Blogolj!

Szíriai vegyifegyver-támadás – világháború helyett izmozás


Mindenki elsősorban a szerint értékeli a dúmai vegyifegyver-támadást és az ezt követő amerikai, angol, francia megtorlást, hogy milyen viszonyban áll a szíriai rezsimmel.

Még reggel írtuk meg, hogy Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban élő televíziós közvetítésben jelentette be: precíz, azaz célzott légicsapásokra adott utasítást, válaszul az április 7-én a kelet-gútai Dúma városában elkövetett, több mint 70 halálos áldozatot követelő vegyifegyver-támadásra, amelyet állítólag egy helikopterről ledobott hordóbombával hajtottak végre.

Megsemmisülhettek a vegyi fegyverek?

Az amerikai-angol-francia közös támadás volt az eddigi legkomolyabb akció a szíriai rezsim ellen, a tengerentúli médiumok információi szerint Tomahawk robotrepülőgépet is bevetettek több célpont ellen.  A Pentagon a szombati sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy

a szíriai vegyifegyver-kapacitás nagy része megsemmisült a szombatra virradóra végrehajtott légicsapásokban.

„A csapásmérés sikeres volt, csaknem valamennyi célpontot elérte, és bár maradtak még vegyifegyver-kapacitások, a szíriai vegyifegyver-programot sikerült évekre visszavetni” – vélekedett Kenneth McKenzie, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának igazgatója.

Trump: tömegmészárossal közösséget vállalni?

Az amerikai elnök kifejezetten kemény kritikát fogalmazott meg Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesei felé:

„Irántól és Oroszországtól azt kérdezem: milyen nemzet az, amely ártatlan férfiakat, nőket, gyermekeket legyilkoló tömegmészárossal akar közösséget vállalni?”

Kiáll a NATO az amerikai akció mellett

„A szíriai rendszer átlépett egy határt a vegyifegyverek bevetésével, és ez nem tűrhető el” – fogalmazott Emmanuel Macron francia államfő. Jean-Yves Le Drian, az ország külügyminiszter hozzátette:

újabb vegyifegyver-támadás esetén Franciaország ismételten megtorlást fog alkalmazni. Ugyanezt mondta egyébként Donald Trump nevében Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője.

A brit kormányfő, Theresa May arról beszélt a nap folyamán, hogy bíznak abban, hogy bevetéseik sikerrel jártak. „Nem ez volt az első alkalom, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket használ civilek ellen, azonban az utolsónak kell lennie” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén elfogadhatatlannak nevezte a vegyi fegyverek használatát.

A NATO helyesli a szíriai hatalom vegyifegyver-létesítményei elleni brit, francia és amerikai légicsapásokat - közölte Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára. A NATO-nagykövetek rendkívüli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján rámutatott, a „vegyi fegyverek használata nemzetközi normák és szerződések egyértelmű megsértését jelenti, egyebek mellett az ENSZ BT vegyi fegyverekről szóló egyezményét is sérti, amelyet Szíria 2013-ban ratifikált.” Az elmúlt órákban Szaúd-Arábia, Törökország, Izrael és Románia szintén a támogatását fejezte ki a NATO felé, és egyben elítélték a vegyi fegyveres támadást.

Szíria: nem okozott jelentős kárt az akció

Másképp látják mindezt Aszad és szövetségesei. A szíriai állami televízió állításai szerint a légicsapások csak anyagi kárt okoztak a damaszkuszi Barzeh kerületben lévő tudományos kutatóintézetben, oktatótermek és laboratóriumok sérültek meg.

A támadásnak – az orosz védelmi minisztérium információi alapján – sem katonai, sem polgári áldozatai nem voltak. Úgy tudják, a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített a bevetett 103 manőverező robotrepülőgép közül.

Nem tudták elítéltetni az ENSZ-szel az oroszok az amerikai támadást

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a katonai csapás miatt - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. Az orosz vezető agresszióval és a szíriai humanitárius helyzet súlyosbításával vádolta meg a katonai csapást végrehajtó államokat.

Az orosz elnök a vegyifegyver-támadás megrendezettnek nevezte, amelyet Washington ürügyként használt fel a támadásra.

„Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül, az ENSZ Alapokmányát, valamint a nemzetközi jog normáit megsértve agressziót követtek el egy szuverén állam ellen, amely a terrorizmus elleni küzdelem első vonalában található” - idézte a Kreml sajtószolgálata az elnököt.

Oroszország ENSZ-nagykövete az ülésen azt javasolta, hogy a Biztonsági Tanács fogadjon el olyan határozatot, amely elítéli „az Egyesült Államok és szövetségesei által végrehajtott agressziót Szíria ellen”. A BT azonban elutasította a határozati javaslatot, amelyet csak Oroszország, Kína és Bolívia támogatott.

ENSZ: önmérsékletet!

Eközben az ENSZ egyensúlyozni próbál a felek között. Önmérsékletre intette az ENSZ tagállamait a António Guterres, a világszervezet főtitkára, és felszólította őket, hogy tartsák magukat a nemzetközi joghoz. Hozzátette, elejét kell venni a helyzet eszkalálódásának és a szíriai nép további szenvedésének. Bejelentette, a

Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálóbizottság már Szíriában tartózkodik, és megvizsgálja a vegyifegyver-támadás helyszínét.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/51253/pics/lead_800x600.jpg
Szíria,vegyi fegyver
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?