Blogolj!

Mindenkit lenyomhat Matteo Salvini


Súlyos vereséget szenvedhetnek a baloldali pártok Olaszországban az európai parlamenti választáson, ami akár a hatalmon lévő nagykoalíció újragondolásához is elvezethet. Spanyolországban és Portugáliában a baloldali erők szerezhetik a legtöbb mandátumot. A Blogstar többrészes sorozatban mutatja be, hogy milyen eredmények várhatóak a 2019-es európai parlamenti választáson.

Május 23-26 között tartják az unió történetének kilencedik európai parlamenti választását. Választási sorozatunkban régiónként mutatjuk be, hogy milyen eredmények várhatóak az egyes országokban, és végül azt, hogy milyen is lehet majd az új parlament összetétele. Elsőként a balkáni országokat vettük górcső alá, majd a visegrádi négyek következtek, a balti és a skandináv államok, és a közép-európai országok (Ausztria és Németország) és Dánia következtek. Most három dél-európai ország (Olaszország, Spanyolország és Portugália) várható eredményével foglalkozunk.

A három mediterrán ország összesen 148 mandátummal bír a mg 751 fős Európai Parlamentben. Egyértelműen látszik tehát, hogy nagyon komoly súlyt képeznek az unión belül ezek az államok, így egyáltalán nem mindegy, hogyan is alakulnak majd az eredmények ebben a három országban.

Jobboldali siker lehet Olaszországban

Olaszországban 73 mandátum sorsáról döntenek majd május 26-án. Az országban tavaly tavasszal tartottak parlamenti választást, ami a hagyományos pártok súlyos vereségével ért véget. Hosszas koalíciós huzavona után az Öt Csillag Mozgalom és a Liga alakított kormányt- Mindkét párt számára komoly erőfelmérő lesz a mostani voksolás. Mivel Olaszországban az elmúlt évtizedekben meglehetősen gyorsan változtak a kormányok, így nem lehet kizárni, hogy az EP-választások után is jelentős átalakulás indul.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter lehet az EP-választás legnagyobb győztese Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A választás nagy esélyese a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga. A tavalyi parlamenti választáson még csak 17 százalékot kapó erő most szinte biztosan 30 százalék fölött végez, így pedig legalább 25 mandátumra számíthat. A második helyért óriási verseny van az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt között. Mindketten nagyjából 18-20 helyre számíthatnak. 10 százalék körüli eredménnyel a negyedik helyre futhat be Silvio Berlusconi Hajrá Olaszország nevezetű pártja, és mandátumot szerezhetnek még az Olasz Testvérek is. Mindkét párt valamelyik jobboldali frakcióban foglalhat majd helyet.

Voksolási dömping

Spanyolországban az április végi parlamenti választás után 54 uniós képviselőről döntenek majd május 26-án. Az ibériai országban a parlamenti voksolást a szociáldemokraták nyerték, miközben előretörtek a bevándorlásellenes erők. Egyelőre új kormányt nem sikerült létrehozni, ami annak is betudható, hogy a pártok szeretnék megvárni az EP-választás végeredményét is. Ráadásl az EP-választással egyidőben önkormányzati váalsztásokat is tartanak Spanyolországban.

Elsőként juthat be bevándorlásellenes alakulat az Európai Parlamentbe Spanyolországból Forrás: AFP/Cesar Manso

A mostani felmérések alapján a legtöbb helyet a szocialisták szerezhetik, 16-18 mandátumra számíthatnak. A második helyért a Néppárt és a liberális Polgárok nevezetű párt fut versenyt. Mindketten nagyjából 10 helyre számíthatnak majd. Őket a radikális baloldali Podemos követheti 7-8 mandátummal, míg a bevándorlásellenes VoX 4-6 mandátumot szerezhet. A többi kisebb radikális baloldali regionális párt 3-4 mandátumot szerezhet.

Pariban lehet a bal-és jobboldal

Portugáliában a mostani EP-választás már az őszi parlamenti választás árnyékában zajlik. Az országban 2015 óta hárompárti baloldali kormány, így az EP-voksolás egy kiváló teszt lesz a számukra, hogyan is állnak. Egyelőre úgy néz ki, hogy a 21 mandátumból 12-14-et a kormánypártok szerezhetnek meg, míg az ellenzéki jobbközép erők 7-9 képviselői helyet gyűjthetnek be.

Összességében jól látszik, hogy míg Olaszországban a jobboldali-bevándorlásellenes pártok szerezhetik meg az EP-képviselői helyek többségét, addig az ibériai félsziget két államában a baloldali pártok esélyesek arra, hogy a mandátumok több mint felét megszerezzék. Mindez pedig azt jelentheti, hogy a ebből a régióból érkező 148 képviselő nagyjából fele-fele arányban oszlik majd meg a bal-és jobboldali pártok között.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/73154/pics/lead_800x600.jpg
Európai Parlament,Olaszország,Spanyolország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-25 16:47:30
Úgy legyen !!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?