Blogolj!

A jobboldalban bíznak az osztrákok


Az idei utolsó nagyobb tesztje előtt áll az osztrák jobboldali koalíciós kormány a hétvégi salzburgi tartományi és innsbrucki városi választáson. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tavaly nagy fölénnyel nyerte meg a parlamenti választást, majd Sebastian Kurz kancellár vezetésével az év végén állt fel az új osztrák koalíciós kormány. Az új kabinet nem dőlhetett hátra, mivel Ausztriában már az idei év eleje is a tartományi választások jegyében telt.

Háromból kettőt nyert a néppárt

Még január végén Alsó-Ausztriában választottak új helyi parlamentet.A többséget az ÖVP szerezte meg, de az FPÖ is jelentősen erősödött a korábbi választáshoz képest.Február végén Tirolban voksoltak. Ott is simán győzött a Kurz vezette néppárt, és a szabadságpárt is előretört. Március 4-én tudtak csak az osztrák ellenzéki pártok sikert felmutatni. A szocdem pártnak (SPÖ) sikerült Karinthiában megszereznie a többséget a tartományi választáson, de a baloldal a tartományban korábban is erős pozíciókkal rendelkezett. Április 22-én Salzburg tartományban és Innsbruck városában választanak.

Sebastian Kurz továbbra is nagy népszerűségnek örvend

Országos minták

Salzburg tartományban az előzetes felmérések szerint az ÖVP számít a választás esélyesének. Öt évvel ezelőtt is a néppárt volt a legerősebb 29 százalékos eredménnyel, demost nagyjából 35-40 százalékra számíthat. A pártban azzal számolnak, hogy a mostani zöldekkel való koalíció nem fog folytatódni, mivel nem tudnak többséget szerezni majd. Egyáltalán nem lehet kizárni, hogy az országosan is működő ÖVP-FPÖ-koalíció jön létre a nyugat-ausztriai tartományban.

A voksolás nagy vesztese a balliberális Zöldek lehetnek, akik 2013-ban még 20 százalék fölött szerepeltek. Most körülbelül 15 százalékos eredményre számíthatnak, de azt sem lehet kizárni, hogy ennél is gyengébben szerepelnek majd. Akkor pedig szinte biztos, hogy kiszorulnak a helyi kormányból. Nehéz megjósolni, hogyan szerepel majd az FPÖ, mert meglehetősen tág határok között mérték őket. Nem kizárt, hogy jelentősen megerősödnek az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, de a stagnálást sem lehet kizárni.

A tartományi parlamentbe juthat még az SPÖ és Liberális NEOS. A szocdemek nagyjából a szavazatok 25 százalékára számíthatnak, ami megegyezik az öt évvel ezelőtti eredményükkel. A párt célja, hogy az FPÖ helyett, ők legyenek a néppárt koalíciós partnerei.Azt szinte biztosra lehet venni, hogy a NEOS nem lesz tagja semmilyen koalíciónak.Ennek oka, hogy eddig még soha nem vettek részt a tartományi parlament munkájában, és nem szeretnék, ha rögtön kormányzati felelősség hárulna rájuk.

Nagy a bizalom

Innsbruckban a helyi választás legnagyobb nyertes az FPÖ lehet, az sem elképzelhetetlen, hogy a legtöbb szavazatot a bevándorlásellenes párt szerzi majd meg. Mindez persze nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy a város vezetésébe is bekerüljenek. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a Zöldek és a néppárt vezeti majd a várost a következő években, némi szocdem segítséggel. Azonban egy város politikai viszonyait hiba lenne országos szintre lefordítani, de a szabadságpárt előretörése minden párt számára figyelmeztető jel lehet. 

Innsbruckban a szabadságpárt előretörésére számítanak

A helyi választásokból azonban azt mindenképpen le lehet szűrni, hogy a Sebastian Kurz vezette koalíciós kormány továbbra is élvezi az osztrák választók bizalmát. Mindezt az országos felmérések is visszaigazolják.A tavalyi választás óta gyakorlatilag beállt az ÖVP támogatottsága a 33-35 százalékos sávba.Az FPÖ sem gyengült meg, ők is tartják a 25 százalékos támogatottságukat. Az ellenzéki pártok sem tudtak új szavazókat megszólítani, így nem sok esélyük lenne, ha most rendeznének egy országos választást.

Ellensúlyoznák a politikai iszlám túlkapásait

Nyugati szomszédunkban a választások ellenére a kormányzás is zajlik. Az osztrák kormány betiltaná a lányok fejkendőviselését az óvodákban és iskolákban. „A kisgyermekek elfátyolozása egyértelműen olyan dolog, aminek nincs helye országunkban” – jelentette ki Sebastian Kurz. A konzervatív néppárti kancellár szerint a nyár elejéig kidolgoznak egy erre vonatkozó törvényjavaslatot, annak lényege, hogy minden gyermek számára azonos esélyeket biztosítsanak.

Heinz - Christian Strache, FPÖ-s alkancellár a szigorúbb bevándorlás mellett áll

„Ehhez hozzátartozik, hogy a fiatal években ne történhessen hátrányos megkülönböztetés” – tette hozzá. A törvényjavaslat alkotmányos szintre emeléséhez viszont az ÖVP-nek és az FPÖ-nek szüksége van egy ellenzéki párt támogatására. A kezdeményezés Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellártól származik, Strache szerint a lányok fejkendőviselésének tilalmával kell ellensúlyozni „a politikai iszlám túlkapásait”.

Csökkentik a bevándorlást

Sebastian Kurz egyébként a kormány előtt álló legfontosabb feladatok közül kiemelte a társadalombiztosítási rendszer reformját. A kormány igazságosabb rendszert akar kialakítani, amelyben például azok az emberek, akik még nem fizettek soha tb-hozzájárulást - vagyis akik bevándorlóként épp csak megérkeztek Ausztriába -, nem kapnának olyan szintű ellátást, mint olyasvalaki, aki már régóta az országban dolgozik és sokat fizetett be a közös kasszába.

A héten újabb szigorító intézkedésekről határozott az osztrák kormány a menedékjog terén annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális bevándorlással és a menekültstátusszal való visszaélésekkel szemben - jelentette be Sebastian Kurz. Az elfogadott szabályok értelmében az osztrák hatóságok ezentúl betekintést nyerhetnek a menekültek mobiltelefonjainak tartalmába,hogy adatokat szerezzenek a menedékjogért jelentkezők által korábban megtett útvonalról. Ha a menekülteknél van pénz, az osztrák hatóságok 840 euróig terjedő eljárási díjat számíthatnak fel. Továbbá azokat, akik bűncselekményt követnek el, azonnal őrizetbe veszik és kitoloncolják az országból, és ez a kiskorú bűnelkövetőkre is vonatkozik. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/51582/pics/lead_800x600.jpg
Ausztria,bevándorlás,Osztrák Néppárt (ÖVP),Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ),Sebastian Kurz
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?