Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

A vidéki Amerika nem kér az illegális migránsokból


Az elmúlt évtizedben jelentősen átrendeződött az Egyesült Államok demográfiai eloszlása, és a politikai véleményekben is jelentős polarizálódás figyelhető meg a különféle településtípusok között. Míg a nagyvárosokban erősödött a bevándorlás, és felgyorsult a fehér népesség csökkenése, addig vidéken nagyon sokan nem kérnek az illegális bevándorlókból, és Donald Trump politikája is nagyon népszerű.

Támpontok 

Az Egyesült Államok elmúlt évtizedes demográfiai, gazdasági és politikai átalakulásáról készített átfogó elemzést a Pew Research kutatóintézet. A cég azt vizsgálta, hogy az amerikai városokban, elővárosokban és falusi térségekben hogyan változott a népesség létszáma, etnikai összetétele, életkora és politikai szimpátiája. A mostani eredmények részben jó támpontot jelenthetnek abban, hogy a 2020-as elnökválasztás esélyeit körvonalazzuk, de messzemenő következtetéseket nem érdemes ebből levonni.

Elöregedés és bevándorlás 

Az Egyesült Államokban 2000 és 2016 között a legfőbb tendencia az volt, hogyfokozódott a faji és etnikai sokszínűség, nőtt a bevándorlás, miközben felgyorsult az ország lakosságának az elöregedése.Mindezek a tendenciák azonban teljesen másként jelentek meg a városokban és a falvakban. 2000-hez képest a teljes népességet tekintve annyi átrendeződés történt, hogy a városi népesség 31 százalékos aránya nem változott, míg az elővárosi lakosok aránya 53-ról 55 százalékra nőtt. A falusi népesség aránya 16-ról 14 százalékra csökkent.

Egyre többen élnek nagyvárosokban az USA-ban Forrás: AFP/2018 Getty Images/Justin Sullivan

A másik legfontosabb folyamat, hogy az USA-n belül egyre kisebb arányt tesznek ki a nem spanyol származású fehér lakosok. 2000-ben még a városi lakosok 51 százaléka fehér volt, addig ez 2016-ra 44 százalékra csökkent. Az elővárosokban 76-ról 68 százalékra csökkent a fehér lakosság aránya. A népesség etnikai összetétele a vidéki-falusi régiókban a leghomogénebb, mivel ott a fehérek aránya 79 százalékot tett ki 2016-ban. Apró változás abban a szegmensben is megfigyelhető, mivel 2000-ben a fehérek aránya 82 százalék volt a városoktól távol. Összességében megállapítható, hogy minél népesebb egy település, etnikailag annál sokszínűbb.

Vidéken kevés a külföldön születettek aránya

Ettől a folyamattól nem választható el, hogy az utóbbi évtizedben felgyorsult a külföldön született népesség aránya az Egyesült Államokban. 1965 óta a lakosság növekedésének a nagyobbik szeletét a bevándorlók adják. Térben ez a folyamat azonban meglehetősen differenciáltan zajlik. A városokban a 2000-es 20 százalékról 22 százalékra nőtt a külföldön születettek aránya, míg a külvárosokban 8-ról 11 százalékra. A vidéki térségekben a korábbi roppant alacsony 3 százalékos arány csupán 4 százalékra nőtt 2016-ra.

A harmadik legfontosabb folyamat, hogyaz 1950-es években született „baby boom” generáció idősödő korosztályai egyre nagyobb arányt tesznek ki.A 65 év fölötti lakosság legnagyobb arányban a vidéki térségekben él. Ott 18 százalékot tesz ki az arányuk, míg a városokban 13 százalékot. A különbség, mint látható, jóval kisebb ezen a területen a térségek között, mint a bevándorlók vagy a fehér lakosság esetén.

A nagyvárosokban egyre több a bevándorló Forrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

A falvakban kevéssé csökkent a jövedelem 

Érdekes képet kapunk akkor, ha nem arányaiban, hanem számszerűen vesszük szemügyre egyes településtípusok népességének a változását. Míg 2000-ben 87 millióan éltek városokban, addig két évvel ezelőtt már 98 millióan, ez 13 százalékos bővülést jelent. Az elővárosokban 150 millióról 175 millióra nőtt a lakosság száma. Ez 16 százalékos növekedést jelentett. A falvakban ezeknél jóval kisebb volt a bővülés, mivel a 45 milliós népesség csupán 46 millióra nőtt 16 év alatt. Az 1990-es években 8 százalékkal nőtt a falusi népesség nagysága, míg a mögöttünk hagyott időszakban csupán 3 százalékkal. Bár a vidéki térségek létszáma, ha kicsit is, de nőtt, dea vidéki megyék 52 százalékában népességcsökkenést regisztráltak 2000-2016 között.

Nem meglepő módon a vidéki térségekben alacsonyabb az átlagkereset az Egyesült Államokban is, de az elmúlt évtized folyamatát nézve a falvakban szenvedték el a legkisebb jövedelemcsökkenést az emberek. A jövedelmek csökkenése mögött egyértelműen a 2007-2009 közötti gazdasági világválság játszott szerepet. A városokban 2000 óta az éves átlagjövedelem 50 404 dollárról 49 515 dollárra csökkent. A külvárosokban 47 520 dollárról 46 081 dollárra, míg a falvakban 35 456 dollárról 35 171 dollárra. A világválság negatív hatása tehát a városi dolgozókat lényegesen jobban érintette, mint a vidékieket.

Az amerikai vidéki térségekben jóval népszerűbbek a republikánusok, mint a városokban. A migrációt is másként látják vidéken Forrás: AFP

Városban a demokraták, vidéken a republikánusok erősödtek

Ahogyan demográfiai szempontból távolodnak egymástól a különféle térségek, úgy a politikai vélemények körében is jelentős polarizálódást látunk. Az elmúlt évtizedekben általános tendencia volt, hogy a városok egyre inkább a Demokrata Párt felé hajlottak, míg a vidéki térségekben a Republikánus Párt népszerűsége nőtt meg.

1998-ban a városokban 55:37 százalékos arányban vezettek a demokraták, addig 2017-ben már 62:31 százalékos arányban. A vidéki megyékben húsz évvel ezelőtt egy százalékpontos demokrata előnyt regisztráltak.2017-ben már 54 százalék volt a republikánusok támogatottsága,míg a demokratáké csak 38 százalék. Ezzel szemben az elővárosokban az erőviszonyok befagyásáról beszélhetünk. Húsz éve 47-42-re vezettek a demokraták a republikánusokkal szemben, míg tavaly 47-45 százalékos demokrata előnyt mutattak a felmérések. Mindez hibahatáron belüli változást mutat csak.

Donald Trump megítélése nagyon jó a vidékiek körében Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Donald Trump elnökről a vidéki szavazók 51 százalékának inkább jó véleménye van. A külvárosokban pedig 39 százalék pozitívan értékeli az elnök tevékenységét, ami a politikai ciklus félidejéhez közeledve meglehetősen jó értéknek számít, és nagyban növeli az újraválasztási esélyét 2020-ban.

Vidéken annyira nem akarnak bevándorlást

Óriási a megosztottság a bevándorlás megítélésben is az Egyesült Államokban. Nemcsak településtípusonként, hanem a szavazók körében is több törésvonal látható. Míg a városi és külvárosi demokrata szavazóknak közel 81 százaléka azt mondja, hogy a bevándorlók révén gazdagodik az ország, addig a republikánus szimpatizánsok teljesen más véleményen vannak.A vidéken élő republikánusok 78 százaléka szerint a bevándorlás veszélybe sodorja a hagyományos amerikai értékeket,és hasonlóan gondolkozik a városi republikánus szavazók 70 százaléka is.

1
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/54946/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-29 15:32:27
Na, kérem alássan !
Újabb méretes pofont kaptak az amerikai liberálbolsevikok, és persze a hazai talpnyalók is !!!
Lassan tényleg forgalomirányító rendőrt kell kirendelni, a minden irányból zúduló taslik mellé !!!
Csapás, csapás hátán az "elvtársaknak". Nem "szégyen" az, csak roppant kellemetlen >>>>>> nekik.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?