Blogolj!

Trump jelöltje lojalitási listát készít az ENSZ amerikai alkalmazottairól


Mari Stull érkezése exodust váltott ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának nemzetközi szervezetekkel foglalkozó irodájában

 

A két hónapja kinevezett szenior tanácsadó szép csendben lekáderezte a diplomatákat és a nemzetközi intézmények amerikai alkalmazottait. Arra volt kíváncsi, hogy vajon lojálisak-e Trump elnökhöz és a politikai törekvéseihez – állítja közel egy tucat volt és jelenlegi amerikai tisztségviselő.

Mari Stull, aki étel-ital ügyi lobbistából lett bor-blogger Vino Vixen néven (a vixen a nőstény róka), megvizsgálta a külügyminisztérium alkalmazottainak oldalait a közösségi médiában, az ideológiai eltévelyedés jelei után kutatva. Rákeresett a nevekre, hogy támogatták-e az Obama-éra törekvéseit, még ha az nem is jelentené automatikusan a személyes egyetértésüket. Állítólag kutakodott a nemzetközi szervezetek, például a WHO és az ENSZ által alkalmazott amerikai állampolgárok után is, megpróbálta a kollégáiktól megtudni, ki, mikor vette fel őket.

Egy szenior diplomata szerint Stull aktívan kémkedik és listákat állít össze. A nőt áprilisban nevezték ki a nemzetközi intézményekkel diplomáciai kapcsolatokat ápoló iroda szenior tanácsadójává.

Stull nyomozása, az igencsak titkolózó vezetési stílussal együtt annyira kényelmetlen helyzetet eredményezett, hogy három szenior tisztségviselő is inkább elhagyta az intézményt.

Mindenki próbálja elkerülni, hogy rá terelődjön a figyelem és mindenki támogatást keres, védi a hátát.

Diplomáciai források szerint

„az ENSZ-ben dolgozó amerikai állampolgárokat ellenőrzi, hogy helyesen cselekszenek-e”.

Stull úgy tűnik, bírja a főnökének, a Fehér Ház által januárban kinevezett Kevin Moley-nak a támogatását. Ax ex.blogger akkor így éljenezte az új igazgató kinevezését a Twitteren: „A globális mocsár le lesz csapolva”.

Azóta Stull a minisztériumi részleg legdominánsabb erejévé vált. Egy diplomata szerint még a főnökéénél is nagyobb befolyásra tett szert. Arra nem derült fény, hogy mindez Mike Pompeo külügyminiszter és más Fehér házi kulcsszereplők támogatásával történik-e, avagy Stull saját kezdeményezése. Azonban rövid „uralkodása” figyelmeztetés a külügyminisztérium munkatársai számára.

Úgy hírlik, három helyettes külügyi államtitkár – Molly Phee, Erin Barclay és Nerissa Cook – felmondtak, bár lehetséges, hogy egyszerűen más intézményekben folytatják munkájukat.

Más tisztségviselők szerint Moley és Stull akadályozzák a mindennapi munkát is azzal, hogy az eddigi gyakorlattal szakítva távol tartanak bizonyos tisztségviselőket a külföldiekkel való megbeszélésekről illetve nem tájékoztatják őket az ott történtekről, így előfordult az is, hogy a külföldi partnerektől kellett megérdeklődniük, mi a saját főnökükkel történt megbeszélés eredménye.

Stull ragaszkodik ahhoz is, hogy minden rendeletet, rendelkezést csak az ő jóváhagyásával lehessen kibocsátani, bürokratikus akadályokat gördítve ezzel még a Fehér Háznak fontos ügyek elé is.

Állítólag nem veszi figyelembe a nemzetközi törvényeket és megállapodásokat sem, száműzte ezeket a kifejezéseket az iroda szókincséből is.

„Soha nem tapasztaltam még ekkora káoszt és működési zavart egész karrierem során” – nyilatkozta az egyik tisztségviselő.

A Külügyminisztérium szóvivői nem reagáltak a cikk konkrét kijelentéseire, azonban leszögezték, hogy Moley és Stull „elkötelezettek Trump elnök víziója, az erős amerikai vezetésű világszínpad iránt és a Külügyminisztérium céljai iránt”.

„Pompeo miniszter teljes támogatásáról biztosította a Külügyminisztérium és a CIA szakembereit” – tette hozzá a szóvivő.

„A politikai megtorlás semmilyen formáját nem fogjuk tolerálni és ezt nagyon komolyan vesszük.”

A Trump kormányzat politikai alapon nevezett ki jelölteket az ENSZ kulcsszerveinek WFP, UNICEF) vezető állásaiba, azonban a korábbi kormányok is lojális szakembereket delegáltak.

Arra továbbra sincs bizonyíték, hogy kormányzati munkatársak tisztogatnának az ENSZ amerikai diplomatái között, azonban valóban úgy tűnik, hogy a korábbi alkalmazottaknál jobban érdeklődnek az alacsonyabb beosztású munkatársak politikai érdeklődése iránt.

A zűrzavar rosszkor jött a külügyminiszternek, aki próbál a minisztérium elődje, Rex Tillerson által alaposan megtépázott morálján javítani. A nemzetközi szervezetekkel foglalkozó irodájában zajló elvándorlás jól jelzi a diplomaták küzdelmeit egy olyan kormányzásban, ahol az elnök többször is lenézően nyilatkozott a hagyományos amerikai diplomáciáról.

Stull áprilisi kinevezéséig meglehetősen ismeretlen volt washingtoni diplomáciai körökben. Önéletrajzában kiemeli ital- és élemiszeripari lobbista múltját.

Konzervatív politikai beállítottsága tetten érhető egy évtizeddel ezelőtti bor blog bejegyzésében, amelyben Jimmy Cartert szidja egy útja kapcsán, amikor is néhány üveg Veuve Clicquot pezsgőért ment  az italboltba.

Twitter csatornáján „felfújt” és „elfogult” jelzőkkel kritizálta az ENSZt, „siralmas kudarc” szavakkal utasította el az Emberi Jogok Tanácsát valamint kigúnyolta az UNESCOt is. Kijelentette továbbá, hogy a 2016-os elnökválasztás esetleges orosz befolyásolásának kivizsgálására szánt összeget inkább a texasi és floridai időjárás áldozataira kellene fordítani. 

fotó: Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma, Washington (Paul J. Richards/AFP/Getty Images)

 

 

 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/54163/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?