Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Egész Európában előretörnek a bevándorlásellenes pártok


Alapvető változás zajlik Észtország belpolitikájában is, ahol egy hat évvel ezelőtt alapított konzervatív párt mára az ellenzék második erejévé vált, és jó esélye van arra, hogy a jövő évi parlamenti választást követően fontos szerepbe kerüljön. A Konzervatív Észt Néppárt nagyban hasonlít azon felemelkedő nyugat-európai erőkre, amelyek számára a nemzeti identitás megerősítése, az Európai Unió átalakítása és a bevándorlás ellenzése a közös pont. 

Az elmúlt években általános jelenség volt Nyugat-Európában, hogy választásról választásra egyre jobb eredményt érnek el a bevándorlásellenes, és a politikai elittel szemben álló pártok. Új jelenség, hogy ezek a pártok már nemcsak Nyugaton, hanem a kelet-európai országokban is egyre erősebbek. A közelmúltban látott napvilágot, hogyÉsztországban az ellenzéki Konzervatív Észt Néppárt támogatottsága 22 százalékra nőtt.Éppen ezért érdemes alaposabban megnézni, hogy milyen folyamatok zajlanak a Baltikumban.

Ellenzékbe szorult a 2015-ös győztes

Észtországban legutóbb 2015 márciusában tartottak parlamenti választást. Akkor az Észt Reformpárt győzött a szavazatok 27,7 százalékával. A legerősebb ellenzéki pártra, az Észt Centrumpártra a választók 24,7 százaléka szavazott. A Reformpárt a 101 parlamenti képviselői helyből 30-at kapott, az Észt Centrumpárt pedig 27-et.A reformpárt koalíciós partnerének, a szociáldemokratáknak 15, a konzervatív nemzeti Pro Patria-Res-Publicának 14 helye lett. A koalíció akkor még hatalmon maradt, de 2016-ban Taavi Roivas miniszterelnök megbukott egy bizalmi szavazáson. Az új kabinetet az Észt Centrumpárt vezetője Jüri Ratas hozta létre közösen a szocdemekkel és a Pro Patriával. Az Észt Reformpárt azóta pedig ellenzékben van.

Taavi Roivas, Észtország korábbi miniszterelnöke 2016-ban bukott meg. Azóta ellenzékben van a 2015-ös választás nyertese az Észt ReformpártFORRÁS: AFP/RAIGO PAJULA

Mostanra az erőviszonyok annyiban módosultak a balti államban, hogy a 2015-ben még közel 14 százalékot szerző Pro Patria támogatottsága gyakorlatilag a harmadára csökkent. Ezzel párhuzamosan pedig nagyon megerősödött a Konzervatív Észt Néppárt (EKRE). A kormánypártok együttes támogatottsága napjainkban csupán 42 százalék, míg az ellenzéké 55 százalék. Az ellenzéki térfélen a legerősebb a 2015-ben nyertes, de azóta ellenzékbe szorult Észt Reformpárt, őket követi nyolc százalékponttal lemaradva az EKRE.

Juri Ratas 2016 vége óta vezeti ÉsztországotFORRÁS: AFP/RAIGO PAJULA

Eleinte nem voltak a sikeresek 

Az EKRE áttörése azért számít nagy meglepetésnek, mivel a párt csupán 2012 márciusában jött létre. A korábban mozgalomként működő szervezet azért döntött a párttá alakulás mellett, mivel két jobboldali párt egyesülésével létrejött a Pro Patria nevezetű erő, és ezt követően az EKRE megpróbálta megszólítani az egyesülés miatt csalódott jobboldali szavazókat. A korábbi mozgalom egyébként az Észt Népi Unióval egyesült hat évvel ezelőtt. Az utóbbi erő egy inkább agrárius-centrista párt volt.

Az EKRE először a 2013-as önkormányzati választáson indult el. Akkor azonban csupán 8337 szavazatot kapott, mindez pedig csupán 1,3 százalékot ért. A párt vezetői a 2014-es európai parlamenti választáson is ringbe szálltak. Akkor már majdnem sikerrel jártak, mivel 4 százalékos eredményük lényegesen javult, de ahhoz nem volt elég, hogy mandátumot szerezzenek.

Számos nagy felvonulást tartottak az észt konzervatívokFORRÁS: ORIGO

Az igazi áttörést a 2015-ös parlamenti választás hozta el a konzervatív néppárt számára. Az alakulat 8,1 százalékot szerzett, és így hét mandátummal bekerült a törvényhozásba. A párt lendülete a 2017-es önkormányzati választásokon megtört, mivel akkor csupán a szavazatok 6,7 százalékát sikerült megszerezniük, de azóta gyakorlatilag töretlen az erősödésük, és mostanra a második legnagyobb ellenzéki erővé váltak. Jövő márciusban pedig parlamenti választások lesznek. De mit is képviselnek az észt konzervatívok?

Középpontban a nemzeti identitás

Ahhoz, hogy a párt karakterét minél jobban megértsük, érdemes először bemutatni a párt vezetőjét, Mart Helmét. A politikus édesapja a szovjetek ellen harcoló Észt Légió tagja volt, így Helme már fiatalkorában olyan környezetben nőtt fel, amely nem szimpatizált az oroszokkal. 1973-ban történelem szakon végzett a mostani pártelnök, Észtország függetlenné válása után pedig diplomáciai szolgálatba szegődött. 1995-1999 között pedig Észtország moszkvai nagykövete volt. A 2000-es években a centrista agrárpárt színeiben politizált, majd lett az EKRE vezetője.

Mart Helme, a Konzervatív Észt Néppárt vezetője számára kiemelten fontos a nemzeti identitásFORRÁS: AFP/RAIGO PAJULA

A párt számára az egyik legfontosabb dolog, hogy megőrizze és erősítse az észt nemzeti identitást. Ezzel párhuzamosan pedigóriási problémának tartják, hogy Észtország lakossága folyamatosan csökken, és sokkal határozottabb családpolitikát követelnek, mint a jelenlegi.Az EKRE határozottan ellenzi az illegális migránsok esetleg Észtországba telepítését,mivel szerintük az országnak nincsen szüksége arra, hogy máshonnan újabb problémákat importáljanak, és no-go-zónák alakuljanak ki a városokban. A párt teljes mértékben ellenez bármilyen kötelező migránselosztási kvótát az EU-ban.

Az EKRE élesen kritizálja az EU jelenlegi működését, és teljes mértékben a nemzetek Európája elképzelés mellett száll síkra. A katonai együttműködés terén azonban sokkal mélyebb integrációt szeretnének és támogatják a közös EU-s hadsereg létrehozását is. A konzervatívok ellenzik Törökország esetleges uniós tagságát is. A párt elnöke Donald Trump amerikai elnök azon nézetével is egyetért, hogy minden országnak a saját védelméről magának kell gondoskodnia, és nem hagyatkozhat csak egy katonai szövetségre. Helme egyébként korábban kiállt Katalónia függetlensége mellett is.

Az észt konzervatívok sem kérnek az illegális bevándorlókbólFORRÁS: AFP/JOE KLAMAR

Párhuzamok

A konzervatívok megerősödését jelzi az is, hogy egyre több olyan befolyásos személy csatlakozik hozzájuk, akik korábban nem kívántak a párttal együttműködni. Augusztus elején jelentette be Jaan Mannik, az Észt Nemzeti Bank korábbi kormányzója, hogy a jövő tavaszi parlamenti választáson az EKRE listáján fog szerepelni. A neves közgazdász azt is elmondta, hogy jelenleg csak ez a párt tudja hitelesen képviselni azt a nemzeti-konzervatív politikát, amiben ő is hisz.

A Konzervatív Észt Néppárt megerősödése is abba a trendbe illeszkedik, amit például Ausztriában, vagy Svédországban láthattunk.Az emberek egyre nagyobb többségének elege van a korábbi elit politizálásból, a brüsszeli bürokráciából és az illegális bevándorlókból.Az észt párt is a nemzeti identitás erősítését helyezte el az első helyre, de az EU-kritikája és a bevándorlásellenesség is megtalálható a programpontjai között, hasonlóan a Nyugat-Európában előretörő pártokhoz. Azt persze egyelőre nem lehet tudni, hogy az EKRE az Osztrák Szabadságpárthoz, vagy éppen a Dán Néppárthoz hasonló központi szerepet tölt-e majd be a balti állam politikájában, de jövőre erre is választ kapunk.

Címkék: bevándorlás
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/61341/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?