Blogolj!

Megállítanák Németország iszlamizációját


Továbbra is nagy támogatottságnak örvend a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD). A párt legutóbb a Schleswig-Holsten-i önkormányzati választáson ért el nagyon jó eredményt. Az összes párt közül alegnagyobb nyereséget a legutóbbi választáshoz képest az AfD könyvelte el 5,5 százalékos eredményével. 

Ráadásul egy helyi voksoláson sokszor azokra az erőkre szavaznak az emberek, akik esélyesek a győzelemre, és azt előre tudni lehetett, hogy az AfD-nek nincsen esélye a sikerre a nagyokkal szemben. Hasonló jó szereplést könyvelhetett el a párt a thüringiai önkormányzati választáson, ott több mint 10 százalékot kapott az AfD. Mégis mi állhat az AfD előretörése mögött, és miért tudta stabilizálni a helyét a német politikai rendszerben?

Harmadik erővé váltak 

A 2013-ban alapított kezdetben inkább az euróövezet működését kritizáló alakulat mostanra egy bevándorlás-és alapvetően iszlámellenes alakulattá vált. Részben az uniós gazdasági bürokrácia, részben pedig a migránsok által okozott problémákra való fókuszálás következtében az AfD mára Németország harmadik legerősebb pártjává vált.Az alakulat nemcsak a szavak szintjén, hanem konkrét programformába öntötte a burka és a mecsetek építésének a tilalmát,valamint a politikai fősodorral szemben egyértelműen ki is jelentette, hogy az iszlám nem része Németországnak.

Az AfD megállítaná az iszlamizációt

A kezdetben akadémikusok pártjának nevezett AfD áttörése a 2014-es európai parlamenti választásokkal kezdődött. Akkor rögtön hét mandátumot tudtak szerezni, majd pedig a következő évek tartományi választásain sorozatosan érték el a bejutáshoz szükséges szavazatszámot.

Legjobb eredményeiket Szász-Anhaltban (24,2 százalék) és Mecklenburg-Elő Pomerániában (20,8 százalék) érték el.A többi tartományban az 5 és 15 százalékos sávban szerepeltek. A csúcsra pedig 2017 szeptemberében jutott el az AfD azzal, hogy 12,6 százalékos eredménnyel harmadik erőként került be a német parlamentbe. Ilyen felemelkedést egyetlen második világháború után alapított német párt nem tudott bemutatni.

Nem kérnek az iszlámból 

Az AfD 2015-től, a migránsválság eszkalálódása után vált igazán karakteres alakulattá. Mindezt nemcsak a párt mondanivalója, hanem szavazói bázisa is megerősítette. A 2017-es parlamenti választás után készült felmérések azt mutatták, hogy a 25-44 év közötti férfiakból áll. Szavazóik jelentős része a munkásosztályból származik. A párt egyértelműen hadat üzent a német politikai korrektségnek, és mindez milliók számára kínált választható alternatívát főleg 2015 után.

Németországban jelenleg 4,5 millió muszlim hátterű ember él. Mindez a teljes lakosságnak az 5,5 százaléka. 1,2 millió muszlim a 2016-os válság idején érkezett. Ezzel szemben a német lakosság 2016-ban úgy prognosztizálta, hogy az ország lakosságának 21 százaléka muszlim. Pontosan ezt a közhangulatot használta ki az AfD és ajánlott egyértelmű programot. 2016-ban mutatták be az új dokumentumot a 2017-es parlamenti választásra. Kijelentették, hogyaz iszlám nem része Németországnak, és az iszlám terjeszkedése nagy veszélyt jelent az országra.A szigorú határellenőrzés terve is bekerült ekkor a programba.

A politikai korrektségnek is hadat üzentek

Nem kérnek a politikai korrektségből

Az AfD politikusai többször is egyértelműen kijelentették, hogy kulturális háború zajlik jelenleg a Nyugat és az iszlám között. Úgy látják, hogy a muszlim tömegek olyan jogi és kulturális tradíciókkal rendelkeznek, amiket nem lehet integrálni a modern társadalmakba. Szerintük egyértelmű védekező politikákra van szükség, és Németország nem engedheti meg magának, hogy félreértelmezett tolerancia miatt elveszítse a kulturális arculatát.

Alexander Gauland, a párt alelnöke szerint az iszlám problémát jelent, míg a muszlimok önamgukban nem. Napjainkban a legnagyobb veszély a demokráciára és a szabadságra a politikai iszlám – mindezt már Beatrix von Storch, az AfD európai parlamenti képviselője mondta.

A nyugati liberális, migránspárti elemzők sokszor támadják az AfD-t azzal, hogy rasszista, vagy éppen iszlamofób lenne. Minderre azt szokták mondani a párt vezetői, hogy erről szó sincsen. Ők csupán egy racionális és mindenféle politikai korrektségtől mentes képet akarnak mutatni az iszlám valódi arcáról. Ez a politika egyelőre sikeres Németországban. A legfrissebb országos felmérések szerint az AfD továbbra is a harmadik erő, de gyakorlatilag hibahatáron belül futnak versenyt a második helyért a szocdemekkel.

Nagy sansz lesz 2019-ben

A mostani politikai helyzet alapján úgy tűnik, hogy a nagykoalíciós Merkel-kormány ki fogja tölteni a ciklusát, így országos választás legközelebb 2021 őszén lesz. Mindez egyrészt szerencsés helyzet az AfD számára, mivel a legnagyobb ellenzéki párt pozíciójából bírálhatja a kormányt, és mutathat be olyan alternatívát, amivel akár kormányra is kerülhetnek. Másrészt azonban hátrány is a hosszú idő a párt számára, mivel mostani népszerű témái kiffuladhatnak, ha a nagykoalíciós kormány képes lesz kezelni addig a migrációs problémákat.

Az AfD számáraaz újabb előretörési lehetőség a jövő évi európai parlamenti választás lehet, aminek az egyik legfőbb témája a bevándorlás lesz.Mivel a Merkel vezette CDU és a szocdemek sem fogalmaznak élesen ezen a területen, ezért még mindig meglehetősen nagy játéktere van az AfD-nek. Ráadásul egy EP-választáson az emberek a szavazatuk leadása során nem kell, hogy figyelembe vegyék, hogy ki mennyire kormányképes, és sokszor üzennek a nagy pártoknak is. Mindez pedig az AfD malmára hajthatja a vizet.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/52863/pics/lead_800x600.jpg
Alternatíva Németországnak,Angela Merkel,bevándorlás,Németország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?