Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Bevándorlásellenes éllovasok lehetnek a visegrádiak


Szemben az összeurópai trendekkel a visegrádi országokban nem az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták között dől el az elsőség, hanem a Brüsszellel szemben kritikus, bevándorlásellenes erők és az unióval kevésbé kritikus pártok között. Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is a bevándorlásellenesek állnak a legjobban, míg Szlovákiában nagyon töredezett a kép. A Blogstar többrészes sorozatban mutatja be, hogy milyen eredmények várhatóak a 2019-es európai parlamenti választáson.

Május 23-26 között tartják az unió történetének kilencedik európai parlamenti választását. Választási sorozatunkban régiónként mutatjuk be, hogy milyen eredmények várhatóak az egyes országokban, és végül azt, hogy milyen is lehet majd az új parlament összetétele. Elsőként a balkáni országokat vettük górcső alá, most pedig a visegrádi négyek következnek.

Brüsszel-kritikus áttörés jöhet Lengyelországban

A visegrádi négyek legnagyobb és legnépesebb tagállama Lengyelország. A lengyelek összesen 52 mandátumról döntenek majd május végén. A választás már az őszi parlamenti és a jövő évi elnökválasztás jegyében zajlik. A pártok számára a mostani megmérettetés egy kiváló alkalom lesz arra, hogy lemérjék, milyen formációban érdemes indulni a későbbi voksolásokon. Bár tavaly októberben már volt egy önkormányzati választás, de ott inkább a helyi politikáról mondták el a véleményüket az urnákhoz járulók.

Lengyelországbana  közelgő nagy téttel bíró választások előtti utolsó erőpróba lesz az EP-választásForrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

A mostani EP-választás előtt ellenzéki oldalon egy sajátos kísérletbe fogtak a pártok. A kormányzó Jog és Igazságossággal (PiS) szemben álló ellenzék egy része egységbe tömörült. Egy olyan alakulatot hoztak létre, amiben benne vannak a jobbközép erők, a liberálisok és a posztkommunisták is. Az Európa Koalíciónak nevezett alakulat a megalakulása után egyből a népszerűségi listák élére ugrott, de mostanra a PiS legalább öt százalékpontos előnyt szedett össze legfőbb riválisával szemben.

Várhatóan a PiS 22-24 mandátumot tud majd szerezni a választáson, ez pedig legalább 3-5 mandátummal több, mint amennyit öt évvel ezelőtt szereztek. A PiS nagy valószínűsséggel a Matteo Salvini által létrehozandó új euroszektikus és bevándorlásellenes frakcióba ülhet majd. Második helyen az EPP által támogatott Európa Koalíció végezhet 15-17 mandátummal. Baloldali és liberális képviselőből 5-7 kerülhet be az EP-be, valamint az Olasz Öt Csillag mozgalommal szövetséges egyik lengyel párt is szerezhet négy helyet. Jól látszik tehát, hogy Lengyelországban a hagyományos pártok csupán a mandátumok egyharmadánál egy picit többet szerezhetnek.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke bemutatja programjátForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Elhagyja-e a liberálisokat Babis?

Csehországban Magyarországhoz hasonlóan 21 mandátum sorsa a tét. A politikai térkép Prágában is meglehetősen töredezett, mivel előzetes úgy látszik, hogy az EPP és a szocdem frakció legjobb esetben is csak négy mandátumot tud majd szerezni ebből az uniós tagállamból. A felméréseket az Andrej Babis miniszterelnök által vezette ANO-mozgalom vezeti. Babis pártja a mögöttünk hagyott ciklusban a Guy Verhofstadt vezette liberális frakcióban ültek. Mindezek ellenére könnyen elképzelhető, hogy az új ciklusban már egy másik frakciót keresnek maguknak. Az ANO esetleges mozgása fontos szerepet kaphat, ha sikerül megszerezniük azt a 8-9 mandátumot, amit jósolnak nekik.

Rajtuk kívül várhatóan 4-5 mandátumot tud szerezni az eddig a konzervatív frakcióban helyet foglaló Cseh Polgári Párt, valamint a Cseh Kalózpárt is. Az utóbbiak egyelőre nem tagjai egyetlen frakciónak sem, és várhatóan függetlenként fognak helyet foglalni az új Európai Parlamentbe is. Bár a kommunisták a korábbi évtizedekben lényegese erősebbek voltak, mint napjainkban, de így is egy alacsony részvétel esetén két mandátumra jók lehetnek.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök pártja jó szereplés esetén nagy súllyal bírhat majdForrás: NurPhoto/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Nagy fölénnyel vezet a Fidesz

Magyarországon is 21 mandátum sorsa a tét. A legnagyobb bizonytalanság a legtöbb uniós országhoz hasonlóan itt is a részvételi arány jelenti. Ami biztosnak látszik, az országgyűlési választásokon látható aktivitási aránynál kisebb lesz a részvétel, de annak mértékét egyelőre lehetetlen megjósolni. A kutatások szerint a Fidesz-KDNP 12-14, a Jobbik 2-3, az MSZP 1-2, a DK 1-2, míg az LMP, a Momentum Mozgalom és a kétfarkú kutyák 0-1 mandátumban reménykedhetnek.

Átláthatatlan viszonyok Szlovákiában

A visegrádi négyek legkisebb népességű országa, Szlovákia. Északi szomszédunk 13 főt delegál az EP-be. Az összes visegrádi ország közül itt vagyunk a legnehezebb helyzetben. Ennek egyik oka a politikai mező meglehetősen töredezett, azt sem lehet kizárni, hogy 8-10 párt is átlépheti az öt százalékos küszöböt, így pedig a legjobban szereplő párt sem számíthat háromnál több mandátumra. Másrészt Szlovákiában szokott lenni az egyik legkisebb részvételi arány az EP-választásokon az egész unióban.

Zuzana Caputová, a márciusi szovákiai elnökválasztás győztese. Pártja, a Progresszív Szlovákia előretörhet a májusi EP-választásonForrás: AFP//Joe Klamar

Az alacsony részvétel pedig teljesen felforgathatja az erőviszonyokat.

Északi szomszédunkban a mostani választást nagyban meghatározza a márciusi elnökválasztás. Akkor a függetlenként induló, de a Progresszív Szlovákia nevezetű parlamenten kívüli erő támogatását élvező Zuzana Caputová győzött. A progresszívek várhatóan tudnak majd EP-mandátumot szerezni, a kérdés csak annyi, hogy kettőt-e vagy hármat. A kormányzó Smer is nagyjából 2-3 mandátumra számíthat, míg a többi politikai erőnek nagyrészt be kell érnie jobb esetben egy hellyel. A magyar pártok szereplése is megjósolhatatlan, de egy mandátumra ők is esélyesek.

Ilyen lehet a teljes kép

Összességében a visegrádi négyek 107 mandátum sorsáról döntenek. Ezen képviselői helyeknek legalább az egyharmadát a Brüsszellel szemben kritikus erők szerezhetik meg. Az ő szereplésük persze ennél jobb is lehet, de minden nagyban függ a részvételi aránytól. Második helyen az Európai Néppárt végezhet, főleg a Lengyelországból és Magyarországról származó mandátum révén. Jobb esetben az EPP is elérheti az egyharmados arányt. A maradék nagyjából egyharmadnyi helyre a többi politikai erő pályázhat, de az eddigi számok alapján nagy meglepetés lenne, ha a szocdemek a harmadik legtöbb képviselőt tudnák megszerezni. A korábbi választási tapasztalatok alapján a független és frakción kívüli jelöltek érhetnek el még jó eredményt a térségünkben.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/72810/pics/lead_800x600.jpg
Csehország,Európai Parlament,Lengyelország,Szlovákia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?