Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Bajorországban vihetik be a végső ütést Merkelnek


Történetének második legrosszabb eredményét érheti el a Keresztényszociális Unió a vasárnapi bajorországi tartományi választáson. A párt tragikus eredménye tovább erodálhatja a már jelenleg is botladozó nagykoalíciót és Angela Merkelt. Egy friss kutatás szerint már csak a németek 26 százaléka szavazna a kancellár pártjára, miközben a megoldatlan migrációs válság miatt az Alternatíva Németországnak már a 20 százalékos támogatottsági küszöböt nyaldossa. Decemberben kongresszust tart a CDU, kérdés Merkel kihúzza-e addig?

Pár nappal a bajorországi választás előtt az abszolút többségben kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) számára egyre sokkolóbb közvélemény-kutatási eredmények látnak napvilágot. A CSU várhatóan csupán a szavazatok 33-35 százalékáét szerzi majd meg. Ha a felmérések jóslatai bejönnek, akkor a párt történetének második legrosszabb eredményét érheti el Bajorországban. A pártnak egyébként 1962 és 2008 között, majd pedig 2013-18 között volt abszolút többsége a tartományban.

Körön kívül kerülhet a CSU

A CSU bajorországi mélyrepülésében nagy szerepe van annak, hogy országos szinten is történelmi mélységben vannak a hagyományos jobbközép erők. Az INSA legfrissebb kutatása szerint az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió már csak a szavazók 26 százalékának a támogatására számíthat, míg a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak már 18 százalékos a népszerűsége. Ha most lennének a választások, a nagykoalíció szinte biztosan nem szerezne többséget.

A CSU számára mostBajorországban valós veszély, hogy nem lesz majd beleszólása a tartomány vezetésébe, ha a baljóslatú számok beigazolódnak,és a vele szemben álló pártok képesek lesznek egy nagykoalíció létrehozására. Az utóbbi eshetőség igazából csak akkor válhat reálissá, ha bejutna a parlamentbe a Baloldali Párt. Bár még abban az esetben is meglehetősen nehézkes lenne egy ötpárti koalíciót összetákolni, amit csak az tartana össze, hogy a CSU-t tartsák kívül a hatalmon.

Merkel számára is tragikus lenne egy rossz bajorországi eredmény FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/MICHAEL KAPPELER

Emiatt gyengült a kormánypárt

Egyelőre a legnagyobb esélye egy CSU-Zöldek koalíciónak van, mivel csak egy ilyen formáció rendelkezne abszolút többséggel. A többi koalíciós felálláshoz hárompárti összefogás kéne, amit már lényegesen nehezebb lenne tető alá hozni, mint két alakulatét. Emlékezzünk rá. hogy Merkel még a tavalyi parlamenti választás után megpróbálta összeboronálni a CDU-t a Zöldekkel és a Szabad Demokratákkal, de több hónapos kísérletét kudarc koronázta. Éppen ezért meglepő lenne, ha a CSU-nak sikerülne a tartományban egy hárompárti kabinetet összeállítania.

Bajorországban sok választónak igazából elege van már a párt több évtizedes dominanciájából, és valami újra vágynak – erről már Werner Weidenfeld politológus beszélt. A szakember szerint a másik probléma, hogy Markus Söder, tartomány jelenlegi vezetője egyelőre nem tudta mindenki számára közérthetően elmondani, hogy milyen Bajorországot is szeretne. A másik ok, ami a kormánypártok gyengülését hozta, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott Bajorország lakosság, és az újonnan érkezők számára már egyáltalán nem fontosak a CSU által vallott értékek.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke nincs könnyű helyzetben FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/SVEN HOPPE

Belső viták

Bár a tartomány jelenleg az ország az egyik legfejlettebb és leggazdagabb része, mégis a Söder által korábban meghirdetett 100 pontos programnak az egyetlen elemére sem emlékszik senki. Nem volt egyetlen egy olyan orientációs pontja a programnak, ami egy konkrét karaktert adott volna a CSU-nak és a helyi vezetőjének. A politológus úgy vélte, hogyaz emberek egy része egyáltalán nem kapcsolja össze a tartomány sikerességét a kormányzó párttal.

Widenfeld szerint a CSU várható rossz eredményének a másik oka, hogy Markus Schöder és Horst Seehofer a problémák megoldása helyett, inkább egymással vitázik, és a rossz közvélemény-kutatási eredményeket a másik félre próbálják tolni. Mindez érthetően nem növeli a választói rokonszenvet – tette hozzá. Werner Patzel, a drezdai egyetem politológusa szerint a CSU várható rossz szereplésében kulcsfontosságú a migrációs válság, amit egyelőre nem sikerült Merkelnek kezelnie. Mivel pedig a CSU része a nagykoalíciós kormánynak, ezért a kudarcok rá is visszahullanak.

Kiszámíthatatlan folyamatok

Éppen ezért a bajorországi választás a Merkel vezette nagykoalíciónak is egy fontos tesztje lesz. Bár a mostani állás szerint decemberig szinte biztosan kancellár marad Merkel, de egy bajorországi tragikus eredmény a CDU tagjait is elgondolkoztatná, hogy az évvégi pártkongresszus után érdemes-e a jelenlegi felállással próbálkozni. Egy katasztrofális választási eredmény minden bizonnyal a CSU-tagságát sem hagyná nyugodni, így a párton belül is kiszámíthatatlan folyamatokat generálna,ha a korábban ismertetett felmérések eredménye valósággá válik. Persze sokkal tisztább lesz az előttünk lévő kép, ha túl leszünk az október 28-i hesseni tartományi választáson is.

Október 14-én egész Németország a bajorok figyel majd FORRÁS: AFP/ARMIN WEIGEL

Merkel a napokban bejelentette, hogy ismét indul a CDU-elnöki tisztségért, és továbbra is az a meggyőződése, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség összetartozik. Eddig három kihívója van, a CDU elnöki tisztségére mellette Andreas Ritzenhoff marburgi vállalkozó, Jan-Philipp Knoop berlini egyetemi hallgató és Matthias Herdegen bonni jogászprofesszor indul. Egyik kihívó sem ismert a német szövetségi politikában.

Évi 20 milliárd euró a migránsokra

Bár a bukás szélén tántorgó német nagykoalíció egy friss megállapodás alapján arról beszél, hogy a jövőben már csak magasan képzett migránsok érkezhetnek, egy friss kormányzati jelentés arról szól, hogy évente 300 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak.Három évvel az Angela Merkel kancellár által meghirdetett Wilkommenskultur után világosan látszik, hogy a beérkezett illegális bevándorlók 75 százalékának nincsen munkája, miközben évente több mint 20 milliárd euróba (nagyjából 6500 milliárd forint) kerülnek.

Évente 300 ezer migránst telepítenének be egy friss terv szerint NémetországbaFORRÁS: NURPHOTO/DIEGO CUPOLO/NURPHOTO/DIEGO CUPOLO

Egyre több elemző és publicista látja úgy, hogy a 2005 óta tartó Merkel-korszak a végéhez közeledik, bár azt senki nem tudja megjósolni, mi lesz azután. Október 14-én tartományi választások lesznek Bajorországban, a kormánypártok esetleges veresége felgyorsítaná a kancellár bukását. Egy friss felmérés szerint már csak 26 százalék a CDU támogatottsága, miközben az AfD 18,5 százalékon áll.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/61347/pics/lead_800x600.jpg
Alternatíva Németországnak,Angela Merkel,Németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-10-14 00:30:34
Megérik lassan ez a Merkel mutti "bukta", mint a birsalma.
Közelg a végső stádium !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?