a közép-kelet-európai térségben. Minden becslés szerint a folyamat csak a gyorsulni fog a XXII. század elejéig. A mostani számítások szerint 2100-ban már csak 24 millióan fognak élni Ukrajnában, 23 millióan Lengyelországban és 12 millió alatt lesz Románia lakossága. Egyelőre nincs csodarecept a térségben arra, hogy a rendkívül negatív tendencia legalább lassuljon, de a magyar és lengyel kormány az élen jár a családpolitikai intézkedésekben.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret kap a közbeszédben és a helyi kormányok politikájában a népességrobbanás, vagy éppen a népességfogyás problémája.Bár a demográfiai kérdések az utóbbi évtizedekben is már komoly beszédtémát adtak az európai politikai színtéren, de a téma felértékelődése igazából a 2015-ös migrációs válság kitörésével történt meg.Azóta a kampányokban, és a politikai döntéshozók megszólalásai során is egyre nagyobb helyet követelnek a népesedési kérdések. Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy végtére is a jövőnkről van szó a demográfia esetében, és a gazdasági lehetőségek is nagyban függnek a népesedési viszonyoktól. 

 •  
 • A közép-kelet-európai országokban is nagyon súlyos probléma a népesség csökkenése
  Forrás: Shutterstock

Három régiós ország is az élmezőnyben van

Míg Afrika és Ázsia nagy részén a népességrobbanás jelenti a legfőbb kihívást, addig a közép-kelet-európai régióban a népességfogyás állít nagyon komoly feladatokat az érintett kormányok felé.Térségünkben a népesedési problémák abból a szempontból is rendkívül összetettek, hogy a következő évtizedekben nemcsak a csökkenés gyorsulásával kell számolni, hanem a gazdaság helyzet javulása miatt a megmaradó alacsonyabb számú népesség lényegesen tovább élhet.Mindezek a kihívások óriási terheket róhatnak az országok költségvetéseire és a munkaképes korúakra. Arról nem is beszélve, hogy a nyugat-európai országok felé való vándorlás továbbra is meghatározó maradhat.

Az ENSZ nemrégiben hozta nyilvánosságra legfrissebb népesedési jelentését, amiből az derült ki, hogy 2010-2019 között a világ első öt legnagyobb népességi veszteségét elszenvedő országai közül három a mi régiónkban található. Kilenc év alatt Bosznia-Hercegovina, Lettország és Litvánia elveszítette népességének több mint a 10 százalékát. Nem sokkal jobb a helyzet Romániában és Bulgáriában sem, ahol több mint 5 százalékos csökkenés volt, míg Lengyelországban, Magyarországon és Szerbiában 5 százaléknál kisebb volt a csökkenés.

 •  
 • A társadalom elöregedése is egyre nagyobb probléma
  Forrás: Thinkstock

Óriási az elvándorlás Romániából

Térségünkben népesedési szempontból az egyik legrosszabb helyzetben Románia van. Keleti szomszédunkból az elmúlt években egyes becslések szerint akár 4 millióan is távozhattak, főként a munka- és szülőképes korosztályból.Szakemberek rámutattak arra, hogy ennél nagyobb mértékben csak a polgárháborúba süllyedt Szíriából távoztak az elmúlt évtizedben. Mostanra becslések szerint az ország népességének 17 százaléka külföldön él. Bár hivatalos adatok szerint Románia lakossága jelenleg még mindig 19 millió felett van, de a 2021-es népszámlálás után tisztább képet kaphatunk.

Ha az ENSZ jövőbeli forgatókönyveit nézzük meg, akkor nem sok jót jósol Romániának demográfiai szempontból. 2030-ra még 18 millió fő fölötti népességszámot várnak, de ezt követően nagyon meredek zuhanást jósolnak. 2050-re már csak 16,2 millióan élnek majd keleti szomszédunkban, míg 2100-ra kevesebb mint 12 milliós népességet várnak. Ezeket az adatokat annak alapján számolták ki, hogy a jelenlegi népesedési trendeket vették figyelembe. Jól látszik tehát, hogy Románia a XXII. század elejére – ha nem történik semmilyen pozitív változás –, akkor szinte ki fog ürülni.

 •  
 • Milliók hagyták el Romániát az elmúlt pár évben
  Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Litvánia szép lassan kiürül

Nem sokkal rózsásabb a helyzet Litvániában sem. A Szovjetunió volt tagköztársaságában a függetlenné válás óta a népességszám 80 százalékkal csökkent, óriási az elvándorlás főként a vidéki térségekből, és születések száma is a mélyponton van.1990-ben még 3,7 millióan éltek a balti országban, de 2030-ra csupán 2,5 milliós lesz a népesség, annak is a fele Vilnius körzetében fog élni.Ha még inkább kitekintünk a jövőbe, akkor 2100-ban már csupán egy 1,5 milliós ország lesz Litvánia.

Egyértelműen látszik, hogy eddig a nagyvárosok voltak az elmúlt évtized nyertesei a közép-európai régió nagy részében, és ezt mutatja a litván példa is – erről már Rūta Ubarevičienė, litván szociológus beszélt, aki egyébként egy holland egyetemen oktat. A szakértő szerint, bár a kormányok nagyon sokat tesznek azért, hogy a vidéki térségekben legalább lassítsák a népességcsökkenést, de mindennek a sikerét egyelőre nem lehet sem megmondani, sem megjósolni. Nagyon sok összetevőből áll, hogy a népesség éppen milyen régiók felé indul el, és a gazdasági-kormányzati folyamatok sok esetben csak követni tudják a folyamatokat – tette hozzá.

 •  
 • Litvániában is demográfiai katasztrófa zajlik
  Forrás: AFP/Petras Malukas

Bulgária megfeleződik

Népesedési szempontból is katasztrofális helyzetben van Ukrajna, és az elmúlt években az EU-val kötött vízummentesség miatt a legóvatosabb becslések szerint is az ország 10 százaléka vállalt munkát Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Ukrajnában egyes számítások szerint még 43 millióan élnek, de 2050-re már csak 35, míg 2100-ban már csak 24 millióan fognak élni. Az utóbbi szám azt jelentené, hogy a 22. század elején nagyjából annyian élnek majd északkeleti szomszédunkban, mint az 1980-as évek Romániájában.

Igazi demográfiai katasztrófa zajlott le Bulgáriában is az elmúlt évtizedekben.Az 1980-as években még több mint kilencmillióan éltek a balkáni államban, míg mára a népesség 7,1 millióra csökkent. Persze a lejtőn nincsen megállás, mert az ENSZ szerint 2100-ban már csupán 3,5 millióan élnek majd Bulgáriában. Az országban egyre többen ismerik fel, hogy mindezen demográfiai tendenciák mellett elképzelhetetlen lesz fenntartani a mostani életszínvonalat és a nyugdíjrendszert. Átfogó cselekvési tervek még nem születtek, így egyelőre a nyugdíjkorhatár emelését tartják elképzelhetőnek a balkáni országban.

 •  
 • Bulgáriából is óriási az elvándorlás
  Forrás: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev

Családpolitikai lépések

Lengyelországban is felismerte a politika, hogy a népességfogyás a jövőbeli terveket teljesen alááshatja, és ezért a 2015 óta hatalmon lévő konzervatív Jog és Igazságosság több olyan intézkedést is hozott, ami a gyermekvállalást ösztönözné. Jelentősen emelték a megszületett gyermekek utáni támogatásokat, és a fiatalok számára is szja-mentességet biztosítanak, hogy ne hagyják el az országot. Értelemszerűen rövid távon ezek a lépések még nem javítottak sokat a demográfiai kilátásokon, így a legújabb becslések szerint 2100-ban már csak 23 millióan élnek majd Lengyelországban.

Magyarországon a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány kezdett el először foglalkozni a demográfiai kérdésekkel. Persze 30-40 év kártevését nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni, ezért a kabinet az apró lépések politikájával jutott el egészen a mostani családvédelmi akciótervig.Itthon a 2010-es 1,2 körüli születésarányszámot (ez a szám fejezi ki, hogy egy nőre hány született gyermek jut, 2,1-es érték felett beszélhetünk népességnövekedésről) sikerült a 2015-2020-as időszakra 1,5-re feltornázni.Mindez még nem elég a negatív folyamat megfordítására, de az 1,5-es érték a posztkommunista országokban egyáltalán nem számít rossznak, mivel térségünkben csupán Csehország előz meg minket.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/75911/pics/lead_800x600.jpg
demográfia,Lengyelország,Románia,Szerbia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Erzsébet 2019-07-15 17:57:41
A migrációt támogató országok népszaporulata sem a helyibéliekből adódik. Amiről viszont egy szót sem szól a politika, hogy a keverék népszaporulatban egyszerűen megszűnik a szolidarítás. Minden halmazának egészen más már most is az érdeke! Valamennyi kizárólag csak a sajátját fogja érvényesíteni a többiekével szemben.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?