Blogolj!

Mi állhat Angela Merkel rejtélyes remegési rohamainak hátterében?


Tíz napon belül másodszor tört rá remegési roham Angela Merkelre a nyilvánosság előtt csütörtökön, amikor a német kancellár Frank-Walter Steinmeierrel tartott közös sajtórendezvényt. A reszketési roham kísértetiesen hasonlított arra az esetre, amikor Merkel a német kancellária udvarán lett rosszul június 18-án: akkor a rekkenő hőségben fogadta az új ukrán kormányfőt, Volodimir Zelenszkijt. A korábbi rosszullét után Merkel sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a remegési roham azért tört rá, mert kevés folyadékot fogyasztott és ennek következtében kiszáradt.

Bár Steffen Seibert, Merkel szóvivője akkor és most is elmondta, a kancellárnak kutya baja, az azért minimum érdekes, hogy a Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatóján vízzel kínálták, de nem ivott belőle, ráadásul a rendezvényt klimatizált helyen tartották, így nagyon nehéz lenne dehidratáltságra hivatkozni. Seibert egyébként azt is kiemelte, hogy minden a terveik szerint alakul, a német kancellár a G20-ak tokiói csúcstalálkozójára is elutazik Japánba, vasárnap pedig kemény tárgyalások várnak rá az Európai Tanácsan, ahol az EU Bizottság elnökjelöltjét kell megtalálniuk.


Szemmel látható tehát, hogy a hivatalos kommüniké szerint a remegési rohamok nem utalnak semmilyen komoly betegségre, ugyanakkor az is biztos, hogy az emberek csak úgy, mindenféle indok és okozat nélkül nem kezdenek el reszketni, ezért most több orvos is azt találgatja, mi állhat a 64 éves kancellár rejtélyes rohamainak hátterében. A BBC arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen tünetek nem új keletűek a német kancellárnál, 2017-ben egy mexikói látogatása alkalmával mutatott hasonló tüneteket, amikor egy katonai díjátadó ceremónián vett részt.

Merkel akkor átesett egy orvosi vizsgálaton, de nem találtak semmilyen problémát, Jakob Berger vezető bajor orvos szerint viszont olyan gyorsan kellene újabb kivizsgálás alá vetnie magát, amilyen gyorsan csak lehet - akár a Japán út lemondása árán is. Egy egészségügyi specialista, Dr. Christoph Specht a német sajtónak nyilatkozva elmondta, Merkel remegési rohamai egy fertőzés tünetei is lehetnek, de amíg nem vizsgálják ki a kancellárt, ez sem vehető biztosra, marad a találgatás. Merkelnek egyébként nincsen jól bejáratott házi orvosa, viszont nagyon könnyen kivizsgáltathatja magát bármikor, hiszen az irodája nagyon közel van berlini Charité kórházhoz.

Dr. Sarah Brewer háziorvos, a Healthspan egészségügyi központ szakmai vezetője szerint a tünetek alapján elképzelhető, hogy Merkelnek pajzsmirigy-túltengése van, a szakember elmondása szerint a jelenség ráadásul tízszer gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat, ezáltal könnyen lehet, hogy innen ered a remegés - olvasható a 888.hu gyűjtésében. Brewer hozzáteszi, könnyen előfordulhat, hogy valamilyen nagyon erős hatású gyógyszernek a mellékhatása keríti birtokba Merkel testét. Az amerikai orvosi szakirodalom több mint 17 olyan szert különböztet meg, amelynek mellékhatása Merkel rángatózását támasztaná alá, ezek között megtalálható a koffein, a különböző antidepresszánsok, egyes antibiotikumok, az alkohol, de még akár a nikotin is.

Fotó: Mirror

Más vélemények szerint az alacsony vércukorszint járulhatott hozzá Merkel rohamaihoz és a szakirodalom tanulmányozása alapján elképzelhető, hogy az ilyesfajta tünetek a diabétesz velejárói, ugyanakkor az sem kizárt, hogy neurológiai eredetű tremorról van szó, amely kialakulhat pánikrohamtól, gyógyszermegvonástól vagy mérgezéstől is. Abban viszont több szakember, többek között Ley Sander, a londoni UCL ideggyógyászattal foglalkozó professzora is egyetért, hogy a német kancellár minden bizonnyal nem Parkinson-kórban szenved, ugyanis ebben az esetben más jellemző tüneteket is produkálnia kéne.

Peter Gerrard, a londoni Szent György Egyetem professzora egy ezektől különböző teóriával állt elő, ő úgy gondolja, hogy Merkel ortosztatikus remegésben szenved, s elmondása szerint az erre utaló tünetek leginkább az idősebb, 60 feletti korosztályt érintik. Egy-egy ilyen roham végtag-remegéssel kezdődik és átterjedhet az egész testre, de a remegést aktív mozgással meg lehet fékezni.

Angela Merkel korábban bejelentette a következő kormányfői választásokon már nem indul el és pártja, a CDU vezetését is átadta. Merkel Németország történetének harmadik leghosszabb ideje hivatalban lévő kancellárja, és ha valamilyen okból kifolyólag nem tudná ellátni hivatalis teendőit, akkor ideiglenesen a szociáldemokrata koalíciós partner kancellárhelyettese, a pénzügyminiszteri posztot betöltő Olaf Scholz lépne a helyébe. Merkel egyébként 2005-ös kancellárrá választása óta mindössze kétszer maradt távol egészségügyi okok miatt, 2011-ben térdműtéten esett át, 2014-ben pedig egy kisebb síbaleset után lábadozott.

Címkék: Angela Merkel
1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/75292/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-28 12:34:37
Senki betegségével nem illik viccelődni, magam sem teszem.
Ám azt azért szeretném rögzíteni, hogy ha holnap lelépne a színről a mutti, már az is nagyon késő lenne !!!
Ártott már éppen eleget Németországnak, az európai országoknak (köztük talán nekünk a legtöbbet), sőt állíthatjuk, hogy az egész világnak !!!!
KONYEC FILMA !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?