Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Összeomlott a liberálisok támogatottsága


Tovább zuhant a kormányzó Liberális Párt támogatottsága Kanadában, miközben a konzervatívoké növekedett - derült ki az Angus Reid közvélemény-kutató intézet legfrissebb kutatásából. Míg februárban a megkérdezettek 31 százaléka voksolt volna a bevándorláspárti Justin Trudeau pártjára, addigra áprilisban már csak 25 százaléknyian. Ezzel párhuzamosan a kanadai Konzervatív Párt népszerűsége 38 százalékra nőtt. Ha tehát most rendeznék a választásokat, akkor simán elveszítenék a liberálisok a voksolást. Egyébként október 21-én tartanak parlamenti választást a kontinens méretű országban, tehát már nem sok ideje van a liberálisoknak, hogy összekapják magukat. 

A kanadai pártok támogatottságának változása

A liberálisok visszaeséséből két szintén balliberális párt profitált. Az Új Demokrata Párt 14-ről 18 százalékra erősödött, míg a Zöldek 8-ról 11 százalékra jöttek fel. Jól látszik tehát, hogy a Trudeau mögött álló szavazók egy része inkább más baloldali alakulatot keresett magának, és csak nagyon kevesen pártoltak át az ellenzéki konzervatívokhoz.

Ha megnézzük a politikusok népszerűségét, akkor a legmélyebben Justin Trudeau áll, akit 39 százalékponttal többen utasítanak el, mint ahányan kedvelik. Jagmeeth Singh, az Új Demokrata Párt elnöke is eléggé elutasított, mível őt 11 százalékponttal többen nem kedvelik, min ahányan kedvelik. Andrew Scheer, konzervatív pártelnök megítélése majdnem ennél egy picit jobb, mivel őt hat százalékponttal többen utasítják el, mint ahányan kedvelik. A legjobb pozícióban Elizabeth May, zöldpárti politikus van, akit 11 százalékponttal többen kedvelnek, mint ahányak elutasítják.

A politikusok megítélése Kanadában

A bevándorláspárti Trudeau népszerűségének a visszaesését az okozta, hogy súlyos korrupciós botrányba keveredett. A botrányt a Trudeau-kormány volt igazságügy-minisztere, Jody Wilson-Raybould robbantotta ki. Jody Wilson-Raybould azt állította, a miniszterelnök és közvetlen tanácsadói nyomást gyakoroltak rá, hogy segítsen az SNC Lavalin Group építőipari cég ellen folyó korrupciós ügyet eltussolni. Az ügyben vizsgálat indult, a volt miniszterasszony a kanadai parlament igazságügyi bizottsága előtt tett vallomást.

Állítása szerint 2018 szeptembere és decembere között folyamatosan próbálták befolyásolni a munkáját. A quebeci székhelyű SNC Lavalint azzal vádolják, hogy Líbiában kormánytisztviselők lefizetésével jutott állami szerződésekhez. Ottani szerződések elnyeréséért 2001 és 2011 között összesen 48 millió kanadai dollár kenőpénzt fizettek.

Wilson-Raybould szerint Trudeau emberei azt akarták elérni, hogy a céget ne fogja perbe, hanem csak pénzbírsággal büntesse. A volt igazságügy-miniszter azt vallotta, hogy a kormányfő azért mozdította el a posztjáról és helyezte a kevésbé fontos veteránügyi tárca élére, mert nem volt hajlandó teljesíteni a kérését. Jody Wilson-Raybould áthelyezése után kilépett a kormányból.

Trudeau tanácsadója is bedobta a törölközőt

A volt igazságügy-miniszter után Jane Philpott pénzügyminiszter is távozott posztjáról. A politikusnő az interneten közzétett lemondó levelében azt írta, hogy a történtek hatására megrendült a bizalma a miniszterelnökben. A botrány miatt Gerald Butts, Justin Trudeau tanácsadója és Michael Wernick, a kanadai közigazgatás vezetője is lemondott.

Wilson-Raybould szerint a miniszterelnök mellett ők voltak azok, akik megpróbálták befolyásolni döntését. Butts és Wernick nem tagadta, hogy beszélt az SNC Lavalinről a volt miniszterrel, ám mindketten azt állították, hogy nem akartak nyomást gyakorolni rá, csak megvitatták vele az ügyet. Wernick és Butts szerint a végső döntést az igazságügyi tárca vezetőjére bízták.

Egyre nagyobb bajban van a liberális Justin Trudeau

Gerlad Butts a meghallgatáson azt mondta: „azt hittem, a miniszter ugyanúgy értelmezte a vacsorákat, mint én. Csak azért hoztam szóba mindezt, hogy megértsék, miért lepődtem meg annyira, mikor hónapok múlva azt hallottam, hogy a miniszter ezt nyomásgyakorlásként élte meg.”

Wilson-Raybould szerint a miniszterelnök nem követett el törvénytelenséget, pusztán helytelenül járt el, mikor tavaly szeptemberben arra kérte, hogy oldja meg valahogy az SNC Lavalin-ügyet. Ha a vállalat ellen vesztegetés vádjában elmarasztaló ítélet születik, a cég tíz éven át nem kaphat kormányzati megrendelést, ami az SNC Lavalin meggyengüléséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezethet.

Trudeau, állítása szerint, ezt akarta elkerülni. A kanadai miniszterelnök úgy fogalmazott: az SNC Lavalin kilencezer embert foglalkoztat Kanadában, több ezer munkahelyet teremtenek a kapcsolódó iparágakban. Kanada egyik legnagyobb munkáltatójaként közvetve vagy közvetlenül számtalan család megélhetését biztosítja.

A kanadai parlament igazságügyi bizottsága lezárta a vizsgálatot az ügyben, nem talált bizonyítékot arra, hogy Justin Trudeau miniszterelnök vagy a tanácsadói törvénysértést követtek volna el. Az OECD, vagyis a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet azonban aggasztónak találta az ügyet.

Címkék: Kanada
1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/72430/pics/lead_800x600.jpg
Kanada
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-04 17:24:54
Na végre !!!
Remélem így lesz ez más, normális (már úgy értem: nem tökkelütött kommunista) országban is.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?