Blogolj!

Újabb fantasztikus sikert arathat Netanjahu


Őrületes pártalapítási és pártszétszakítási kezdődött Izraelben azt követően, hogy hivatalos döntés született arról, hogy április 9-én előrehozott választásokat tartanak a zsidó államban. Három hónappal a voksolás előtt szinte biztosnak tűnik, hogy a jobboldalnak több képviselője lesz, mint a baloldalnak, valamit, hogy továbbra is a Benjamin Netanjahu vezette Likud lesz a legerősebb politikai szereplő. Netanjahu tízéves kormányzása során tovább erősödött Izrael, a közel-keleti káoszban az egyetlen stabil ponttá vált a zsidó állam, így minden esélye megvan a kormányfőnek, hogy a kormányfői székben maradjon.

Ember legyen a talpán, aki megpróbál kiigazodni azon politikai változások előtt, amik az elmúlt hetekben Izraelben történtek. Egyelőre csupán egy dolog tűnik biztosnak, mégpedig, hogy április 9-én előrehozott választásokat tartanak a közel-keleti országban. A Benjamin Netanjahu vezette kormánypárt azt követően döntött az új voksolás mellett, hogy hosszas egyeztetések után sem sikerült dűlőre jutnia a pártoknak arról, hogyan szabályozzák az ultra-ortodox zsidók katonai szolgálatát. Így nem maradt más választás a kormányzó Likud előtt, hogy javasolja a 120 fős Kneszet feloszlatását.

Élen Netanjahu pártja 

A választás kiírása óta a pártalapítási és pártszétszakítási láz az egekbe szökött, így a voksolás kimenetele szinte megjósolhatatlannak tűnik, de azért van néhány kapaszkodó, ami segítséget nyújthat. Az egyik ilyen, hogy a Netanjahu vezette Likudot a szakadások és a kilépések nem érték el. Ennek is köszönhető, hogy a legfrissebb felmérések szerint a kormánypárt 30-32 mandátumra számíthat, így pedig messze a legnagyobb frakcióval fog rendelkezni a Kneszetben. A legutóbbi 2015-ös választáson egyébként 30 helyet szerzett Netanjahu pártja.

Benjamin Netanjahu nagy reményekkel nézhet az április előrehozott választás eléFORRÁS: AFP/MENAHEM KAHANA

A Likud helyzete, ami stabilizáló tényező lehet a mostani óriási mozgások idején Izraelben. Egyelőre nagyon nehéz elképzelni olyan politikai képletet, amiben a Likud ne lenne benne, mivel nélküle szinte biztosan nem lehet stabil kormányt alakítani. A másik biztos pontnak tűnő dolog az izraeli politikában, hogy a jobboldali pártok támogatottsága lényegese magasabb a baloldali erőknél, ráadásul az utóbbi táborban a közelgő választás ellenére nem az össze, hanem a széttartó tendenciák erősödtek fel.

Szétesett a baloldal 

Szinte sokkszerűen érte a baloldalt, hogy január elsején szétesett a 2015-ös választáson még 24 mandátumot szerző Cionista Unió. A Munkapártból és a Hatnuah nevezetű alakulatból álló szövetség a korábbi években az egyik legnagyobb kritikusa volt Netanjahunak, de a szoros összefogás ellenére sem voltak egyszer sem olyan helyzetben, hogy reális esélyük legyen a Likud legyőzésére. Ettől most még messzebb kerültek, miivel a Munkapárt csupán nyolc mandátumra számíthat, míg a Hatnuah számára óriási eredmény lenne, ha sikerülne bekerülnie a Kneszetnek.

A baloldal másik reménye az esetleges hatalomra kerülése az egyesült arab párttal való együttműködés lehetett volna.Azonban a négy különféle alakulatból a 2015-ös választásra létrejött úgynevezett Közös Lista is a szétesés útjára lépett 2019 elején.Az arab pártnak pedig a mostani széttagolt politikai rendszerben jó esélye lett volna arra, hogy a második legerősebb frakciót hozza létre, de a szakadás miatt erre nem sok esélye lesz. A szakadás a baloldalon egyelőre elkerülte a Yair Lapid által még 2012-ben alapított balközép Yhes Atidot, így most jó esélyük van a második hely megszerzésére.

Yair Lapid, a Yesh Atid vezetője a második helyre futhat be, de egyelőre nem látszik, hogyan tudna kormányt alakítaniFORRÁS: NURPHOTO/GILI YAARI/NURPHOTO/GILI YAARI

Mozgások a jobboldalon

A Likudot leszámítva a jobboldalon és a centrumban is mozgalmasan teltek az elmúlt hetek. Eddig a legnagyobb politikai szenzációt az Izraeli Védelmi Erők egykori vezérkari főnökének a pártalapítása okozta. Benny Gantz Hoshen nevezetű pártja, ha most lennének a választások, akkor 12 mandátumot szerezne. Az alakulat ideológiailag inkább a Likudhoz áll közel, így egy kiélezett helyzetben Gantz nem valószínű, hogy egy balközép koalícióhoz adná a nevét.

Szintén a jobboldalon belüli erőviszonyokat alakította át az Új Jobboldal névvel létrejött új párt. A Naftrali Bennett, volt oktatási és Ayelet Shaked, volt igazságügyi miniszter által alapított párt 8-10 helyet szerezne most a Kneszetben.Tény, hogy Netanjahunak, ha kormányon szeretne maradni, akkor az előbb említett két párttal mindenképpen meg kell állapodnia,feltéve, ha áprilisban is hasonló erővel rendelkeznek majd. Netanjahu számíthat még legalább négy ultra-ortodox párt támogatására is. Ők együttesen most nagyjából 20 mandátumra számíthatnak a Kneszetben.

Lehet a függetlenek döntenek?

Jól látszik tehát, hogy a Likudon kívül teljesen töredezett az izraeli politikai színtér, azonban még három hónap van a választásokig, és az elmúlt pár hét meglehetősen turbulens időszaka alapján, lehetetlen megjósolni, hogy milyen összetételű lesz az új Kneszet. Mivel Izraelben 3,25 százalékot kell elérnie egy politikai erőnek, hogy mandátumot szerezzen, ezért a közepesen magas küszöb is komoly befolyásoló tényezője lehet az új parlamentnek. Mivel sok kisebb párt a küszöb körül ingadozik, ezért egy kevesebb pártból álló Kneszet a Likud számára lenne kedvező fejlemény, míg egy sokpárti törvényhozás Netanjahu ellenzékének kedvezne.

Április 9-ig biztosan nagyon izgalmas kampány lesz IzraelbenFORRÁS: AFP/THOMAS COEX

Egyelőre a jobboldali koalíció 63-66 mandátumot szerezne, ami számszerűleg bőven elég egy stabil kormányzáshoz,azonban az már egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a mandátummennyiséget hány párt szedi össze. A baloldal csupán 40-42 mandátumra számíthatna most, mindez pedig még kisebb jobboldali pártokkal való esetleges összefogás esetén sem tenné lehetővé számukra a kormányzást. Nagy kérdés, hogy az a 10-12 képviselő, aki sem a bal, sem a jobboldali blokkba nem számít bele, hogyan döntene egy kiélezett választási eredmény esetén.

Gazdasági prosperitás és biztonság

A Likud esélyeit nemcsak az növeli a baloldallal szemben, hogy lényegesen több esetleges szövetségese van a pártrendszerben, hanem az is, hogy az izraeli gazdaság az elmúlt években nagyon jól teljesített. A munkanélküliségi ráta csupán négy százalék. Stabilan három százalék fölött van a gazdasági növekedés. A bérek is folyamatosan növekednek, mivel míg 2015-ben az átlagkereset csupán 9500 sékel (bruttó 712 ezer forint) körül volt, addig mostanra ez 10600-ra (bruttó 795 ezer forint) emelkedett.

Egyértelműen Netanjahu esélyeit növeli az is, hogy 2009 óta tartó kormányzása során tovább erősödött Izrael nemzetközi elismertsége, valamint a hadsereg is tovább erősödött. Izrael képes volt megvédeni határait az elmúlt évtizedben az arab tavasz forgatagával szemben, és a szíriai polgárháború során meg tudta akadályozni, hogy Irán stratégiailag fontos pozíciókat szerezzen a zsidó állammal szemben. Netanjahu karizmatikus módon vezeti a közel-keleti államot és vele szemben egyelőre nem látszik olyan vezető, aki képes lenne továbbra is biztosítani a zsidó állam prosperitását.

 

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/67534/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-01-13 11:41:05
Úgy legyen !
Közben meg gondolkodjunk el azon is, hogy talán nem lehet teljesen alaptalan, és véletlen a magyar miniszterelnöknek a Netanjahuval kialakított kiváló kapcsolata, melyet az utóbbi időben különösen ügyesen, előrelátóan bővítgetett, ápolgatott Orbán Viktor.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?