Blogolj!

II. Erzsébet nem kormányoz tovább

Ragnar Volarus

Az 1952. február 6. óta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságoknak az uralkodója, az anglikán egyház feje, a leghosszabb ideje trónon lévő brit (angol-skót) uralkodó lemondott arról, hogy tovább kormányozzon. Egy korszak végleg lezárult, hiszen 93 évesen úgy döntött, nem vezet többé autót. Jogosítványa ugyan eddig sem volt, mert mint brit uralkodó, az nem kellett neki. 

Fotó: Max Mumby/Indigo

A királynő kicsit korábban adta fel a vezetést mint férje, aki januárban 98 évesen ütközött egy Kia személyautóval, amikor kihajtott volna a főútra a Land Rover Freelander terepjárójával. Viszont Erzsébet királynő - aki orvosai tanácsára marad távol a volántól - kijelentette, saját birtokain, a kerítések mögött azért lehet, hogy még hódol kicsit a vezetés élményének, de közutakon már nem ül a kormány mögé. 

Teljes nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor egyébként szeret autót vezetni, húsz éve erről Szaúd-Arábia akkori trónörököse, Abdullah herceg meg is bizonyosodhatott. A Királynő a közös windsori ebéd után felajánlotta vendégének, hogy megmutatja neki az ősi királyi rezidencia hatalmas parkját. Abdullah hercegnek igencsak kerekedett a szeme, mikor látta, hogy a királynő személyesen ül a volán mögé, hiszen akkoriban kapták meg hazájában a nők egyáltalán a jogot, hogy autót vezessenek. Állítások szerint a szaúdi herceg nagyon izgult az úton, pedig akkor a királynő még csak alig töltötte be a 72 éves kort. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/70961/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?