Blogolj!

Félelem és reszketés Brüsszelben: keményen beintettünk


A lengyel kormány azzal érvel, hogy megvétózza a következő hétéves uniós költségvetés tervezetének elfogadását addig, amíg nem növelik a kelet-közép-európai EU-tagországoknak szánt forrásokat. A magyar álláspont egyes pontjain szó szerint egyezik a lengyelek véleményével - írta a napi.hu. 

Ebbe nem mennek bele

Lengyelország arra figyelmeztet, hogy az EU új hétéves költségvetésének vitája megoszthatja a tagállamokat, miután az Európai Bizottság azt javasolja, hogy 30 milliárd eurót csoportosítsanak át a kelet-közép-európai tagállamoktól a dél-európaiakhoz. Jerzy Kwieceinski, a varsói kormány fejlesztési minisztere több nyilatkozatában is kifejtette: az ebből fakadó viták miatt csúszhat az büdzsé elfogadása. 

A lengyelek osztják a magyar kormánynak azt a véleményét, miszerint a csökkentés egy része elfogadható. Arról a tízszázalékos lefaragásról van szó, amelyet a brexit miatt kell elvenni, ugyanis kiesik az Egyesült Királyság befizetése az uniós költségvetésbe. Varga Mihály pénzügyminiszterhez hasonlóan Kwieceinski se vitatja ezt a változtatást. Varsó azonban - hasonlóan Budapesthez - úgy véli, hogy a további támogatáscsökkentés, amellyel 23-24 százalékkal mérséklődik a kelet-közép-európai országok kohéziós támogatása, nem indokolt. 

A következő években is kemény harcok lesznek Brüsszellel

Közép-európai vétó jöhet

Brüsszel abban bízik, hogy az új hétéves költségvetést még 2019. májusi európai parlamenti választások előtt elfogadhatják az EU tagállamai. Kwieceinskinek azonban más erről a véleménye: szerinte a dolgok jelenlegi állása szerint ezt a célt el lehet felejteni. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a tagállamoknak vétójoguk van ebben a kérdésben.

Mindez világosan mutatja, hogy a közép-európai államok nem fognak belemenni mindenféle brüsszeli diktátumba. Szerencsére mind Budapesten, mind Varsóban olyan kormány van hatalmon, akik számára a választóik akarata a fontos és nem a brüsszeli bürokratáké. Mindez pedig nagyon éles harcot vetít előre a következő években. Azz érdekeinkért meg kell küzdeni, és a merjünk kicsik lenni szemlélet helyett végre arról beszélhetünk, hogy az érdekeink mentén milyen kompromisszumot érdemes kötni. 
2
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/53438/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,Európai Unió,Lengyelország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-06-02 19:26:23
Bocsánat, ma már másodszor futok bele kínos "elütésbe".
Az első mondat kezdete természetesen így a helyes:
"Az 1848-as időszakot ........"
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-06-02 19:24:17
Az 1948-as időszakot megidézve, a méltán elhíresült sort kicsit módosítva is:
"És a "derék brüsszeliták" reszketni méltóztatnak."
Van is miért !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?