Blogolj!

Mégsem kérnek a németek egy zöldpárti kancellárból

Pintér M. Lajos

Bár durván erősödnek a Zöldek, de úgy tűnik, azért ennek is megvan a határa.

Nehezen elképzelhetőnek tartja a német választópolgárok mintegy fele, hogy Németországnak belátható időn belül zöldpárti kancellára legyen – derül ki a német RTL és n-tv számára a Forsa közvélemény-kutató által készített felmérésből, melyet az MTI ismertet.

A kutatás eredményei alapján ilyen szempontból Robert Habecknek, a Zöldek egyik társelnökének a legnagyobb a társadalmi elfogadottsága; az emberek 38 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy kancellár váljon belőle. Cem Özdemir, a párt korábbi elnöke az emberek 29 százaléka szerint lehet kormányfő, míg a Zöldek jelenlegi másik társelnökéről, Annalena Baerbockról csak a megkérdezettek 11 százaléka mondta ezt.

A zöld kancellár kérdése azért foglalkoztatja Németországot, mert az elmúlt hetekben több olyan felmérési eredmény látott napvilágot, amelyek azt mutatták, hogy a Zöldek országos szinten átvették a vezetést a jelenleg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó konzervatív uniópártoktól, és Németország legnépszerűbb politikai erejévé váltak.

A Forsa legújabb kutatása azt mutatja, hogy a Kereszténydemokrata Unió és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió behozta – egyébként a statisztikai hibahatárnál kisebb – lemaradását, és jelenleg a zöldek és az konzervatívok is a választók 26-26 százalékának támogatását élvezik. A közvélemény-kutatás eredménye szerint viszont csak minden ötödik német látná szívesen a kancellári poszton a CDU jelenlegi vezetőjét, Annegret Kramp-Karrenbbauert. Olaf Scholz szociáldemokrata alkancellárt a megkérdezettek 27 százaléka látná szívesen a kormány élén.

Németországnak a második világháború óta még soha nem volt zöldpárti kancellárja. A legtovább, 16 éven át a konzervatív Helmut Kohl irányította az országot 1982 és 1998 között.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/75350/pics/lead_800x600.png
kancellár,Németország,Zöldek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?