Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Újabb balliberális hazugságot lepleztünk le


Hollandia mára az orosz gazdasági és politika befolyás egyik olyan központja lett, ami adott esetben komoly összeurópai biztonsági érdekeket is sérthet – minderről az amerikai székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egyik átfogó elemzésében lehet olvasni. A vezető think-tank részletesen, konkrét összeggel mutatja be az orosz befolyás mértékét az országban, valamint a különféle pénzmosási módozatokat. Mindez azért is érdekes, mert több holland politikus, köztük Soros György legfőbb szövetségese Frans Timmermans is sokszor azért bírálja Magyarországot, mert szerintük nálunk nagy az orosz befolyás, miközben a hollandiai problémákról nem beszélnek.

Az elmúlt években Magyarországot a nyugat-európai balliberális megmondóemberek nagyon sokszor azzal a kritikával illeték, hogy Oroszország egyik legfőbb szövetségesei lettünk az EU-ban. Persze ezeket az úgynevezett elemzőket a tények nem sokszor szokták zavarni,mivel Magyarország eddig minden esetben megszavazta, hogy az unió meghosszabbítsa a Moszkvával szemben még 2014-ben hozott gazdasági szankciókat. Most egy vezető amerikai elemzőintézet egy átfogó összeállítást közölt arról, hogy az egyes nyugat-európai államokban a retorikával szemben valójában mekkora is az orosz befolyás. 

Frans Timmermans jobban tenné, ha a saját háza táján söprögetne FORRÁS: MTI/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Orosz oligarchák egyik paradicsoma Hollandia

Kezdjük is elsőként Hollandiával. A Benelux-ország vezető politikusai az elmúlt években, élén Soros György legfőbb szövetségesével, Frans Timmermanssal kígyót-békát kiabáltak a magyar kabinetre. A bírálatokból nem maradt ki természetesen a Putyin pártiság vádja sem. Mindezek fényében érdemes azt nézni, hogy Oroszország és Hollandia között már a 20. század elején is nagyon gyümölcsöző gazdasági kapcsolat alakult ki. Száz évvel később pedig már a Nemzetközi Valutaalap elemzői hívták fel a figyelmet arra, hogy az orosz oligarchák sikeresen ki tudták használni azokat az adóelkerülési szolgáltatásokat, amiket Hollandia nyújt. Ezzel összhangban állt egy korábbi OECD jelentés is, mely szerint Hollandiában a hatóságok meglehetősen enyhék abban a tekintetben, hogy határozottan fellépjenek azokkal szemben, akik külföldön követtek el valamilyen bűncselekményt, vagy ilyen módon jutottak vagyonhoz, majd pedig az országban fektetnek be.

Hollandián egy 2017-es adat szerint világszinten az összes offshore-eszközbe vándorló eszköz 23 százaléka átfolyott. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok cég, vagy magánszemély mielőtt egy adóparadicsomban helyezi el a vagyonát, valamilyen holland érdekeltséget fektetett be, és csak ezt követően kerül egy offshore-paradicsomba az adott összeg.Ezzel párhuzamosan pedig a 2007-es 13,8 milliárd euróról 96 milliárd euróra nőtt az orosz cégek befektetéseinek az értéke 2017-re az országban.Mindezen fejlemények hátterében az áll, hogy Hollandia meglehetősen rugalmas társasági törvénnyel és vonzó adórendszerrel rendelkezik, amely kiváló lehetőséget nyújt azoknak akik el akarják kerülni az adózást, vagy éppen a tulajdonosi struktúrájukat akarják titkolni.

Hollandia kiváló lehetőséget nyújt az adóelkerülést, vagy éppen adóoptimalizálást kereső kétes hírű cégeknek FORRÁS: CULTURA CREATIVE/MISCHA KEIJSER

Postafiók-cégeken keresztül áramlik a pénz

A Lukoil, a Rosznyeft, a Gunvor és a Novatek is rendelkezik leányvállalatokkal Hollandiában. Mindezek a vállalatok több tízmilliárd eurónyi értékben tartanak különféle eszközöket az országban. Érdekesség, hogy a Gazpromnak 25 leányvállalata is az országban van regisztrálva. Ezzel párhuzamosan pedig több olyan multinacionális cégnek is vannak leányvállalatai Hollandiában, akik egyébként Oroszországban rendelkeznek óriási befektetésekkel. Ilyen többek között Royal Dutch Shell, az ExxonMobile és a Chevron.

A különféle pénzügyi eszközök tisztára mosását szolgálják azok az úgynevezett postafiók-cégek, amelyekből egy 2017-es becslés szerint 14 ezer darab van Hollandiában. Ezek a cégek bár az országban vannak bejegyezve, de a tevékenységük nagyrészt külföldre irányul.Egy 2013-as becsült adat szerint a Hollandiába érkező külföldi működőtőke 83 százaléka ilyen cégekben cirkulált, míg a távozó tőke 78 százaléka ezeken a cégeken keresztül hagyta el az országot.Már egy 2012-es OECD jelentés nagyon keményen fogalmazott az országgal szemben, hogy meglehetősen nagyvonalúan vizsgálják ezeket a társaságokat, mivel különféle bűncselekményekből származó pénzek mozoghatnak náluk.

Több nemzetközi szervezet is élesen bírálta Hollandiát a különféle adószabályok miatt FORRÁS: NURPHOTO/NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO/NICOLAS ECONOMOU

Orosz nyomulás a gázszektorban

Hollandia és Oroszország közötti kapcsolat másik nagy szelete a befektetések területe. Moszkva számára Hollandia a második legjelentősebb befektetési partner, és a második legtöbb oroszországi működőtőke beruházás is Hollandiába irányul. A kapcsolat ellentétes irányban is nagyon gyümölcsöző, mivel míg 2006-an csupán 20 milliárd eurónyi hollandiai tőke ment Oroszországba, addig 2017-ben már 100 milliárdnyi. Az egyértelműen stratégiainak mondott energiaszektorban is egyre nagyobb az orosz befolyás Hollandiában.Míg 2014-ben az orosz gázimport mennyisége 6,4 milliárd köbméter volt, addig 2016-ban már 14 milliárd köbméternyi. Mára a hollandiai gázimport egyharmada Oroszországból származik.

Az energiaszektornál maradva még komolyabb összefonódásokat lehet felfedezni a holland és orosz fél között. A holland állami tulajdonban lévő Gasunie nevezetű gázelosztásért felelős cég és a Gazprom még 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást kötött. A Gasuine bonyolítja le egyébként a teljes európai gázértékesítések 25 százalékát. Marcel Kramer, a Gasuine korábbi vezérigazgatója a Gazprom igazgatótanácsába került, és jelenleg a Török Áramlat kialakításáért felel. Ezzel párhuzamosa pedig a Royal Dutch Shell óriáscég mind az amerikai, mind az európai politikai döntéshozók körében nagyon komoly lobbitevékenységet folytatott azért, hogy minél előbb készüljön el az Északi Áramlat vezeték.

Vlagyimir Putyin mindig szívélyesen fogadja a Royal Dutch Shell vezetőit FORRÁS: SPUTNIK/ALEKSEY NIKOLSKYI

Világosan látszik, hogy Hollandia egyre inkább függővé válik az orosz földgáztól, és a nagy állami cégek egyáltalán nem arra törekednek, hogy a forrásaikat diverzifikálják. Mindez azért is érdekes, mert az EU-ban a holland politikusok mantraszerűen szajkózzák, hogy egy államnak minél több forrásból kell megszereznie a nyersanyagait, hogy ne váljon túlságosan függővé. Az is egy nagyon furcsa jelenség, hogy380 hollandiai önkormányzat közül 30-nak külön gázszolgáltatási szerződése van a Gazprommal.

Moszkva érdekeit követik a szocialisták?

Az orosz befolyás azonban nemcsak az energiaszektorban érvényesül, hanem a telekommunikációs területen is az egyik legnagyobb orosz telekommunikációs cég, a VEOL egyre több pozíciót szerez holland állami cégekben. A szövevényes céghálózati rendszerek lehetővé teszik akár az Oroszországból érkező illegális jövedelmek eltűntetését valamilyen karib-tengeri adóparadicsomban.

Mindemellett ne felejtkezzünk el a politikáról sem. Bár sokan a Geert Wilders vezette Szabadságpártot vádolták többször oroszbarátsággal, de Moszkva érdekeit a legkeményebben a Holland Szocialista Párt (SP) képviseli. Az alakulat a legutóbbi 2017-es parlamenti választáson 9,1 százalékot ért, tehát egyáltalán nem tekinthető egy marginális szereplőnek. A párt már a 2005-ös uniós alkotmányról szóló népszavazáson nagyon határozottan a tervezet elfogadása ellen kampányolt. Természetesen a 2016-os ukrán-EU társulási megállapodásról szóló népszavazáson is a nemre buzdítottak.

A holland szocialista pártot sokan Moszkva-pártinak tartják FORRÁS: AFP/KOEN VAN WEEL

Hollandia példája tehát összességében világosan mutatja, hogy a szinte naponta elhangzó orosz befolyásról szóló bírálatok és kioktatásokat érdemes a helyén kezelni. Frans Timmermans hazája bár szóban nagyon erős az orosz befolyás elleni küzdelemben, de a két ország között már több mint száz éve nagyon szoros kapcsolat figyelhető meg, és nem látszik olyan tendencia, hogy ezen bárki is lazítani akarna. Hollandia a XXI. század legfontosabb stratégiai területeit (energetika és távközlés-kommunikáció) mindenféle ellenállás nélkül engedi át az orosz cégeknek, így pedig mára Moszkva egyik előretölt bástyája lett az Atlanti-óceán partján. 

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/74602/pics/lead_800x600.jpg
Európai Unió,Oroszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-14 19:41:33
Tud valaki a világon olyan (kunhalmiul: ojan) esetről, amikor a liberálbolsevikok bármelyik embere - köztük ez az agyament timmermans - igazat mondott ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?