Blogolj!

Megdöbbentő adat érkezett: 30 éve nem történt ilyen


A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) nemrégiben közölte a legfrissebb számait arról, hogy 2018-ben mennyit költött a világ fegyverkezésre. Tavaly összesen 1,8 trilló (1822 milliárd) dollárt fordítottak fegyverekre a világ államai. 1989-óta nem történt ilyen egyébként, hogy ennyi pénz mennyen el a fegyverekre. A legtöbbet az Egyesült Államok 649, míg Kína 250 milliárd dollárt fordított fegyverkezésre 2018-ban. Alább megtekinthetik azt a világtérképet, amin a legnagyobb költekezőket jelölték.

Az Egyesült Államok költései adták a 2018-as globális katonai kiadások 36 százalékát, és majdnem akkora összegre rúgtak, mint a sorban utána következő nyolc ország együttes katonai kiadásai – állítja a stockholmi központú kutatóintézet.

A lista második helyén Kína áll, 250 milliárd dollárral, ami a globális katonai kiadások 14 százaléka, és 5 százalékkal magasabb a 2017-es adatnál. Kína vonatkozásában ez 1995 óta a legkisebb arányú éves emelkedés volt, ami az ország gazdasági növekedésének lassulását tükrözi.
Szaúd-Arábia továbbra is a 3. helyet foglalja el 67,6 milliárd dollárral, annak ellenére, hogy katonai kiadásai 6 százalékkal csökkentek 2017-hez képest. A 4-5. helyet a kiadásait ötödik egymást követő évben növelő India, illetve Franciaország foglalja el.

A jelentés kiemeli, hogy Oroszország a hatodik helyre csúszott vissza 61,4 milliárd dollárnak megfelelő katonai költéseivel, és ezzel 2006 óta először került ki az első ötből. A csökkenés oka összefüggésben lehet a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott orosz szerep miatt 2014 óta hozott nyugati szankciókkal. Moszkva katonai kiadásai azonban még így is negyedével magasabbak a 2009. évieknél. Az AFP francia hírügynökség rámutat ugyanakkor, hogy Ukrajna fegyverkezési kiadásai 2018-ban 21 százalékkal 4,8 milliárd dollárra emelkedtek.

A SIPRI listájának első tíz helyezettje között még Nagy-Britannia, Németország, Japán és Dél-Korea található. A bruttó hazai termék (GDP) arányában a legnagyobb katonai terhet viselő tíz ország közül ugyanakkor hat közel-keleti ország volt 2018-ban, élükön Szaúd-Arábiával, Ománnal és Izraellel, amelyek sorrendben GDP-jük 8,8, 8,2, illetve 4,3 százalékát fordították katonai kiadásokra.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/72465/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,Kína,Oroszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?