Blogolj!

Volodimir Zelenszkij hatalmas fölénnyel nyerte az ukrán elnökválasztást


Az exit poll szerint Petro Porosenko elnök kihívója a szavazatok 73,2 százalékát gyűjtötte be az ukrán elnökválasztás második fordulójában. Porosenko elismerte vereségét.

Fotó: Euronews

A papírformának megfelelően meggyőző fölénnyel nyerte meg az ukrán elnökválasztást Volodimir Zelenszkij - írta meg az Unian.ua. Porosenko elnök korábban úgy nyilatkozott, bármi lesz is a választás eredménye, el fogja fogadni, fél órával az exit poll megjelenése után pedig el is ismerte vereségét és gratulált Zelenszkijnek. Szavai szerint azt teszi, amit civilizált országokban szokás, mert "egyesülni és védeni" kell az országot.

"Már a jövő hónapban elhagyom az államfői posztot, így döntött az ukránok többsége, és én ezt a döntést elfogadom"

- jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai életből nem szándékozik távozni. 

Egy évvel ezelőtt még gyakorlatilag elképzelhetetlennek tűnt, hogy Zelinszkij lehet Ukrajna következő elnöke, hiszen korábban humoristaként, a showbizniszben kereste a kenyerét, az elmúlt években többször parodizálta Porosenko elnököt is - írja az Index. Zelinszkijt egy televíziós sorozat tette népszerűvé, amelyben egy történelemtanárt alakított, aki elindul az elnökválasztáson, majd hatalmas meglepetésre meg is nyeri azt.

Az új ukrán elnöknek egyelőre nincs pártja, ezt az októberi parlamenti választásokig kell felépítenie. Az elnökválasztás végleges - az urnazáráskor készült - exit poll-eredményeit este tíz órakor teszik közzé.

Zelenszkij a Facebookon élő videókapcsolással a stábjából köszönetet mondott elsősorban édesanyjának, feleségének, gyerekeinek és minden családtagjának, majd csapatának, stábjának, minden egyes szakértőnek, jogásznak, önkéntesnek, megfigyelőnek és call-centeresnek. Külön kifejezte háláját "Okszanának és Ljubának, akik a fentebb felsoroltak után takarítottak".

Kiemelten megköszönte a támogatást Kvartal-95 elnevezésű humorcsapata tagjainak.

"Köszönöm a rendfenntartóknak a becsülettel végzett munkájukat, az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU), hogy jó állapotban megőriztek, köszönöm minden katonának és önkéntesnek, hogy védik Ukrajnát. Köszönet az újságíróknak, minden ukránnak, aki engem támogatott, és azoknak, akik másként választottak. Köszönet minden ukránnak, bárhol is legyenek most. Ígérem, hogy sohasem hagyok cserben senkit sem"

- jelentette ki, majd a többi volt szovjet állam lakóihoz fordult:

"Még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára minden posztszovjet országnak üzenem, nézzetek ránk, minden lehetséges. Hála Istennek"

- tette hozzá.

(Forrás: MTI)

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/71745/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-04-22 10:09:06
Így alakult, el kell fogadni. Most már csak az a nagy kérdés, hogy hosszú távon jó lesz-e ez nekünk, illetve a kárpátaljai magyaroknak, vagy sem !!!!
Mint általában mindig, ezt a kérdést is az idő fogja végérvényesen megválaszolni.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?